6 nov. 2021

Grön imperialism tvingar fattiga på knä

Den 13 augusti 2020 passerade tolv obscent rika amerikaner biljonstrecket. Tillsammans äger de
1 015 000 000 000 dollar.
 Även om tolv oligarkerna betalade alla
Afrikas skulder skulle de ha över 250 000 000 000 dollar kvar.

Länder med lägre inkomster tvingas lägga fem gånger mer på skulder än att klara av klimatförändringens effekter och minska koldioxidutsläppen, enligt en ledande välgörenhetsorganisation mot fattigdom.

Siffror från Jubilee Debt Campaign visar att 34 av världens fattigaste länder lägger 29,4 miljarder dollar på skuldbetalningar per år jämfört med 5,4 miljarder dollar  på åtgärder för att minska effekterna av klimatkrisen, rapporterar Guardian.

Uganda sa att de skulle lägga 537 miljoner dollar mellan 2016 och 2020, inklusive medel från internationella organ och givare, på klimatrelaterade projekt för att anpassa landets infrastruktur och hantera klimatnödsituationer.

Den årliga budgeten på 107,4 miljoner USD är dock mindre än betalningar av externa skulder som kommer att uppgå till 739 miljoner USD 2021, och stiger till 1,35 miljarder USD 2025.

Och Uganda är inte det enda låginkomstlandet som kommer att behöva hitta extra pengar för att betala räntor under de kommande fyra åren, sade välgörenhetsorganisationen. År 2025 uppskattar Jubilee Debt Campaign att de 34 länderna som omfattas av undersökningen kommer att tvingas lägga sju gånger mer på skuldbetalningar än att begränsa effekterna av klimatförändringar.

Heidi Chow, verkställande direktör för Jubilee Debt Campaign, sa att länder med lägre inkomster på grund av sina skulder kommer att ha allt mindre resurser att hantera klimatförändringarna.

Kanske kan modellen kallas GRÖN IMPERIALISM, dvs den gamla vanliga imperialismen, nu med en grön framtoning som kräver ytterligare betalningar för att ställa till rätta vad den rika världen förstört.

Under de senaste 20 åren har internationella organ inklusive Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF) uppmuntrat utvecklingsländer att finansiera utvecklingsprojekt med hjälp av banklån och obligationer.

Låntagarna förväntade sig att räntorna skulle sjunka med tiden. Men låginkomstländer betalar fortfarande regelbundet mer än 10 % ränta på lån jämfört med de i genomsnitt 1,5 till 2,5 % som betalas av rika länder.

Rika länder förväntades ge finansiering till ett värde av 100 miljarder dollar per år till utvecklingsländer för att hjälpa till att hantera och begränsa klimatförändringarna. Åtagandet gjordes vid FN:s klimatförhandlingar i Köpenhamn 2009.

Tidigare i veckan sa den brittiske klimatministern Alok Sharma som är ordförande för Cop26 att målet kommer att nås 2023.

Jubilee Debt Campaign sa dock att av den klimatfinansiering som hittills getts är till över två tredjedelar lån, vilket "ytterligare ökar skuldkrisen i länder med lägre inkomster".

Maldivernas före detta president Mohamed Nasheed, som representerar klimatförsvaret för 48 länder som är hem för en miljard människor, sa att många länder håller på att bli överväldigade av sina utlandsskulder.

"Vi är så hotade att vi kanske inte har en ö eller ett land mycket längre, så det är knappast möjligt för oss att betala skulden om vi inte är i närheten. Är det då inte rimligt att klimatutsatta länder uppmanar skuldinnehavare att omstrukturera sina skulder?” tillade han.

https://www.farsnews.ir/en/news/14000805000591/Repr-Prer-Cnries-Spend-Five-Times-Mre-n-Deb-Than-Climae-Crisis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.