14 jan. 2021

Låt de hungriga äta bakelser

Dom som inte har bröd kan väl äta bakelser! En genial idé som tillskrivits
Frankrikes drottning Marie Antoinette.

Godkännandet av USA:s statsbudget är – om en jämförelse tillåts – som en slakt hos en storbonde, där de bästa bitarna och mesta av köttet stannar hos herrarna medan resterna delas ut till de fattiga, skriver den tjeckiske publicisten Jan Vitek som drar sig till minnes vad Marie Antoinette sa om de hungrande som gjorde uppror.

I Amerika portioneras det ut kreatur, som götts av skattebetalarna. De största och godaste bitarna ska gå till byråkrater, oligarker och andra utvalda, både hemma och utomlands. Slakt och ben till ett värde av 900 miljarder ska gå till dem som drabbats av pandemin,den s k  Covid-19 Relief Bill.


De som tjänar högst 78 000 dollar per år, vilket mer än 80 procent av amerikanerna gör, kommer att få ett bidrag på $600 per månad. För en familj på fyra innebär det att de får 2 400 dollar i månaden.

Det är inte så dåligt kan många konstatera. I svenska kronor uppgå bidraget till nästan 20 000 kr per månad. En familj i Sverige med den här inkomsten kan eventuellt klara sig. Men i Amerika täcker beloppet inte de grundläggande levnadsomkostnaderna, vilka varierar beroende på var man bor. Låt oss ta den genomsnittliga, lilla universitetsstaden Lafayette i Indiana, som jag känner väl. Enligt officiella siffror behöver en familj med två barn 824 dollar i månaden för bostad, 702 för mat, 1500 för barnomsorg, 1187 för transport, 1011 för vård, 875 för skatter och 616 för andra nödvändigheter - totalt $6725. Manna från himlen slutar att falla i mitten av mars, sedan ska det vara slut.

Den amerikanska härskande eliten säger sig inte vara antisociala. Lagstiftarna är väl medvetna om detta. Det gör att politikerna, när de ska fördela $14 biljoner, är försiktiga med att inte beröva sina sponsorer lukrativa kontrakt och regeringsprojekt. För annars riskerar de att förlora bl a bidrag till återvals kampanjer.

Det finns andra portioner av det välsmakande köttet som är tabu att beröra. Där ingår exempelvis två miljarder för US Space Arms, 35 miljoner dollar för att främja sexuell avhållsamhet i äktenskapet för att minska risken för syfilis och AIDS. Lagen ger också skattelättnader till ägare av tävlingshästar, eftersom hästtävlingar är en viktig del av den amerikanska kulturen. Detta i och för sig är inte en stor sak, men några försök till bantning av stödet skulle skapa stora proteststormar, från Atlanten till Stilla havet.

Om däremot skattebetalarnas bälte dras åt ytterligare så händer det ingenting, vilket påminner mig om en historisk anekdot. När finansminister Jaques Necker visade Louis XVI en lista över nya skatter höjde kungen på ögonbrynen och sa: "Men, mon cheri, det här är en ny skatt för fattiga." Kan vi inte för en gångs skull beskatta de rika? Visst, herre, nickade Necker, men fattiga människor är många gånger fler.

Att döma från en e-post som jag fått från en vän i Philadelphia svävar Necker spöke över Washington. Han skrev: den ekonomiska stimulansen innebär att $4 av $5 går till specialintressen, medan 325 miljoner amerikaner ska nöja sig med det som blir kvar, nämligen $1.

För att ge några exempel på specialintressen: 500 miljoner för inköp av vapen för Israel, 101 miljoner för att bekämpa internationell tjuvjakt och handel med vilda djur, 10 miljoner för pakistanskt kvinnoprogram, 500 miljoner för Jordanien och Israel. I budgeten finns ytterligare dolda kostnad för amerikansk vapenindustri i form av fyra miljarder för marinen. Bidragen till vapenindustrin kan blåsa upp årets amerikanska vapenbudget från 740 miljarder till en biljon.

I en fascinerad klarsyn hos amerikanska lagstiftare, inkluderar årets budget en klausul om att Kina borde hindras från att påverka valet av den nya Dalai Lama innan den 85-åriga andliga ledaren Tenzin Gyatso förflyttas till buddhistiska himlen. Enligt Washington bör hans efterträdare endast väljas av andliga ledare. Finansieringen av andliga fäder finns i CIA:s budget och i "National Endowment for Democracy", som normalt arbetar med maktövertagande och kupper av olika slag.

Det sägs att ingen av politikerna har läst budgeten för 2021, som omfattar 5593 sidor. Å ena sidan fick de se den slutliga versionen bara några timmar före omröstningen. Å andra sidan kan man utgå från att politikerna är mest intresserade att kolla om avdelade "köttbitar" för deras beskyddare finns med. I den slutliga utgåvan kan nämligen ett nyckelord eller en detalj försvinna vilket kan bero på tryckfelsnisse eller också på konkurrenternas "förlängda arm"

De som vill läsa budgeten för 2021, kan hämta hela texten HÄR eller HÄR.

Medan Wall Street upplever en eufori som tar aktiekurserna till stratosfären så fortsätter gatorna att fyllas med fattiga och hemlösa. Under de senaste sex månaderna har de ökat med mer än tio miljoner. En ännu en snabbare tillväxt befaras inträffa under 2021. Det finns ingen bättre indikator än denna som avslöjar cancer i det nuvarande systemet.

Politikerna, ekonomerna och miljardärerna fruktar att de enorma inkomstskillnaderna ska bryta ut till farliga sammanstötningar. Historien visar att de fattiges tålamod inte är obegränsat.

Att folket får rester av det som blir kvar efter den stora slakten kan jämföras med Marie Antoinettes* provokation när hon under stormiga brödprotester yttrade: "Låt dem äta bakelser!" Kommer någon från skoltidens historielektioner ihåg vad som hände därefter?

Jan Vitek

* Marie Antoinette var Frankrikes drottning till 1792.

3 kommentarer:

 1. Rousseau som kan ha varit källan till myten om Marie Antoinettes påstådda provokation var en förrädisk figur som agerade i det venetianskt influerade brittiska imperiets intresse och förespråkade underutveckling för att underlätta plundring av kolonialfolk.
  Analog falsk ryktesspridning om ledare imperiet ogillar praktiseras alltjämt.

  SvaraRadera
 2. När skall det ta slut med den ignoranta felöversättningen av biscuit (de mer) ?
  https://fr.wikipedia.org/wiki/Biscuit_de_mer
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Skeppsskorpa
  https://en.wikipedia.org/wiki/Hardtack

  Det som Marie Antoinette syftade på var en typ av skeppsskorpa. Hon var inte illvillig, bara bottenlös okunnig om folkhushållets villkor.

  Har jag slut på bröd äter jag knäckebröd. Sånt kan tänkas ha funnits på fler ställen än Sverige, ty det är betydligt lättare att äta med dåliga tänder än stenhård biscuit de mer.

  SvaraRadera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.