27 juni 2022

En finansiell tsunami har just börjat

Jens Mohrs tolkning av hyperinflation. Ekonomiska museet.

En internationell finansiell tsunami har just börjat. Rekordhög inflation och fallande börser innebär en massiv slakt på investerat kapital.


Men F. William Engdahl, forskare vid Global Research i Kanada, menar att denna kris, liksom flera tidigare, är politiskt framkallad.

Sedan skapandet av den amerikanska centralbanken Federal Reserve för över ett sekel sedan har varje större kollaps på finansmarknaden medvetet utlösts av politiska motiv av centralbanken. Situationen är inte annorlunda idag, eftersom den amerikanska centralbanken helt klart agerar med sitt räntevapen för att spränga den största spekulativa finansbubblan i mänsklighetens historia, en bubbla som den  själv  skapar.

Globala kraschhändelser börjar alltid i periferin, till exempel med 1931 års bankrutt i österrikiska Creditanstalt eller Lehman Brothers konkurs i september 2008 . Feds beslut den 15 juni att införa den största enskilda räntehöjningen på nästan 30 år, eftersom finansmarknaderna redan är i en härdsmälta, garanterar nu en global depression och ännu värre.

Omfattningen av den "billiga kredit"-bubbla som Fed, Europeiska centralbanken ECB och Bank of Japan har skapat genom att köpa upp obligationer och upprätthålla aldrig tidigare skådade nära nollräntor eller till och med negativa räntor i 14 år nu, överträffar alla fantasier. Finansiella medier döljer det med daglig nonsensrapportering, medan världsekonomin förbereds inte för så kallad "stagflation" eller lågkonjunktur. Det som kommer nu under de kommande månaderna, med undantag för en dramatisk politisk omsvängning, är den värsta ekonomiska depressionen i historien hittills. Tack, globalisering och Davos.

Globalisering
De politiska påtryckningarna bakom globaliseringen och skapandet av Världshandelsorganisationen ur Bretton Woods och GATTs handelsregler med Marrakeshavtalet från 1994, säkerställde att västvärldens avancerade industriella tillverkning, särskilt USAs, kunde fly offshore, "outsourca" till skapa produktion i länder med extremt låga löner. Inget land erbjöd mer fördelar i slutet av 1990-talet än Kina. Kina gick med i WHO 2001 och sedan dess har kapitalflödena till Kinas tillverkning från väst varit häpnadsväckande. Så har också uppbyggnaden av Kinas dollarskuld varit. Nu börjar den globala finansiella strukturen baserad på rekordskulder att gå isär.

När Washington medvetet tillät den finansiella kollapsen av Lehman Brothers i september 2008, svarade den kinesiska ledningen med panik och gav lokala myndigheter i uppdrag att bygga infrastruktur utan motstycke. En del av det var delvis användbart, till exempel ett nätverk av höghastighetsjärnvägar. En del av det var helt klart slösaktigt, som att bygga tomma "spökstäder". För resten av världen var Kinas oöverträffade efterfrågan på byggstål, kol, olja, koppar och sådant välkommet, eftersom rädslan för en global depression avtog. Men Feds och ECB:s agerande efter 2008, och deras respektive regeringar, gjorde ingenting för att ta itu med det systematiska finansiella missbruket av världens stora privata banker på Wall Street och Europa, såväl som Hong Kong.

Nixons beslut i augusti 1971 att frikoppla den amerikanska dollarn, världens reservvaluta, från guld, öppnade slussarna för globala penningflöden. Allt fler tillåtande lagar som gynnar okontrollerad finansspekulation i USA och utomlands infördes, exempelvis Clintons upphävande av Glass-Steagall (lag som separerade "vanliga" banker från investmentbanker)  på order av Wall Street i november 1999 . Det gjorde det möjligt att skapa megabanker, så stora att regeringen förklarade dem "för stora för att gå omkull." Det var en bluff, men befolkningen trodde på den och räddade dem med hundratals miljarder i skattebetalarnas pengar.

Sedan krisen 2008 har Fed och andra stora globala centralbanker skapat oöverträffade krediter, så kallade "helikopterpengar", för att rädda de stora finansinstituten. Realekonomins hälsa var inget mål. När det gäller Fed, Bank of Japan, ECB och Bank of England injicerades sammanlagt 25 biljoner dollar i banksystemet via "kvantitativa lättnader", köp av obligationer såväl som tvivelaktiga tillgångar som inteckningssäkrade värdepapper under de senaste 14 åren.

Kvantitativ galenskap
Här började det gå riktigt illa. De största Wall Street-bankerna som JP MorganChase, Wells Fargo, Citigroup eller i London HSBC eller Barclays, lånade ut miljarder till sina stora företagskunder. Låntagarna använde i sin tur likviditeten, inte för att investera i ny tillverknings- eller gruvteknologi, utan snarare för att blåsa upp värdet på sina företagsaktier, så kallade aktieåterköp, kallat "maximera aktieägarvärdet."

BlackRock, Fidelity, banker och andra investerare älskade gratisresan. Från början av Feds lättnader 2008 till juli 2020 hade cirka 5 biljoner dollar investerats i sådana aktieåterköp, vilket skapade det största börsrallyt i historien. Allt blev finansiellt i processen. Företag betalade ut 3,8 biljoner dollar i utdelning under perioden 2010 till 2019. Företag som Tesla som aldrig hade gått med vinst, blev mer värda än Ford och GM tillsammans. Kryptovalutor som Bitcoin nådde en börsvärde på över 1 biljon dollar i slutet av 2021. Med Fed-pengar som flödade fritt investerade banker och investeringsfonder i områden med hög risk och hög vinst som skräpobligationer eller skulder på tillväxtmarknader på platser som Turkiet, Indonesien eller, ja , Kina.

Eran av kvantitativa lättnader och noll Fed-räntor efter 2008 ledde till en absurd skuldexpansion i USA. Sedan januari 2020 har Fed, Bank of England, European Central Bank och Bank of Japan injicerat sammanlagt 9 biljoner dollar i nära nollränta i världens banksystem. Sedan gjorde en Fed-policyändring i september 2019 det det möjligt för Washington att öka den offentliga skulden med svindlande 10 biljoner dollar på mindre än 3 år. Därpå räddade Fed än en gång Wall Street i hemlighet genom att köpa 120 miljarder dollar per månad av amerikanska statsobligationer och hypotekslån och skapa en enorm obligationsbubbla.

En hänsynslös Biden-administration började dela ut biljoner i så kallade stimulanspengar för att bekämpa onödiga låsningar av ekonomin. USA:s federala skulder gick från hanterbara 35 % av BNP 1980 till mer än 129 % av BNP idag. Endast Feds kvantitativa lättnader, köp av biljoner amerikanska stats- och bolåneskulder och de nära nollräntorna gjorde det möjligt. Nu har Fed börjat varva ner det och dra ut likviditet ur ekonomin med QT (quantitative tightening) eller åtstramning, plus räntehöjningar. Detta är medvetet. Det handlar inte om en snubblande Fed som felbedömer inflationen.

Energi driver kollapsen
Tyvärr ljuger Fed och andra centralbanker. Att höja räntorna är inte för att bota inflationen. Det är att tvinga fram en global återställning av kontrollen över världens tillgångar, dess rikedom, oavsett om det är fastigheter, jordbruksmark, råvaruproduktion, industri, till och med vatten. Fed vet mycket väl att inflationen bara börjar slå sönder den globala ekonomin. Det unika är att åtaganden för grön energi över hela industrivärlden nu är en drivande faktor bakom inflationskrisen, något som medvetet ignoreras av Washington eller Bryssel eller Berlin.

Den globala bristen på gödselmedel, skyhöga priser på naturgas och förlust av spannmålsförsörjning till följd av exploderande kostnader för konstgödsel och bränsle, garanterar att vi senast under skördetiden september-oktobers skördetid kommer att genomgå en ytterligare explosion av livsmedels- och energipriser. Alla dessa brister är ett resultat av medveten politik.

På samma sätt har Europeiska unionen beslutat att fasa ut rysk olja och gas utan någon hållbar ersättning eftersom dess ledande ekonomi, Tyskland, lovat stänga sin sista kärnreaktor och stänga fler kolanläggningar. Till följd av detta kommer Tyskland och andra EU-ekonomier att få strömavbrott i vinter och naturgaspriserna kommer att fortsätta att skjuta i höjden. Under den andra veckan i juni steg gaspriserna ytterligare med 60% i Tyskland. Både den rödblågröna tyska regeringen och  EU-kommissionen fortsätter att driva opålitlig och kostsam vind- och solenergi på bekostnad av mycket billigare och pålitliga kolväten, vilket garanterar en aldrig tidigare skådad energiledd inflation.

Fed har dragit ur kontakten
Med 0,75 % Fed räntehöjning, den största på nästan 30 år, och löfte om fortsatta höjningar, har den amerikanska centralbanken nu garanterat en kollaps av inte bara den amerikanska skuldbubblan, utan också mycket av den globala skulden efter 2008 på 303 biljoner dollar. Stigande räntor efter nästan 15 år innebär kollapsande obligationsvärden. Obligationer, inte aktier, är hjärtat i det globala finansiella systemet.

Amerikanska bolåneräntor har nu fördubblats på bara 5 månader till över 6 % , och bostadsförsäljningen föll redan innan den senaste räntehöjningen. Amerikanska företag tog på sig rekordskulder på grund av åren med ultralåga räntor. Cirka 70 % av den skulden är bedömd att vara nära "skräp"-status. Denna icke-finansiella skuld i företagen uppgick till 9 biljoner dollar 2006. Idag överstiger den 18 biljoner dollar. Nu kommer ett stort antal av dessa marginella företag inte att kunna täcka  den gamla skulden med ny, och konkurser kommer att följa under de kommande månaderna. Kosmetikajätten Revlon har precis gått i konkurs.

Den mycket spekulativa, oreglerade kryptomarknaden, ledd av Bitcoin, håller på att kollapsa när investerare inser att det inte finns någon räddningsaktion där. I november förra året hade krypto-världen en värdering på 3 biljoner dollar. Idag är det mindre än hälften, och med fler kollapser på gång. Redan före den senaste Fed-räntehöjningen hade aktievärdet på de amerikanska megabankerna sjunkit cirka 300 miljarder dollar. Nu med ytterligare panikförsäljning på aktiemarknaden garanterad när en global ekonomisk kollaps växer, är dessa banker förprogrammerade för en ny allvarlig bankkris under de kommande månaderna.

Som den amerikanska ekonomen Doug Noland nyligen noterade "finns det idag en enorm 'periferi' laddad med skräpobligationer, hävstångslån, köp-nu-betala-senare, värdepapperiseringar av bil-, kreditkorts-, bostads- och solenergi, franchiselån, privatkredit, kryptokredit och så vidare. En massiv infrastruktur har utvecklats under denna långa cykel för att stimulera konsumtionen för tiotals miljoner, samtidigt som tusentals oekonomiska företag fått finansiering. 'Periferin' har blivit en del av systemet som aldrig förr. Och saker och ting har börjat gå sönder.”

Den federala regeringen kommer nu att finna sin räntekostnad för att bära en rekordstor 30 biljoner dollar i federal skuld mycket dyrare. Till skillnad från 1930-talets stora depression när den federala skulden var nära ingenting, är idag regeringen, särskilt efter Biden s budgetåtgärder, på gränsen till att rasa. Om Fed inte längre köper biljoner amerikanska skulder, vem gör det? Kina? Japan? Inte troligt.

Ta bort bubblan
När Fed nu inför en kvantitativ åtstramning, varje månad drar ut tiotals miljarder i obligationer och andra tillgångar ur ekonomin, samt höjer styrräntorna, har finansmarknaderna börjat minska skuldsättningen. Det kommer sannolikt att bli ryckigt, eftersom nyckelspelare som BlackRock och Fidelity försöker kontrollera härdsmältan för sina syften. Men riktningen är tydlig.

I slutet av förra året hade investerare lånat nästan 1 biljon dollar i marginalskuld för att köpa aktier. Det var på en stigande marknad. Nu gäller motsatsen, och marginallåntagare tvingas ställa mer säkerheter eller sälja sina aktier för att undvika fallissemang. Det ger näring till den kommande härdsmältan. Med kollaps av både aktier och obligationer under de kommande månaderna, rasar också de privata pensionssparandena för tiotals miljoner amerikaner i program som 401-k. Billån med kreditkort och andra konsumtionsskulder i USA har ökat under det senaste decenniet till rekordhöga 4,3 biljoner dollar i slutet av 2021. Nu kommer räntorna på den skulden, särskilt kreditkort, att hoppa från redan höga 16 %. Antalet som inte klarar att betala dessa krediter kommer att skjuta i höjden.

Utanför USA kommer vi att se nu, när den schweiziska centralbanken, Bank of England och till och med ECB tvingas följa Fed och höja räntorna, en global snöbollseffekt av fallissemang, konkurser, mitt i en skyhög inflation som centralbanksräntorna inte har makt att kontrollera. Cirka 27 % av globala icke-finansiella företagsskulder innehas av kinesiska företag, uppskattningsvis 23 biljoner dollar. Ytterligare 32 biljoner dollar företagsskulder innehas av amerikanska och EU-företag. Nu är Kina mitt uppe i sin värsta ekonomiska kris sedan 30 år och inga tecken på återhämtning. När USA, Kinas största kund, går in i en ekonomisk depression kan Kinas kris bara förvärras. Det kommer inte att vara bra för världsekonomin.

Italien, med en statsskuld på 3,2 biljoner dollar, har en skuld i förhållande till BNP på 150 %. Endast ECB:s negativa räntor har hindrat det från att explodera i en ny bankkris. Nu är den explosionen förprogrammerad trots lugnande ord från Lagarde från ECB. Japan, med en skuldnivå på 260 %, är det sämsta av alla industriländer och befinner sig i en fälla med nollräntor med mer än 7,5 biljoner dollar i offentlig skuld. Yenen faller nu allvarligt och destabiliserar hela Asien.

Hjärtat i världens finansiella system är i motsats till vad många tror inte aktiemarknaderna. Det är obligationsmarknaderna – stats- och företagsobligationer. Denna obligationsmarknad har tappat i värde sedan inflationen har skjutit i höjden och räntorna har höjts i USA och EU. Globalt sett omfattar detta cirka 250 biljoner dollar i tillgångsvärde, en summa som, med varje räntehöjning, förlorar än mer i värde. Senast vi hade en så stor vändning i obligationsvärden var för fyrtio år sedan i Paul Volcker-eran med 20 % räntor för att "pressa ut inflationen."

När obligationspriserna faller, faller värdet på bankkapitalet. De mest utsatta för en sådan värdeförlust är franska storbanker tillsammans med Deutsche Bank i EU och de största japanska bankerna. Amerikanska banker som JP MorganChase tros vara endast något mindre exponerade för en större obligationskrasch. Mycket av deras risk är gömd i derivat utanför balansräkningen. Men till skillnad från 2008 kan centralbanker idag inte köra ytterligare ett decennium med nollräntor och QE. Den här gången kommer krisen, som insiders som ex-Bank of England-chefen Mark Carney noterade för tre år sedan, att användas för att tvinga världen att acceptera en ny digital centralbanksvaluta, en värld där alla pengar kommer att utfärdas och kontrolleras centralt. Detta är också vad eliten vid World Economic Forum i Davos menar med sin "Great Reset" (stora nollställning).

Det blir inte bra. En globalt planerad finansiell tsunami har precis börjat.

F. William Engdahl 

 
strategisk riskkonsult och föreläsare, har en examen i statsvetenskap från Princeton University, är en bästsäljande författare om olja och geopolitik och forskningsassistent vid Centrum för forskning om globalisering (CRG).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.