1 okt. 2021

Saakasjvili arresterad i Georgien

Georgiens premiärminister meddelade på fredagen att Micheil Saakasjvili, landets tidigare president, har arresterats efter att ha återvänt.

President Salome Zurabisjvili varnade idag för oroligheter då rapporter om före detta presidenten Micheil Saakashvilis ankomst till Georgien har väckt förvirring inför kommunalvalet. Saakasjvili och Zurabisjvili var två tredjedelar av det triumvirat som tog makten efter den så kallade rosenevolutionen i slutet av 2003. Den tredje, Zurab Zjvania, hittades död 2005, och hans familj hävdade att han hade mördats.

Micheil Saakasjvili började sin högskoleutbildning i Ukraina, där han tog examen 1992 från universitetet i Kiev. Medan han var på den skolan blev han en personlig vän till Petro Porosjenko, senare president i Ukraina efter kuppen 2014.

Han fick sedan ett stipendium för att studera vid Columbia Law School och rapporteras ha tagit lektioner vid School of International and Public Affairs i Columbia - där Zbigniew Brzezinski undervisade vid den tiden - och George Washington University Law School. 


Bara månader efter att han blev chef för den georgiska juntan hotade han med krig mot oberoende Adjariet och invaderade 2008 Sydossetien, vilket utlöste  femdagarskriget med Ryssland. (Den första högre amerikanska tjänsteman som anlände till Georgien efter kriget, inom bara fem dagar, var senator Joseph Biden, som lovade 1 miljard dollar i bistånd.)

Under Saakasjvilis ledning blev Georgien, med en befolkning på under fyra miljoner, den tredje största truppbidragsgivaren för krigen i Afghanistan och Irak, bara USA och Storbritannien skickade fler soldater. Under kriget 2008 med Ryssland skickade Pentagon med flyg tillbaka alla 2000 georgiska trupper i Irak till Georgien för att delta i konflikten.

Som EU:s särskilda utredare Heidi Tagliavini senare kunde konstatera startades kriget av Saaksjvili, som trodde att han hade Nato:s stöd. (Sveriges dåvarande utrikesminister hävdar än idag lögnaktigt att kriget startades av Putin!)

Saakasjvili var också en viktig rådgivare till de krafter som stödde Viktor Jusjtjenko under den så kallade apelsinrevolutionen i Ukraina ett år efter Georgiens rosenrevolution.

Sedan hans parti förlorat makten 2013 anklagades han för bl.a. Zjvanias död. Han flydde från Georgien och dömdes i sin frånvaro för maktmissbruk. Saakasjvili anlände till Ukraina i tid för den USA-styrda kuppen i februari 2014, som han aktivt stödde.

Året därpå utsåg hans tidigare universitetsvän Porosjenko honom till chef för Internationella rådgivargruppen för reformer (medan han efterlystes i sitt hemland för korruption) och sedan till guvernör i Odessaregionen. Han blev pro forma ukrainsk medborgare och måste då avstå från sitt georgiska medborgarskap.

2016 bröt han med sin tidigare vän och politiska kollega Porosjenko året efter och skapade ett oppositionsparti som heter Rörelsen för nya krafter. År 2017 fråntog Porosjenko honom hans ukrainska medborgarskap, vilket gjorde honom statslös. Han åkte till Polen och sedan Litauen och återvände slutligen illegalt till Ukraina, där han greps och deporterades till Polen.

2019 återställde president Volodymyr Zelenskij hans ukrainska medborgarskap och Saakasjvili återvände till Ukraina ännu en gång. Förra året utsåg Zelenskij Saakasjvili till chef för verkställande utskottet i Nationella reformrådet.

Men idag återvände han alltså till Georgien bara för att låta sig arresteras.

antibellum.com

2 kommentarer:

  1. antibellum.com 'had expired' och inget av intresse fanns på archive.org
    Det fanns en annan blog med url
    https://antibellum679354512.wordpress.com/2021/10/01/saakashvili-returns-to-georgia-circles-within-circles-of-coups-corruption-crime-and-armed-conflict/

    SvaraRadera
  2. Han är en pajas. Det jag inte förstår är varför väst (framför allt USA och EU) om och om igen stödjer dessa pajastyper i forna Sovjet. Vi kan börja med Jeltsin och rada upp namn efter namn fram till Navalnyj. Är det en strategi eller är det helt enkelt i brist på något sånär furnuftiga kritiker till Putin och andra krafter med folkligt stöd...

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.