10 okt. 2021

Xi betonar fredlig återförening

Kinas president Xi Jinping, även generalsekreterare för Kinas centralkommittés kommunistiska parti och ordförande för den centrala militärkommissionen, höll ett viktigt tal vid ett minnesmöte på 110-årsdagen av revolutionen 1911 i Folkets stora sal i Peking på lördagen.

Xi Jinping att Taiwanfrågan kommer att lösas som ett led i en nationell pånyttfödelse och varnade för att separatism är ett allvarligt hot mot det uppdraget och att de som förråder landet kommer att dömas av  historien. Analytiker från både det kinesiska fastlandet och Taiwan sa till Global Times att Xis anmärkningar skickade en tydlig och stark signal till den separatistiska gruppen på Taiwan och utländska styrkor som stödjer eller uppmuntrar Taiwan-separatism, att den nationella återföreningen av Kina kommer och måste förverkligas och att ingen kan stoppa den processen, eftersom det kinesiska fastlandet har både styrka och orubblig beslutsamhet att förverkliga detta gemensamma hopp för hela den kinesiska nationen.

Kinas kommunistiska parti (CPC), som ärvde idéerna från Sun Yat-sen, ledare för 1911 års revolution, och det ouppfyllda uppdrag att pånyttföda och återförena Kina, vill ta sig an Taiwanfrågan med fredliga medel, men oavsett om frågan kommer att lösas fredligt eller inte, kommer separatister som förråder och försöker söndra landet, så småningom att straffas, konstaterade kommentatorer.

Revolutionen 1911, som initierades av revolutionärer ledda av Sun Yat-sen, avslutade 2000 års kejsardöme i Kina och banade väg för djupgående sociala förändringar och ideologisk frigörelse. Sun hyllas som en stor nationalhjälte, patriot och en stor pionjär för Kinas demokratiska revolution, enligt Xis tal.

Strävan efter nationell vitalisering som Sun kände djupt för, längtan efter en ljus framtid för den kinesiska nationen som vårdades av revolutionens pionjärer, och den stora dröm som det kinesiska folket har strävat efter och strävar efter i modern tid har alla blivit eller håller på att bli verklighet, sa Xi.

Han noterade att minnet av 1911 års revolution kommer att inspirera till nationell föryngringssträvan. Kinesiska kommunister var de mest fasta anhängarna, lojala partnerna och trogna efterträdarna av Sun, sade Xi och noterade att den fullständiga återföreningen kommer att förverkligas tillsammans med landets nationella föryngring.

Tre långa applåder rungade genom Folkets stora sal när Xi nämnde Taiwanfrågan och skickade en varning till separatisterna.

Huang Chih-hsien, en deltagare från Taiwan som bevittnade Xis tal i Folkets stora sal och är en expert på Taiwans angelägenheter, sa till Global Times på lördagen att "det var verkligen rörande när jag såg att fastlandet verkligen uppmärksammar Sun Yat-sen och 1911 års revolutionen, medan Taiwans myndigheter försöker glömma eller hålla sig borta från Sun och hans politiska ideal. Några av dem försöker till och med bryta förbindelserna med det kinesiska fastlandet och den kinesiska nationen."

Sun var grundaren till Kuomintang (KMT) och Republiken Kina (1912-1949), och efter Suns död förrådde hans efterträdare Chiang Kai-shek revolutionen och Suns politik att arbeta med Kinas kommunistparti (KKP) och inledde massakrer och ett inbördeskrig mot detta. Så småningom besegrades KMT av CPC och flydde till Taiwan
1949.

Yok Mu-ming, tidigare ordförande för Taiwans Nya parti, som förespråkar enande med fastlandet, kommenterade: "Om dessa separatister inte upphör, kommer fastlandet att vidta relevanta åtgärder". Han förutspådde till och med att Taiwanfrågan "kommer att lösas inom två år."

DPP och myndigheterna under dess kontroll "försöker till och med stoppa och hota folket från Taiwan från att närvara vid sammankomsten för att fira 1911 -revolutionen", sade Huang
Chih-hsien och  uppmanade människor på Taiwan att "vakna upp" "och se" vem som följer Sun Yat-sens väg och och vem som har förrått hans ideal.

Läs hela artikeln på engelska: https://www.globaltimes.cn/page/202110/1235838.shtml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.