3 jan. 2021

Levnadskostnader hämmar barnafödandet i Kina

Kinas befolkning beräknas nå en topp 2035, men nya trender kan rubba prognosen.

I början av 2016 utfärdades ett officiellt tillstånd för familjer att ha två barn i Kina. Men ännu efter fem år har födelsetalen inte ökat utan rentav fallit.

Kineserna har alltid sett det som en välsignelse att få många barn, så varför sjunker födelsetalen nu?


Många befolknings- och ekonomiska forskare har noterat att den främsta orsaken till detta är ökningen av kostnaden för att ha barn, inklusive bostäder, utbildning, hälso- och sjukvård, högre pensionskostnader samt det faktum att kvinnor i Kina ägnar mer uppmärksamhet åt sina karriär.

Människors önskan att få barn tycks ha minskat avsevärt. Yang Chenggang,  chef för Demografiska forskningsinstitutet vid Sydvästra finans- och ekonomiuniversitetet i Kina, noterade att av barn födda 2019 är andelen andra barn 59,5% och andelen första barn bara 40,5%.

Enligt hans analys visar sådana uppgifter att tvåbarnspolitiken haft en positiv effekt, men alltför få tar steget att föda ett första barn.

Civilministern Li Jiheng publicerade nyligen en artikel där han nämnde att Kinas totala fertilitetsgrad har sjunkit under 1,5 och har kommit till en kritisk demografisk vändpunkt.

Stabila befolkningstal kräver att den totala fertiliteten är 2,1 eller högre.

Bostadspriser, utbildningskostnader och medicinska kostnader har stigit snabbt de senaste åren. Skyddet av arbetstagares rättigheter är fortfarande otillräckligt. Ökad förvärvsfrekvens bland kvinnor gör det svårare att få hjälp med barnpassning. Dessa objektiva skäl ledde direkt eller indirekt till att kostnaden för att få ett barn ökade.

För att uppmuntra fler par att få barn utfärdade Kinas statsråd 2019 ett dokument där alla regioner uppmanas att främja utvecklingen av spädbarns- och barnomsorgstjänster.

Kinas befolkning  uppgick 2020 till 1 439 miljoner. Befolkningstillväxten var 0,39. Någon gång mellan 2035 och 2040 beräknas befolkningstillväxten upphöra. Medellivslängden är 77,5 år.

Folkets dagblad citerad efter warandpeace.ru

 

1 kommentar:

  1. Längre fram kommer nog all barnbegränsning tas bort. Med ökad utbildning och egen inkomst för kvinnor samt ökad stadsbefolkning behövs ingen reglering. Medelåldern 77,5 - gäller den båda könen i snitt? Finns siffror på män resp. kvinnor?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.