17 juni 2022

Kievtjänstemän köper fastigheter i Schweiz


Webtidningen Newspunch avslöjade att flera högt uppsatta ukrainska tjänstemän i president Volodymyr Zelenskyjs inre krets köpt fastigheter i den schweiziska lyxiga semesterorten Gstaad.

Bland köparna finns Lyudmila Denisova, världskänd ukrainsk ombudsman som avskedades från jobbet på grund av falska rapporter om den ryska arméns våldtäkter och grymheter mot barn. Lyudmila Denisova äger en ca 1 492 kvadratmeter stor egendom i Gstaad, värderad till 10+ miljoner dollar.

Dmitry Razumkov, en 38-årig politiker och tidigare ordförande för parlamentet i Ukraina, är också en stolt ägare av fastigheten i Gstaad, värd knappt 9 miljoner dollar.

Dessutom har Oleksandr Danyliuk, tidigare ukrainske finansministern och sekreterare i Ukrainas nationella säkerhets- och försvarsråd (NSDC), investerat i fastighet i Gstaad värd ca 9 miljoner dollar.

Det har gjorts och görs försök att framställa Ukraina inte bara som ett offer för Putins aggression, utan också som en modig och ädel förkämpe för frihet och demokrati. Verkligheten är mörkare och oroande.

Är oligarkernas flykt till Schweiz tecken på att slutet för den gamla korrupta regeringen närmar sig? Enligt Transparency Internationals 2021 Corruption Perceptions Index, (en skala på de minst till de mest korrupta stater), rankades Ukraina på plats 122 av 180 länder.  

Hur det kommer sig att oligarkerna i ”inre kretsen” från ett av Europas fattigaste land kan lägga bortåt 30 miljoner dollar på tveksamma privata fastighetsaffärer? Var alla tal om solidaritet med landet och omsorg om det ukrainska folket bara spektakel och tomma ord?

Franz Smidek

Länk:
https://newspunch.com/high-ranking-ukrainian-officials-caught-splurging-on-luxury-real-estate-in-switzerland/

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.