8 jan. 2021

EU dumpar marionetten Guadió

När Joe Biden bestämde sig för att inte ta några samtal från Guaidó
var det hög tid för EU-topparna att dumpa honom.

Inte en dag för sent kom EU-kommissionens besked att den återkallar "erkännandet" av USA-marionetten Juan Guaidó som Venezuelas legitime statschef.

EU-topparna vill lägga den skamliga incidenten i glömskelådan och passar på under det interregnum som råder i USA.

Enligt EU:s utrikespolitiske talesman Josep Borell är dock Juan Guaidó en "särskilt relevant samtalspartner som vi kommer att fortsätta att arbeta med" för att "återinföra" demokrati i Venezuela. Men i och med att Guaido inte längre är parlamentets talman  är det svårt för EU att vidhålla det bisarra beslutet att erkänna honom som statsöverhuvud av det enda skälet att USA säger det.

Enligt en av Europaparlamentets vice talmän, Dita Charanzová, är detta ett beslut som många parlamentsledamöter beklagar, eftersom institutionen alltid har visat tydligt stöd för Guaidó.

"Jag vet inte varför Borrell gjorde ett sådant uttalande", sa Charanzová till Euronews. "För mig är det kristallklart att Europeiska unionen måste fortsätta att stödja demokratiska krafter i Venezuela och fortsätta att erkänna Juan Guaidó som den legitima representanten för Venezuela."

Storbritannien och USA erkänner fortfarande Guaido som Venezuelas ledare efter Maduro seger i presidentvalet 2018.

Borrell fördömer samtidigt den nya nationalförsamlingen och kallar den illegitim. Valet i december bojkottades av den USA- och EU-stödda oppositionen och det gamla parlamentet upplöses denna vecka.

Den tidigare oppositionsledarens sista två försök att främja en kupp och få över militären på sin sida var pinsamma misslyckanden - för att inte tala om kidnappningsförsöket mot Maduro lett av amerikanska legosoldater.
 
Medan USA förnekade ansvaret för attacken, ledde pappersspåren till Washington, särskilt ett legosoldatföretag som heter Silvercorp. USA stängde av alla kommunikationskanaler med Caracas efter gripandet av amerikanerna, vilket många såg som ett erkännande.

Trump-administrationen har därefter utfäst en belöning på 15 miljoner dollar till den som griper Maduro som grundlöst anklagas för narkoterrorism.

Joe Biden har enligt uppgift vägrat att ta emot telefonsamtal från Guaidó och i det läget blev det omöjligt för vindflöjlarna i EU att hålla fast vid denne marionett.

euronews, RT.com
 


3 kommentarer:

 1. Och när ska E U dumpa Navalny ?
  Tänk att vissa personligheter vill slita åt sig makten , utan folkets stöd. Men är vissa personligheter till fullo betalda av utländska makter och även dess media , så är deras existensiella politiska fenomen en verklighet. Pengar och personlig politisk existens tycks numera vara framträdande än politiska partiers styrka. Tror mig veta att de flesta människor vet att vissa politiska fenomen är att göra en höna av en fjäder .

  SvaraRadera
 2. Att våra valda ombud ska ha så svårt att skilja på the good and the bad ones...
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera
 3. Att våra valda ombud ska ha så svårt att skilja på the good and the bad ones...
  Mats BV Ericsson

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.