25 jan. 2023

Gissa vem som köper rysk olja?


Gissa vem som är den största köparen av ryska raffinerade oljeprodukter? frågar Telegraph of India 15 januari. Tidningen avslöjar att USA, trots de sanktioner som landet själv påtvingat resten av världen, köper stora mängder raffinerade petroleumprodukter från Indien  - tillverkade av rysk råolja

Indien har ökat sitt köp av rysk råolja i januari från redan rekordnivåer föregående månad. Och häpnadsväckande nog har USA varit den största köparen för de raffinerade produkterna, trots Washingtons vädjande till resten av världen att inte köpa ryskt bränsle.

Indiens inköp av rysk råolja har ökat till 1,7 miljoner fat per dag (bpd) i januari, vilket är en brant ökning från 1,2 miljoner bpd i december 2022 – vilket redan då var inköp på rekordnivå.

"Folk frågade var all den ryska råoljan från Ural kunde ta vägen om Europa inte köpte. När Indien köpte 1,2 miljoner bpd i december sa de att Indien inte kan göra mer. Och i januari är det 1,7 miljoner bpd, säger Viktor Katona, ledande råoljeanalytiker på Kpler, ett data- och analysföretag.

USA har traditionellt sett varit en stor köpare av en rysk raffinerad produkt som kallas virgin gas oil (VGO). Eftersom det inte kan köpa VGO direkt från Ryssland, köper landet det från indiska raffinaderier som drivs av Reliance Energy och Nayara Energy – och VGO från dessa raffinaderier är tillverkat av rysk råolja.

USA köper 200 000 bpd färdiga produkter, främst VGO från Reliance. "Det största destinationslandet för indiska produkter är överraskande nog USA. Och de största exportörerna till USA är Reliance och Nayara", säger Katona.

Reliance och Nayara är de två största köparna av rysk råolja, men de stora offentliga jättarna som IndianOil Corporation (IOC), Bharat Petroleum (BP) och Hindustan Petroleum (HP) har också kommit in i spelet på ett stort sätt. "Alla köper. Det har blivit en nationalsport, säger Katona.

Denna månad köper Reliance cirka 600 000 bpd från Ryssland, vilket är nästan hälften av dess totala raffinaderikapacitet. Nayara-raffinaderiet bearbetar för närvarande nästan helt rysk råolja.

Omkring 68 tankfartyg har antingen lagt till vid indiska hamnar eller är på väg hit. Indien tros få ungefär $10 rabatt på marknaden.

"Om Indien får en rabatt på 10 dollar kan raffinaderierna spara 10 miljoner dollar per tankfartyg", säger Katona. Fartygen landar i alla större hamnar inklusive Sikka (för Jamnagar), Paradeep för IOC, Kochi för BP. Ett fåtal tankfartyg har också lagt till eller är på väg till Mumbai, Mangalore, Mundra, Chennai och Visakhapatnam.

Från början av kriget i Ukraina för nästan ett år sedan, har Indien, samtidigt som det efterlyser dialog, ignorerat västerländska vädjanden att inte köpa rysk olja och sagt att det behöver rysk råolja för att säkerställa energisäkerheten för sin 1,4 miljarder stora befolkning.

Samtidigt har USA kämpat för att återuppbygga sina strategiska reserver sedan de dränerats av de egna sanktionerna mot Ryssland och ansträngningarna att hindra OPEC:s prishöjning från att slå igenom på amerikanska bensinpumpar.

"Tavorna visar att USA är den främsta destinationen eller produkten i december. Nummer 2 är Förenade Arabemiraten och tredje plats är Singapore. USA exporterar vansinnigt mycket VGO, säger Katona.

Indien är nu världens näst största köpare av rysk olja efter Kina – men vi är den största köparen av fartygsbaserade partier. Kina får en stor mängd via pipeline.

På grund av sanktioner har Europa nästan helt slutat köpa rysk råolja. Endast Bulgarien har ett undantag och får köpa ryskolja ett tag till.

Att USA köper stora mängder ryskt bränsle visar hyckleriet i dess politik mot Europa, som är det främsta offret för sanktionerna - och som dessutom nu lockats in i ett gigantiskt pansarkrig mot Ryssland som det obönhörligt kommer att förlora.

Dessutom är USA med sina brittiska  vänner sannolikt ansvariga för sabotage av Nord Stream 1- och Nord Stream 2-rörledningarna som skar av Europeiska unionen från dess huvudsakliga energikälla och förstörde möjligheterna till snabb återhämtning av förbindelserna i händelse av vissa framtida försoning.

Byggandet av dessa rörledningar tog decennier och Ryssland investerade ganska mycket i det. Eftersom Europa har fräckheten att skylla på Ryssland för explosioner, kommer Ryssland inte gå in i fler gemensamma projekt förrän det fått ordentlig kompensation från alla inblandade parter utöver ersättning från försäkringsbolag.

Rysslands export av olja och flytande gas (LNG) ökade med 15 procent förra året, enligt vice premiärminister Aleksandr Novak. Sammantaget ökade Rysslands intäkter från energiexport 2022 med ungefär 28 procent, eller 2,5 biljoner rubel (36,6 miljarder USD), jämfört med 2021.

Exporten av gas från rörledningar sjönk dock med nästan en tredjedel 2022 på grund av västerländska sanktioner och på grund av sabotage av Nord Stream 1-rörledningen i september, som blev obrukbar efter att ha sprängts.

Rysslands finansministerium sa nyligen att de förväntar sig att landets olje- och gasintäkter kommer att sjunka i januari med över 54 miljarder rubel (790 miljoner USD) på grund av EU:s embargo mot rysk råolja och det åtföljande pristaket inom G7, som trädde i kraft i december.

Den ryska ekonomin som helhet krympte sannolikt med 2,5 procent 2022 men det var trots allt mycket mindre än väntat. 

https://www.reuters.com/world/europe/putin-russian-economy-likely-shrank-25-2022-beating-expectations-2023-01-17/; https://www.rt.com/business/569940-russian-energy-revenues-soaring/; https://www.telegraphindia.com/business/indias-breaking-all-records-for-buying-russian-oil-but-who-is-the-surprise-buyer/cid/1910044


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.