2 jan. 2021

FOI och Säpo äventyrar svenska intressen

"Det finns gott om fegisar", konstaterade Ericssons vd Börje Ekholm sedan
Huawei inte lyckats hitta någon svensk juristfirma som vill föra dess talan.

Som Nyhetsbanken har påpekat finns inga belägg för att kinesiska Huawei skulle spionera mot Sverige. Det gör post- och telestyrelsens beslut att utesluta Huawei från 5G-utbyggnaden ogrundat.

Dessutom hotar det väsentliga svenska ekonomiska intressen. En nu publicerad SMS-växling mellan Ericssons vd Börje Ekholm  med Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) bekräftar bilden.


DN avslöjade idag, 2 januari, att Ericssons vd Börje Ekholm krävt att regeringen ingriper mot PTS och ändrar beslutet, tvärtemot vad Säkerhetspolisen rekommenderar.

I ett sms den 6 november ifrågasätter Ekholm att PTS generaldirektör Dan Sjöblom har rätt att skriva under förbudet mot Huawei: ”Det jag fortfarande inte förstår är hur en statlig tjänsteman kan ha ett mandat att ta ett beslut som hotar Sveriges relationer till främmande makter? Han måste ju ha gått utanför sitt mandat?”.

Det vanliga är att verksstyrelser beslutar sådant.

Ekholm uppmanar statsrådet att ingripa mot myndighetsbeslutet: ”Det borde ge regeringen en bra möjlighet att agera. Jag utgår då ifrån att han inte stämt av med er förstås. Tittar ni på detta?”

I ett sms skickar Ekholm en länk med information om att PTS överklagat ett domstolsbeslut som tillfälligt hävde bannlysningen av Huawei. Ekholm föreslår då än en gång att ministern sätter sig över myndigheten PTS.

Det framstår som en mycket märklig ordning att Försvarsmakten och Säpo ska styra svensk utrikeshandelspolitik och den valda regeringen ska inte kunna uttala sig. Statsråd på UD har emellertid en rätt att lämna en utrikespolitisk ”bedömning i aktuella sakfrågor” till en myndighet enligt ett granskningsbetänkande från Konstitutionsutskottet 2013.

Den 24 november kräver Ericssons vd ännu en gång att regeringen agerar: ”Jag tror ni måste kliva in och ta ledarskapet”, skriver han.

Börje Ekholm antyder att regeringens handlande (eller brist på sådant) kan få stora konsekvenser för Ericssons 13 000 anställda:

"...som det ser ut just nu är Sverige ett riktigt dåligt land för Ericsson. Det beslut regeringen stött singlar ut våra kinesiska konkurrenter på ett sätt inget annat EU land gjort”.

Ytterligare några dagar senare skickar han ett nytt meddelande: ”När man är i brygga som vi är så förstår man till fullo varför Europa har väldigt få techbolag. Det går inte att driva dem här dessvärre.”

I sms-växlingen berättar vd:n också om hur han och andra på Ericsson har hjälpt den kinesiska konkurrenten. Den 6 november uppger Börje Ekholm att de har försökt rekrytera jurister åt Huawei, som då förberedde sig på att ta strid i domstol mot det svenska förbudet.

Han skriver: ”Det är intressant att notera att trots att vi har pratat med flera svenska juristfirmor så är det ingen som vill ta på sig att hjälpa Huawei.... Det är gott om fegisar dessvärre.”

Ministerns svar på just detta sms är i sin helhet belagt med sekretess.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg (s) säger till DN att hon inte har gjort någonting för att rädda situationen och upphäva PTS beslut. Hon skryter för DN med att hon "inte gått Börje Ekholm till mötes på någon punkt".

PTS-beslutet att diskriminera Huawei strider sannolikt mot världshandelsorganisationen WTO:s stadga och utsätter Sverige för stora risker att själv drabbas av diskriminerande åtgärder som svar. Ericsson har 10 procent av den kinesiska 5G-marknaden och Sveriges totala export till Kina är 72 miljarder kronor.

Det är vad som står på spel och som ska vägas mot ett antal mer eller mindre uppblåsta riskbedömningar från FOI och Säpo, bedömningar som med all säkerhet varit i amerikansk säck innan de kom i svensk påse.

USA-ambassadören Ken Howerys uttalande i DN om att "ett osäkert nätverk kan det äventyra hemlig information från USA" är skandalöst mot bakgrunden av vetskapen om att USA i många år avlyssnat all datatrafik genom Sverige liksom EU-politikers privata telefoner.

Som Huawei påpekat när de protesterat mot diskriminerande lagar i Estland, Polen och Rumänien strider det mot EU:s stadga att diskriminera någon på nationella kriterier. Det strider också mot TFEU artikel 4 (Lissabonfördraget) att låta avtal med en tredje stat leda till diskriminerande åtgärder mot en annan tredje stat.

Vad som avses är att Polen och Rumänien tecknat avtal (MoU) med USA som innebär att USA:s intressen tillvaratas framför EU:s.

Stefan Lindgren


7 kommentarer:

 1. Detta är ett bedrägligt vilseledande påstående citat 1:
  "Dessutom hotar det väsentliga svenska ekonomiska intressen."
  Investor/Ericsson är inte Sverige, det är vi medborgare som är Sverige, 99% av Ericssons omsättning sker utanför Sverige.
  Frågar mig finns det inga belägg för Ericssons spionage i Kina?
  Ericsson med telecominfrastrukturägande i 180 länder är de nog själva den mest potentiella spionorganisationen på planeten, gissar jag.
  Citat2:
  "Att Ericssons intressen i Kina ligger bakom bolagets agerande tycks uppenbart, enligt Jerker Hellström, Kinakännare med bakgrund på bland annat Totalförsvarets forskningsinstitut, i dag chef för Swedish Center for China Studies.
  Sms avslöjar: Ericssons vd pressade regeringen att rädda Huawei - DN.SE
  Kina hotade att straffa Ericsson när Huawei portades i Sverige. Då startade Ericssons vd Börje Ekholm en privat lobbykampanj mot svenska regeringen."
  källa: https://carlnorberg.se/2021/01/01/regericssons-borje-regeringen-om-huawei/
  Ericsson lobbar för sitt särintresse och relation med Kina, och blandar ihop sig med Sveriges relation till Kina, det är bedrägligt och osnyggt.
  Att det finns gott om fegisar "räddar sitt eget skinn" där är Ericsson i samma båt, iom denna lobby verksamhet som Björn Ekholm driver i "egen sak", Investor/Ericsson är den enskilt starkaste ekonomiska maktfaktorn i Sverige och kommer som vanligt att få sin vilja igenom för att säkra sin relation/makt i Kina.
  Sveriges export? Är det Sweden Kingdom OF som bolag som avses? Något som ligger utanför svenska medborgares gemensamhetsintresse?
  Vi skall inte sammanblanda med det som är bra för enskilda affärsintressens BAU och Sverige som är ett intresse för svenskt medborgarliv, svensk exportindustri är mer ett privatintresse än ett medborgarintresse = Sverige.

  SvaraRadera
 2. Problemet med Huaweis produkter är väl inte att man befarar kinesiskt spionage. Är det inte deras vägran att erbjuda dolda bakdörrar för USAs övervakningssamhälle som är haken?
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera
 3. Det finns två delar som behöver lyftas i denna artikel;

  Första delen är att Ericsson tappar på alla sina marknader just nu förutom just Kina. Kina är den enda tillväxtmarknaden som Ericsson har för tillfället. Svenska regimens agerande är under all kritik gällande Kina - att döda de Svenska företagandet för att blidka USAs handelskrig mot Kina. USA kommer inte att skapa några nya jobb för oss Svenskar, tvärtom är Amerikanare duktiga på att stjäla vår teknik. Kina däremot skapar jobb i Sverige hela tiden.

  Det andra; en nationell dold agenda finnes där SÄPO har besökt mellan 2017-2019 varenda större myndighet, region och kommun och har varnat för att ha Kinesisk personal eller ha att göra med Kineser. Detta har varit punkt på myndigheternas högsta ledningar där alla direktörer har fått klara instruktioner.

  Att se Kina som fiende är helt ogrundat annat än att skydda industrihemligheter - vilket vi ändå inte gör mot andra så som USA.

  Hyckleri och feghet är vad Svenska förvaltningen består av. Jag håller fullständigt med Ericssons VD.

  Hälsningar Alex S.

  SvaraRadera
 4. @ Alex
  Första delen: Det handlar inte om att "skapa" slaverianställningar, det handlar om BAU.
  Andra delen: i stort sett allt handlar om hemligheter och dolda agendor, hyckleriet är grundat sedan 30-talet och gäller alla inblandade parter, som mer eller mindre dolt verkar för olika agendor.
  Medborgarna svenska folket är det ingen som företräder, de är endast mjölkkor/medel för olika intressen, useless eaters var det någon potentat som yttrade.
  Spioneri/informationskriget och röveriet som pågår med destruktiva konsekvenser för befolkningarna på planeten, har sin förklaring att barbarstadierna i djurriket ännu inte uppnått full mättnadsgrad.
  Pyramid-ekonomin byggt på räntebelastad och därmed galopperande skuld, volymtillväxt, döljs nu med falskflaggade pandemier och formodligen ytterligare desperata skrämselscenarier under 2021, där finns djupa staten/Investor med sina bolag och även sweden kindom of - lögnerna förefaller lika omfattande som den skuldmättade pyramid-spels-ekonomin. Penningtvättare är de hela högen.
  Hyckleri/feghet är att hålla med Björn Ekholm oreserverat. USA har ju tagit Ericsson i "nacken" för två år sedan då usa sent omsider insett att Ericsson är en säkerhetsrisk med sina äganden av telecom/kraft/gruv mm mm.
  Ja Ericsson/investor har även infiltrerat sig i politiska region-organ i Kina, så det är nog så att Investor vill byta husse till Kina. Men sweden kingdom of kan inte göra det lika enkelt då kopplingarna med USA är betydligt hårdare än vad som är känt för allmänheten och Investor har nog en del att förlora ännu om de sviker USA.
  Ungefär så utan anspråk på att ha rätt alls. Och utan påstående att något av det jag skriver, dömer något som fel eller rätt. Det rullar dit det lutar.
  mbh/bo

  SvaraRadera
 5. USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa i höstas, att Ericsson är ett amerikanskt säkerhetsintresse. Därför agerar man därifrån via de lydiga, fjärrstyrda svenska myndigheterna PTS och Säpo för att stänga ute Huawei från den svenska marknaden – i förhoppning om att kinesiska myndigheter i vrede ska svara med samma mynt och klämma åt Ericssons affärer i Kina. Utan dem kommer Ericsson-aktien att falla som en sten – och det är bara att plocka över den praktfulla, välutvecklade frukten till USA, till ett billigt pris.

  Nu har säkerligen kineserna studerat och lärt sig se den anglosachsiska bankelitens finansiella manipulationer, under hela 1900-talet, för att behärska världen. Förhoppningen må därför vara att Kina med den lärdomen har genomskådat pågående tricks och agerar klokt – och att detta kan rädda Sverige den här gången. Det är bara att se hur det federalt styrda GM krossade Saab i Trollhättan medan kineserna lyckades rädda Volvo (Cars) från nedläggning.

  I den marionetteater vi kallar regering kan man bara läsa från en teleprompter. Kommer det inget manus, blir där lika tomt som i en landsortskyrka. Därav den alltid lika närvarande handfallenheten för att tillvarata nationen Sveriges intressen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. re unknown citat. "detta kan rädda Sverige den här gången."
   Vad menar du med sverige, uppfattar det som bedrägligt språkbruk då detta handlar om privata företagsintressen Investor/Ericsson och bankoligarkin SEB. Vi medborgare i sverige som ÄR sverige skall inte klä skott för denna BAU.

   Radera
  2. Det handlar ju även om arbetstillfällen och framtidshopp för teknikutbildade/ och studerande.

   Radera

Underteckna med ditt namn.