9 dec. 2021

Det liknar folkmord, sa Putin

Amerikanska militära rådgivare besöker gränsen mot LNR/DNR,
anförda av sin militärattaché Brandon Presley.

Under ett dygn har utbrytarrepublikerna LNR och DNR i Ukraina beskjutits 110 gånger, rapporterar Izvestija. Däribland med 122-mm artilleri. För första gången har attackdrönare, den turkiska Bayraktar, kommit till användning, vilket strider mot överenskommelser från 2014 om att inga luftfarkoster får sättas in av parterna.

Det som hände i Donbass liknar folkmord, sa president Putin idag.


Det som händer i Donbass liknar folkmord. Detta tillkännagav torsdagen den 9 december Rysslands president Vladimir Putin vid ett möte i rådet för mänskliga rättigheter

Presidentens uttalande gjordes som svar på en begäran från journalisten Kirill Vysjinskij, som bad att sådana begrepp som "folkmord" och "uppmaning till folkmord" borde införas i rysk strafflagstiftning.

"Jag måste säga att russofobi är det första steget mot folkmord. Vi ser mycket väl vad som händer nu i Donbass, vi vet det. Och detta påminner förstås väldigt mycket om folkmord. Men här måste man agera mycket noggrant för att inte devalvera dessa begrepp", sa Putin.

Vid samtalen mellan Putin och amerikanske ledaren Joe Biden, som ägde rum den 7 december, diskuterades även interna ukrainska problem. Putin "illustrerade med konkreta exempel Kievs destruktiva linje, som syftar till att fullständigt avveckla Minsk-avtalen och överenskommelser som nåtts i Normandie-format." 
 
Den 9 december indikerade den officiella representanten för det ryska utrikesministeriet, Maria Zacharova, att Kiev överför tungt artilleri till östra Ukraina och kontaktlinjen i Donbass. Enligt henne handlar det om tungt artilleri och pansarfordon.

Den 5 december noterade chefen för Folkrepubliken Donetsk Denis Pusjilin att utsikterna för ett återupptagande av fullskaliga fientligheter från Kiev är verkliga.

Sedan 2014 har myndigheterna i Kiev genomfört en militär operation mot invånarna i Donbass, som vägrade erkänna resultatet av statskuppen och den nya regeringen i Ukraina. Samtidigt skyller Kiev Moskva för den nuvarande situationen. Ryssland har upprepade gånger uttalat att man inte  part i den interna ukrainska konflikten.
 
izvestija 

1 kommentar:

  1. Ser fram emot när Putin bränner av en liten nuke och tar över EU. Business as usual, men under vettigare ledarskap. Hoppas han smäller av smällaren i Lublin/Lubartowområdet för där bor svärmor och jag har alltid undrat om det finns något som rår på den jäkla trollpackan.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.