21 feb. 2023

Norge polerar sitt anseende efter sprängdådet

Norge är ett av de länder som kunnat sko sig på sprängningen av NordStream 1 och 2 den 26 september 2022. Seymour Hersh avslöjanden visar att norsk militär var delaktig i dådet.

Men nu har de norska beslutsfattarna kommit på ett sätt att få absolution för vad som juridiskt kan beskrivas som en krigshandling mot Tyskland och även mot Sverige, i vars ekonomiska zon dådet skedde.

Försvarsministrarna i Pentagons kontaktgrupp för Ukrainas försvar misslyckades med att tillkännage några större leveransen av offensiva vapen till Kiev vid sitt möte i "Ramstein"-formatet i Bryssel.

Men USA:s president Joe Biden väntas till Polen i början av nästa vecka och kan tänkas ha ytterligare ett direkt möte med Ukrainas president Vladimir Zelenskyj. Biden har troligen för avsikt att göra ett framträdande innan han utropar sin kandidatur till presidentvalet 2024. (Mötena har redan ägt rum vid Nyhetsbankens publicering)

Biden-administrationen hoppas kunna driva Tyskland till krigsfronten i Ukraina, men mötet i Bryssel slutade utan någon tydlig slutsats. Senare höll USA:s försvarsminister Lloyd Austin presskonferens. Den doftade av tomhet, av tuffa uttalanden, men den saknade innehåll.

Mot denna grumliga bakgrund kunde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg bara säga att leverans av militärflygplan till Ukraina visserligen diskuteras, men att det inte är något akut problem. Enligt honom är den nuvarande konflikten en "kamp om logistik" och ammunition, så alliansen behöver inte skicka Ukraina så många nya vapen, vad som behövs är att se till att allt som redan levererats fungerar. Stoltenberg betonade att löftena om tyska Marder-infanteristridsfordon, amerikanska Bradley och Tysklands Leopard 2-stridsvagnar måste uppfyllas.

Det största enskilda tillkännagivandet från Austin på tisdagen var ett norskt regeringsbeslut att Norge kommer att ge 7,5 miljarder euro i militärt och civilt bistånd till Ukraina under de kommande fem åren. Han kallade det "ett mycket betydande engagemang".

Austin låtsades att han aldrig funderat på varför Norge gör en så storslagen gest. I själva verket handlar det om en patetisk försoningshandling efter Norges delaktighet i att förstöra Nord Streams gasledningar. Här döljer sig en historia.

Ramstein-mötet diskuterade naturligtvis inte Seymour Hershs explosiva rapport. Hersh är en undersökande journalist med en lång tradition av att stora avslöjanden som nu visat hur USA förvandlat Tysklands Nord Stream-rör till "en hög metallskrot på havets botten” – för att  låna Victoria Nulands, USA:s vice utrikesministers, odödliga ord – under konflikten i Ukraina.

Enligt Hershs källa kom beslutet att sabotera rörledningen direkt från president Biden, och den efterföljande cirka 9 månader långa topphemliga debatten inom den amerikanska administrationen handlade bara om hur man skulle uppnå målet utan att åka fast.

Hershs rapport som släpptes den 8 februari visade att det var den norska marinen som till slut hittade den optimala platsen för att spränga Nord Stream 1 och 2. Den 26 september 2022 släppte så ett P8-övervakningsflygplan från den norska marinen under en, till synes, rutinmässig flygning en ljudboj. Bojen utlöste kraftfulla C4-sprängämnen som tidigare planterats på rörledningarna.

Hersh har sedan dess förklarat för den tyska tidningen Berliner Zeitung att Norge varit särskilt intresserat av att planen mot Nord Streams rörledningar skulle lyckas.

Med hans egna ord: "Norge var intresserat av högre intäkter och därmed av att öka sin andel av energiförsörjningen till EU och till Tyskland. Och vad blev resultatet av insatsen? Norge har lyckats. Dess (energi)export växte mot bakgrund av en betydande fientlighet mot Ryssland”.

Norge drogs till Bidens sabotageprojekt som en fluga till en honungskruka, eftersom landet skulle ha stor nytta i ekonomisk mening om det hjälpte USA:s militär att förstöra Nord Stream i de danska vattnen, och kunna ersätta Ryssland som Tysklands främsta källa för naturgas.

Och Norge har utan tvekan gjort ett kap. Utbytet beräknas vara över 100 miljarder dollar hittills! Norge levererade 33 procent av Tysklands gasbehov 2022, vilket gör det till landets största leverantör.

Experter uppskattar att "Norges position som nyckelleverantör av energi till Tyskland kommer att öka ytterligare under de kommande åren, inklusive vad de nya arktiska fält som tas i drift och nya upptäckter ovan polcirkeln kommer att ge... Utökad produktion ovan polcirkeln från Irpafältet 340 km väster om Bodø, som är planerat att tas i drift 2026, liksom från nya upptäckter i Barents hav, inklusive en som gjordes 2022 i grannområdet kring Goliat, kommer att vara nyckeln till att upprätthålla en topproduktion”.

"Eftersom Tyskland nu i stort sett är bortkopplat från ryska gasledningar står dörren öppen för Norge att ytterligare utöka sin marknadsandel och etablera sig som landets främsta gasleverantör."

Ironiskt nog hävdade Norges statsminister Jonas Gahr Støre vid en gemensam presskonferens med Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i augusti 2022, att "Norge levererar så mycket gas som det är möjligt till Tyskland". Det han naturligtvis inte berättade för Scholz var att Norge mycket snart skulle genomföra ett projekt för att omvandla Tyskland, Europas största konsument av naturgas, till en marknad utan alternativ. Faktum är att Norge sprängde Nord Stream bara en månad senare, den 22 september.

Norge försöker nu polera upp sin image som ett rikt land som pöser av mänsklig godhet, som generöst delar med sig hela 7,5 miljarder euro (av en oväntad vinst på 100 miljarder dollar från det tyska bytet) till Ukraina. Och Austin berömmer det hela som en storslagen gest för att förhindra rysk "aggression"!

Denna eländiga pantomim framkallar en gapande misstro. Man kan inte låta bli att tycka synd om den tyska nationen som i dessa turbulenta tider leds av en medioker regering av oerfarna, tvivelaktiga politiker, politiker som inte vågar försvara landets kärnintressen mot amerikanska övergrepp.

Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov slog huvudet på spiken när han för första gången gjorde ett långt uttalande om Nord Stream och Seymour Hershs artikel vid ett arbetsmöte den 15 februari med chefer för utländska mediebyråer ackrediterade i Ryssland:

”Huvudmålet var att göra Tyskland oroligt på energiområdet och hindra att landet skulle börja ta emot gas via dessa två pipelines, rörledningar finansierade av företag från Ryssland, Tyskland, Österrike och Italien... Tyskland har inte bara blivit förödmjukat; det har satts på plats som en satellit till USA..."

Norge har inga betänkligheter att ge bort en liten del av det byte det tagit från Tyskland, sin Nato-partner Tyskland. Kanske är de 7,5 miljarderna egentligen ett slags försoningshandling för ett fientligt brott som begåtts mot en granne och allierad. Kanske uppmuntrade Biden-teamet Norge att fräscha upp sin image som den barmhärtige samariten. Och Austin hyllade det som ett fint resultat av Ramsteinmötet i Bryssel.

17 februari 2023

Av M. K. Bhadrakumar

Bhadrakumar är en indisk veterandiplomat som regelbundet skriver på indianpunchline.com.

Övers. Lennart Palm

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.