18 nov. 2021

Här massakrerade USA 70 civila

Efter att ha dödat dussintals syriska civila i en bombraid 2019 frikände den amerikanska militären sig själv och dolde bevis. Det är den senaste skandalen kring det ljusskygga krig USA för i Syrien och som har undgått allmänhetens insyn.

Avslöjandet som gjorts av New York Times har nämns på svenska omni.se och svt.se/nyheter men Aaron Maté på Informationclearinghouse.info ger en mer fullständig bild.

New York Times har avslöjat en av den amerikanska militärens värsta massakrer och mörkläggningsförsök sedan Song My-massakern i Vietnam 1968.

Den 18 mars 2019, mitt under en strid med krigare från Islamiska staten, bombade det amerikanska flygvapnet en skara civila som sökte skydd nära staden Baghuz i Syrien. 70 personer  dödades. Attackerna inträffade inom en 5-minutersperiod: en första attack och sedan en till med tyngre bomber när överlevande flydde.

Times' Dave Philipps och Eric Schmitt rapporterar:

"Utan förvarning släppte ett amerikanskt F-15E-attackjetplan... en bomb på 500 pounds (ca 230 kg) över folkmassan, vilket svalde den i en rysande explosion. När röken lättade snubblade några personer iväg i jakt på skydd. Sedan släppte ett jetplan som följde dem en bomb på 2 000 pounds (ca 900 kg) och sedan en till, vilket dödade de flesta av de överlevande."

Amerikansk militärpersonal i Qatar såg attacken i realtid via en övervakningsdrönare på platsen. Högupplösta bilder visade att endast två eller tre beväpnade män var nära folkmassan och inte ägnade sig åt någon form av stridsaktivitet som kunde ha motiverat en defensiv militär attack.

"Vem släppte det där?" skrev en förundrad analytiker på ett säkert chattsystem som används av de som övervakar drönaren, minns två personer som granskade chattloggen. En annan svarade, "Vi har just bombat 50 kvinnor och barn." En första bedömning av stridsskador visade snabbt att antalet döda faktiskt var cirka 70. 

Istället för att fastställa ansvaret "gjorde militären vid nästan varje steg drag som dolde den katastrofala attacken", skriver Philipps och Schmitt. Platsen för bombningen kördes över med bulldozrar; enheten som genomförde strejken rentvådde sig själv; nyckelbevis begravdes; militära loggar ändrades; och utredningar avstannade och undergrävdes.

Även om Pentagons oberoende generalinspektör lyckades starta en utredning "stoppades rapporten med dess resultat och rensades från varje omnämnande av attacken."

Task Force 9 gav order
Bombningen utfördes på order av en sekretessbelagd specialoperationsenhet, Task Force 9, som ledde USA:s markoperationer i Syrien. Två månader efter massakern i mars 2019 färdigställde arbetsgruppen en rapport om civila offer för anfallet som hävdade att endast fyra civila dödats. Den fastställde också att anfallet genomförts i lagligt självförsvar.

Morden i Baghuz kom troligen bara fram på grund av visselblåsare som ifrågasatte mörkläggningen inifrån. Överstelöjtnant Dean W. Korsak, en flygvapenadvokat som var närvarande vid Qatars flygbas när massakern observerades, beordrade omedelbart tjänstemän att bevara bevis, inklusive video, och uppmanade överordnade att inleda en utredning om krigsförbrytelser. När de vägrade larmade Korsak Pentagons oberoende generalinspektör.

Tidigare i år avslöjade Korsak efter två års passivitet detaljer om mörkläggningen för senatens försvarskommitté.

"Jag utsätter mig själv för en stor risk för militär vedergällning för att jag har skickat detta", skrev han. "Högt rankade amerikanska militära tjänstemän kringgick avsiktligt och systematiskt den avsiktliga bombningen."

...[Korsak] skrev att en enhet avsiktligt hade skrivit in falska loggposter om anfallet och "uppenbart försökte dölja incidenterna." Han kallade den hemligstämplade dödssiffran "chockerande hög", sade att militären inte följde sina egna krav för att rapportera och utreda anfallet.

Det fanns en god chans, skrev han, att "de högsta regeringsnivåerna förblev omedvetna om vad som hände på marken."

När Korsak larmade flygvapnets kontor för specialutredningar svarade en flygvapenmajor att kontoret sannolikt bara skulle undersöka massakern om det fanns en "potential för stor medieuppmärksamhet, oro för ramaskrin från lokalsamhället/regeringen, oro för att känsliga bilder kan komma ut." 

Senatens kommitté för krigsmakten vände sig till Korsak efter att ha blivit kontaktad av en annan visselblåsare, Gene Tate, utredare vid Pentagons generalinspektörskontor. Tate berättade för Times att han bevittnade liknande mörkläggning och censur.

Första erkännandet i NYT
"Ledarskapet verkade bara så inriktat på att begrava det här. Ingen ville ha något med det att göra," sa Tate. "Det får dig att tappa tron
​​på systemet när människor försöker göra det som är rätt men ingen i ledande positioner vill höra det." Efter att ha tagit upp oro på flera nivåer säger Tate att i oktober 2020 "tvingades han bort från sin position och eskorterades från byggnaden av säkerhetsvakter."

I ett svar till New York Times erkände Central Command massakern i Baghuz för första gången. Men det fortsätter att förneka de civila offren och insisterar på att bara fyra civila dödades. Enligt Times hävdade ett amerikansk militäruttalande att 60 av de döda inte kan ha varit civila, "delvis för att kvinnor och barn i Islamiska staten ibland tog till vapen."

New York Times avslöjade ytterligare bevis för att mörkläggningen är en del av ett bredare mönster, att amerikanska styrkor som ignorerar skyddsåtgärder mot att anfalla civila i Syrien döljer dödssiffror. Enligt New York Times ansåg vissa tjänstemän att Task Force 9, enheten bakom anfallet, "systematiskt kringgick de skyddsåtgärder som skapats för att begränsa civila dödsfall... i slutet av 2018 hävdade man att cirka 80 procent av alla flyganfall som den begärt var självförsvar. "

Även tidigare fall av  massdöd som orsakats av militära operationer i Syrien har undgått granskning. Som en New Yorker-rapport observerade 2020, har USA:s bombningar i Syrien "reducerat delar av landet till ödemark". I Raqqa antog USA "en strategi för fysisk förintelse mot en stad som fortfarande hyste en betydande civilbefolkning", vilket orsakade en "kraftig decimering" som "kan vara unik i detta århundrade."

Enligt NYTs artikel om Baghuz undersökte amerikanska tjänstemän som bedömde civila dödsfall på platser som Raqqa "inte på marken och baserade ofta sina resultat på hur många döda civila de definitivt kunde identifiera från flygbilder av ruinerna."

Bakgrunden till de amerikanska krigsförbrytelserna är att USA:s krigsmakt, enligt en regeringstjänsteman som övervakade kongressens grupp för Syrienstudier, "ägde" 1/3 av Syriens territorium, inklusive dess olje/veterika region.

Detsamma uttrycktes mer brutalt av president Trump, sedan han avslagit ett återtåg från Syrien "för att ta oljan. Jag tog oljan.".

Timber Sycamore
Den amerikanska kongressen är så engagerad i att sätta in amerikanska trupper för att stjäla syriska resurser att den vägrar att ens diskutera saken. I september röstade den
med 141-286 ner ett förslag från  Jamal Bowman (D-NY) i representanthuset som skulle kräva kongressens auktorisation för den amerikanska militärstyrkan i Syrien.

Att kongressen upphävt sin tillsyn och befogenhet att bemyndiga krig i Syrien följer dess decennielånga stöd för den utan tvekan mest katastrofala och dödliga amerikanska operationen av dem alla: Timber Sycamore, ett CIA-program för flera miljarder dollar som beväpnat och tränat upprorsmän som försökt störta Syriens regering.

Precis som mörkläggningen av Baghuz-massakern, dolde amerikanska tjänstemän kostnaderna och konsekvenserna av den massiva hemliga CIA-operationen. Timber Sycamore visade sig vara "ett av de kostsammaste hemliga handlingsprogrammen i CIA:s historia", rapporterade New York Times 2017, efter att Trump beordrade att det skulle avbrytas.

Med "en budget som närmar sig 1 miljard dollar per år", eller "ungefär 1 dollar för varje 15 dollar i CIA:s totala budget", beväpnade och utbildade CIA nästan 10 000 rebeller och betalade "ungefär
100 000 dollar per år för varje anti-Assad-rebell som har gått igenom programmet", avslöjade Washington Post 2015.

Med hänvisning till en "kunnig amerikansk tjänsteman", rapporterade WP:s David Ignatius 2017 kan de "många dussintals milisgrupper" som givits "många hundratals miljoner dollar" av CIA "ha dödat eller skadat 100 000 syriska soldater och deras allierade under de senaste fyra åren."

Som David McCloskey, en före detta CIA-analytiker som arbetade med Syrien under programmets första år, berättade för mig i en nyligen intervju för The Grayzone, fortsatte USA detta program trots att man internt insåg att "al-Qaida-anslutna grupper och salafitiska jihadistgrupper var den primära motorn för upproret."

Allians med al Qaida
Den amerikanska regeringens tysta allians med al-Qaida, sa McCloskey, var "en oerhört problematisk aspekt av konflikten."

USA:s stöd för ett Al Qaida-dominerat uppror erkändes privat på högsta nivå under det syriska krigets första år. I februari 2012 skrev Jake Sullivan – nu Bidens nationella säkerhetsrådgivare – till Hillary Clinton: "AQ [Al Qaida] är på vår sida i Syrien."

Även om Sullivan gjorde medgivandet i hemlighet, kom det mest offentliga erkännandet  två år senare från hans nuvarande chef. I Syrien fanns det "ingen moderat mitt", sa dåvarande vicepresident Joe Biden till en publik på Harvard 2014.

Istället, sa Biden, "hällde amerikanska 'allierade' i Syrien hundratals miljoner dollar och tusentals ton vapen i vem som helst som skulle slåss mot Assad. Förutom att människorna som försörjdes var Al-Nusra och Al-Qaida och de extremistiska delarna av jihadis som kommer från andra delar av världen."

CIA och dess allierades beväpning av ett jihadistdominerat uppror förlängde det syriska kriget och ledde till otaliga grymheter. I kustregionen Latakia fann en Human Rights Watch-undersökning att USA-beväpnade upprorsmän var ansvariga för "det systematiska dödandet av hela familjer". De USA-stödda upprorsmännen där var inställda på "sekteristiskt massmord", fann Robert F. Worth från New York Times:

I Latakia berättade några människor för mig att deras stad kunde ha förstörts om det inte varit för ryssarna. Staden har länge varit en av Syriens säkra zoner, väl försvarad av armén och dess milis; det finns tältstäder fulla av människor som har flytt från andra delar av landet, inklusive tusentals från Aleppo.

Men sommaren 2015 närmade sig rebellerna Latakias stadsgräns och granater föll ner i centrum. Om rebellerna hade erövrat området – där alawiterna är i majoritet – skulle resultatet nästan säkert ha blivit sekteristiskt massmord. Många människor i regionen skulle ha skyllt på USA, som beväpnade några av de rebeller som opererade i området.

Kongressen har mandat att övervaka CIA-program som det hemliga smutsiga kriget i Syrien. Men istället "finns det inga bevis för att underrättelsekommittéerna någonsin använde sina befogenheter för att förhindra, på allvar modifiera eller avsluta denna fatalt felaktiga operation", skrev den tidigare kongressanställda Stephen Weissman i Foreign Affairs i fjol.

Mörklagd gasattack i Douma
Även när representanthusets underrättelseutskott 2015 röstade för att minska CIA-programmets budget på 1 miljard dollar med 20 procent, observerade Weissman, "offentliggjordes åtgärderna från utskottets motsvarighet i senaten aldrig, så det är möjligt att även den blygsamma minskningen aldrig trädde i kraft."

Kongressen har också avvisat tillsyn när det gäller effekterna av dess förödande sanktioner mot Syrien. "Caesar Act", som godkändes genom omröstning i december 2019, försöker aggressivt förhindra Syriens återuppbyggnad och har, med tidigare Trump-sändebudet James Jeffreys ord, "krossat landets ekonomi".

År 2020 föreslog dåvarande ledamoten i representanthuset Tulsi Gabbard en åtgärd som skulle kräva regelbundna rapporter om hur sanktioner påverkar civila i riktade stater som Syrien. Men förslaget avfördes slutligen från dagordningen i senaten.


Den rådande vägran att ta ansvar för USA:s krigföring i Syrien är så extrem att inte ens visselblåsare på hög nivå  och explosiva bevis kan säkerställa offentlig granskning. Medan två modiga amerikanska militärtjänstemän lyckades avslöja massakern i Baghuz, fortsätter amerikanska medier – inklusive New York Times – att ignorera de OPCW-forskare som ifrågasatt en USA-stödd mörkläggning av den händelse som utmålades som en kemvapenattack av Syriens regering. USA, Storbritannien och Frankrike bombade Syrien i april 2018 efter att ha anklagat regeringen io Damaskus för att ha begått en kemvapenattack i Douma samma månad. Läckta OPCW-dokument visade senare att inspektörerna som undersökte
scenen i Douma hittade inga bevis för användning av kemiska vapen. Deras resultat tyder istället på att incidenten iscensattes av upprorsmän för att sätta dit den syriska regeringen.

Men inspektörteamets ursprungliga rapport behandlades, censurerades och undanhölls slutligen från allmänheten. En amerikansk delegation togs också in för att träffa inspektörerna och försöka påverka undersökningen till dess fördel. Även om en serie explosiva OPCW-läckor har släppts sedan maj 2019, främst på WikiLeaks och The Grayzone, har kongressen och amerikanska medier vägrat att ens erkänna skandalen.

Genom att avslöja att militären mördade dussintals civila och sedan dolde brottet, har New York Times Dave Philipps och Eric Schmitt punkterat media- och kongressblockaden kring USA:s operationer i Syrien. Efter ett decennium av hemlig smutsig krigföring; förödande militära angrepp; och förödande sanktioner mot Syrien, finns det nu en chans att många fler skandaler kan upp i ljuset.

https://mate.substack.com/

 

1 kommentar:

  1. NYT är en pålitlig maktens megafon och kritiken riktas dels mot Trump, dels mot vanlig militärs brister medan långt fler dödades (hundratusentals )genom att imperiet understödde dom som dom påstod sig bekämpa.

    Jämförelsen med Song My är träffande. Även i det fallet handlade det om ordinarie militärs brister och Cia-medarbetaren Ellsberg fick framstå som hjälte trots att hans uppdrag var att skyla över den verkliga maktens mkt djupare betydelse för hela kriget som redan från starten styrdes av Cia i form av infiltration av militären.
    Genom att uppskatta storebrors alster som framhåller mindre än 1% av sanningen som journalistik godkänner man oligarkernas tyranniska mediavälde. Det är kanske journalistik med hjärtat inte med förnuftet.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.