2 dec. 2021

Baerbock lovar "hårdhet" mot Kina

Tyska Volkswagen Group tillverkar 4-5 miljoner bilar om året i Kina, i 36 olika fabriker
varav en i Xinjiang, där koncernen inte upptäckt något "slavarbete".

Redan innan hon tillträdde som Tysklands utrikesminister hade Annalena Baerbock hotat Kina med "hårdhet" och importrestriktioner. Som om Kina vore beroende av den tyska försäljningsmarknaden – istället för tvärtom, skriver Klaus-Rüdiger Mai på Tichys Einblick

Slår hennes politik igenom kan Tysklands investeringsavtal med Kina, framförhandlat av Angela Merkel, bli makulatur och Tyskland förlora en av sina konkurrensfördelar mot USA.
 
I bästa Kaiser Wilhelm-stil meddelade Baerbock hon för Tageszeitung sin syn på Kina:

”Dialog är den centrala komponenten i internationell politik. Men det betyder inte att man måste mörklägga saker eller hålla tyst ... För mig är en värdebaserad utrikespolitik alltid ett samspel av dialog och hårdhet."

Baerbock tror att det Tyskland kan betvinga Kina med importrestriktioner:

"Om det inte längre finns tillgång till produkter som kommer från regioner som Xinjiang, där tvångsarbete är vanligt, är det ett stort problem för ett exportland som Kina."

Men
Klaus-Rüdiger Mai påpekar att det snarare är Tyskland som är beroende av Kina än tvärtom. Enligt en rapport från Deutsche Welle ser det tyska federala läkemedelsinstitutet  (BfArM) leveransflaskhalsar för 277 läkemedel för  blodtryck eller smärtstillande medel, antidepressiva och antibiotika.

I Hubeiprovinsen tillverkas till exempel aktiva ingredienser för 136 olika läkemedel. Dessutom produceras nittio procent av alla aktiva ingredienser för generika i Kina. Experter antar att tillverkare av generika i Europa har lagrat aktiva ingredienser för tre månader.

Ett leveransstopp på sex månader, förutspår en expert, skulle vara ett allvarligt problem. Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt: om Kina skulle besluta sig för att sluta leverera de aktiva ingredienserna, kan apotekare i Europa tvingas stänga sina butiker sex månader senare.

Baerbock tror på fullt allvar att hon har en hävstång i handen mot Kina; hon verkar bara inte veta att Tyskland har den kortare änden av denna hävstång.


"Vi européer borde använda denna hävstång på den gemensamma inre marknaden mycket mer", säger hon. En farlig uppfattning på tre sätt:

För det första skulle handelsbojkotter och importrestriktioner drabba Europa, och särskilt Tyskland, mycket hårdare än Kina.

För det andra kommer varken Italien, eller Ungern, eller Polen, och absolut inte Frankrike, att delta i denna politik, och för det tredje skulle det drabba Tyskland överlägset värst om man tittar på sammanvävningen av de tyska och kinesiska ekonomierna.
 
Tyskarna är inga politiska rationalister, de gillar att leva enligt Pippi Långstrump-principen och utrikespolitiskt lever de gärna över sina tillgångar, vilket regelbundet leder till större och mindre katastrofer. I sin historia har tyskar alltid fått betala dyrt för kraftfulla ord.

Många tal av Kaiser Wilhelm II, liksom många utrikespolitiska volter av den grå eminensen i utrikesministeriet, Fritz von Holstein, hade det varit bättre att hoppa över. Än mer, det hade varit en välsignelse för Tyskland om Holstein hade lämnat sin post före Bismarcks avgång.

Blandningen av arrogans och ömtåliga ord, hyckleri och retoriskt maktspråk  skadade det framväxande tyska imperiet och var en av orsakerna till första världskriget, påminner Mai.

https://www.tichyseinblick.de/meinungen/baerbock-aussenpolitik-china/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.