13 juni 2022

Peter den store 350 år

En av de få tavlor som visar tsar Peter i civilt arbete, här med att
plantera ekar. (V. Chudojarov 1860-tal)

Den 9 juni är det 350 år sedan den ryske kejsaren Peter den store föddes - Peter den store. Han förvandlade Ryssland djupare och starkare än någon av hans föregångare hade gjort.

Peter ”slog upp ett fönster mot Europa”. Det var både ett fönster, att se ut genom, och ett skyltfönster, att visa Rysslands företräden genom.

Han stred med två imperier – det osmanska i söder och det mäktiga Sverige i norr. Båda var stormakter vid den tiden. Och kämpade framgångsrikt. Europa var absolut inte ett föremål för tsar Peters be- undran. Det var förvissa en källa till teknisk kunskap och en del organisatoriska modeller. Enligt den tyskfödde greven Andrej Osterman uttalade Peter:

 ”Vi behöver Europa i några decennier, och sedan måste vi vända det ryggen”.

Så närmandet till Europa var i Peters ögon bara ett medel att uppnå ett mål, inte själva målet. Vad tsar Peter gjorde och inte gjorde belyses av en stor utställning i S:t Petersburg och av en ny spelfilm, gjord efter författaren Daniil Granins roman ”Kvällar med Per den store” (Lenizdat 2014).

Spelfilmen av Vladimir Bortko har titeln ”Peter den store. Testamentet”. I en av öppningsscenerna beordrar tsar Peter att fursten Matvej Gagarin, tsarens guvernör i Sibirien, skulle bestraffas med 20 piskrapp - för att sedan hängas offentligt.

Stöld ur statskassan och ett överdådigt lyxliv på böndernas bekostnad var några av hans brott. Dessutom hade han hade för avsikt att göra ett uppror i Sibirien och utropa sig själv till dess suverän. Till den änden blockerade han alla vägar från Sibirien till Ryssland, byggde ut den sibiriska armén i onödan och ställde dem under befäl av tillfångatagna svenska officerare.

För att förklara sin politik skickade tsar Peter diplomaten Andrej Matvejev till drottning Anna i England för att förmedla tsarens ord:

”Ryssland för krig inte i syfte att erövra svenska länder och städer, utan för att återta sina förfäders ägodelar.”

Det var då England, i skydd av det svenska lejonet, utlöste ett fullskaligt informationskrig. Karl XII ut- ropades till den europeiska civilisationens räddare, Peter och alla ryssar i allmänhet till barbariska horder. Russofobiska raserianfall kom att följa alla konflikter i Ryssland. Krimkriget, rysk-turkiska kriget, första världskriget.

Men så snart Ryssland började segra ersattes den tidigare hållningen omedelbart av respekt. Och Peter blev Europas idol och är det fortfarande. Efter Nystad-freden med Sverige återfick Ryssland de förlorade nordvästra baltiska territorierna och säker- ställde landets tillgång till Östersjön. Samtidigt måste Ryssland betala Sverige 2 miljoner silverdaler – i nuvarande kurs är det 350 miljarder dollar, nästan hälften av Rysslands årliga budget på den tiden – och ge det besegrade landet rätt till tullfri spannmålshandel.

I Ryssland kommer Peter-jubiléet att pågå hela året med mer än 150 evenemang över hela landet, bl.a. en utställning på Historiska museet i Moskva.

Allt detta sades i senaste upplagan av Dmitrij Kiseljovs veckokrönika på tv-kanalen RTR-Planeta, en kanal som vi EU-medborgare är förbjudna att se. Gudskelov finns det Internetleverantörer som inte dansar efter EU:s pipa. Censur strider mot svensk grundlag.
Inför St. Petersburg International Economic Forum träffade Vladimir Putin unga entreprenörer, ingenjörer och forskare under en sammankomst på anrika VDNCh i Moskva (utställningen om folkhushållets framsteg).

Med anledning av att presidenten nyss besökt en utställning tillägnad Peter den stores 350-årsjubileum sa han:

”Nästan ingenting har förändrats. Häpnadsväckande! På något sätt kommer man till denna insikt, till denna förståelse. Här förde Peter den store Nordiska kriget kriget i 21 år. Det verkar som att han var i krig med Sverige, att han slet åt sig något ... Han slet inte åt sig något, han återtog! Så var det faktiskt. Hela Ladogaområdet, där S:t Petersburg grundades erkändes inte av något europeiskt land som ryskt territorium; alla erkände det som en del av Sverige. Men där bodde sedan urminnes tider slaver, tillsammans med de finsk-ugriska folken, och detta territorium var under den ryska statens kontroll. Detsamma gäller längre västerut, Narva, tsar Peters första fälttåg.

Varför gick han dit? Han återtog och befäste – det var vad han gjorde. Tydligen föll det också på vår lott att återta och befästa. Och om vi utgår från det faktum att dessa grundläggande värderingar utgör grunden för vår existens, kommer vi säkert att lyckas lösa de uppgifter som vi står inför.”

Det sistnämnda sa han med klar syftning på Ukraina där den ryska federala armén håller på att upprätta något som liknar 1700-talets ”Novorossija” på territorium som senare blev ukrainskt.

Källa: kremlin.ru

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.