19 jan. 2023

Kan Nato vinna pansarslag i Ukraina?

Armat (A-192), Rysslands nya stridsvagn, började serietillverkas 2021.

På fredag möts de krigförande Nato-länderna i USA:s flygbas Ramstein i Tyskland för att planera vad som tros bli en kraftig upptrappning av kriget i Ukraina.

Om det går som de värsta krigshetsarna i Nato tror kommer väst att sätta in sina bästa pansarvagnar mot Rysslands gamla rostiga T-72:or. En lätt match?

För Nato:s skrivbordsgeneraler erbjuder Ukraina med sitt öppna landskap och stora ytor en idealisk testplats för de egna vapnen. I offentligheten talar man om att "besegra" Ryssland, men det har Nato:s generaler säkert inga illusioner om.

Istället handlar det om att nöta ned Ryssland så mycket som möjligt, för att därigenom försvaga hela det kluster av oberoende stater som leds av Ryssland och Kina. Kanonmaten erbjuder Ukraina i rikliga mängder.

I en betydande upptrappning av västerländskt stöd till Ukraina, rapporterade BBC att Storbritannien har lovat att skicka 14 Challenger 2-stridsvagnar till det stridande landet, tillsammans med 30 AS90 155 mm självgående kanoner. Enligt rapporten visar det senaste militära hjälppaketet "Storbritanniens ambition att intensifiera stödet."

Om leveranserna görs kommer Storbritannien att vara det första västerländska landet att skicka stridsvagnar till Ukraina, vilket kan uppmuntra andra NATO-medlemmar som Tyskland att skicka Leopard 2-stridsvagnar.

Emellertid rapporterade Euronews att Tyskland skulle kunna skicka Leopard 2-stridsvagnar tidigast 2024, och den tyska vapentillverkaren Rheinmetall säger att man kommer att behöva en bekräftad order för att börja reparera några av sina 350 lagrade Leopard 2-enheter för Ukraina.

Tyskland har emellertid lovad att så länge skicka 40 pansarskyttebilar modell Marder. USA har lovat skicka 50 Bradley-pansarfordon,  och Frankrike ett okänt antal AMX 10RC (på gummihjul).

Redan tidigare har Nato:s medlemmar i det forna östblocket skickat 410 stridsvagnar från sovjettiden. Polen lovar att skicka ett antal av sina Leopard, men det är avhängigt av att Tyskland ger licens.

Mötet i Ramstein kommer sannolikt inte med så mycket nytt. Men redan en sammanfattning av vad som tidigare Vutlovats är imponerande:

* 1 100 infanteriskyttebilar, 925 fordon som är minsäkra och säkra mot bakhåll, över 1 540 fordon typ Humvee för truppförflyttning.

* 300 haubitsar som släp och över 400 självgående artilleripjäser

* 95 raketsystem varav 38 HIMARS som har en räckvidd på upp till 50 mil beroende på raket och väder. Nära ett hundratal olika luftvärnssystem, varav amerikanska Patriot anses mest potent. Ukrainskt manskap ska nu utbildas i Oklahoma, USA.

* Nato har köpt 14 ryska Su-25 attackflygplan från Bulgarien för leverans till Ukraina; fyra Su-25 från Nordmakedonien, 20 ryska Mi17-helikoptrar som USA stulit från Afghanistan; 11 sovjetiska helikopter från Tjeckien, Slovakien och Lettland.

* Över 30 Bayraktar TB2 drönare från Turkiet, samt en vardera från Litauen och Polen samt hundratals Switchblade-drönare från USA; 415 spaningsdrönare. 

Den holländska sajten www.oryxspioenkop.com följer kontinuerligt Nato:s vapenleveranser till Ukraina.

Vad kan då Nato uppnå med den stora satsningen på att rusta upp Kiev och trappa upp kriget?

Några saker som talar emot tro på lätta segrar och att Kievregimen ska kunna rulla tillbaka de ryska ställningarna:

1. Hittills har de ryska styrkorna slagit ut ca 150 stridsvagnar och pansarfordon  i veckan (7 500 totalt). Nato kan inte leverera så mycket som skulle behövas utan att utarma sitt eget försvar. Och i takt med att Nato utvidgar kriget ökar riskerna för Nato-länderna själva att det hela övergår i ett vidare krig. 

2. All den uppräknade Nato-utrustningen har redan testats i krig, i Afghanistan, Irak, Jemen osv. men har ingenstans fällt några avgöranden. I vissa fall anses den starkt överreklamerad. Patriot är en över 40 år gammal konstruktion som t ex visade sig hjälplös mot hemmagjorda raketer i Jemen.

3. Rysslands pansar består inte bara av "rostiga" museiföremål som bl.a. DN:s Mikael Winearski tycks föreställa sig. I växande utsträckning kan Ryssland sätta in T-90M Proryv-3 som i sin tur bara är en övergångsmodell tills T-14 Armata kan produceras tillräckligt för den ryska armén.

T-90M Proryv-3 har samma 125 mm 2A82-1M kanon som T-14 Armata, med en förlängd pipa och ett nytt eldledningssystem.

T-90M Proryv-3 är utrustad med PNM-T termosikte, vilka ersätter äldre Sosna-U-sikte som använde fransktillverkade komponenter, monterade på äldre T-72B3M och T-90M enheter.

Ryssland har tack vare västs sanktioner haft starka incitament att utveckla sin egen vapenindustri.

Putin påpekade så sent som igår att Ryssland producerar lika många luftvärnsenheter om året som resten av världen tillsammans. 700 000 anställda i rysk försvarsindustri arbetar i treskift för att vinna kriget i Ukraina.

4. Slutligen finns en principiell skillnad mellan sidorna som inte alls har med tekniken att göra. Kiev är en nazistiskt stat där nazikollaboratören Stepan Bandera, ansvarig för tiotusentals människors död, utropats till nationalhjälte.

Utan tvekan har Kievregimen ett begränsat stöd i landet och ett ihärdigt stöd i ukrainska nazikretsar i USA och Kanada - samt numera i hela den europeiska militära och politiska nomenklaturan - men är det en regim som kan leda ett verkligt folkförsvar? Redan det faktum att den en gång 48 miljoner starka nationen kan ha krympt till 18-20 miljoner talar sitt tydliga språk.

Samtidigt kan den ryska armén hänvisa till att den kommit för att skydda de delar av befolkningen som Kiev bekrigat i åtta år som "terrorister" för att de identifierar sig mer med ryska språket och kulturen än med extremnationalisterna i Kievregimen.

Det är inte säkert att det moraliska försprång som väst tillskriver Kiev verkligen kommer att hålla måttet i det totala krig i östra och södra Ukraina, det historiska Novorossija, som Nato nu planerar,

Stefan Lindgren
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.