20 juni 2022

Lumumbas tand återlämnad till familjen

Lumumba under studieåren, 1950-tal.
En guldtand är allt som återstår av den mördade ledaren för den kongolesiska självständighetskampen  Patrice Lumumba.

Han sköts till döds 1961 med tyst stöd från forna kolonialmakten Belgien och när han stod under FN:s beskydd.


Efter mordet begravdes han i en grund grav, grävdes upp, flyttades 20 mil, begravdes igen, grävdes upp igen och hackades då i bitar för att slutligen lösas upp i syra.

Den belgiske poliskommissarien Gerard Soete, som övervakade och deltog i förstörelsen av kvarlevorna, tog tanden men erkände senare vad som hade hänt.

Han talade också om en andra tand och två av Lumumbas fingrar, men dessa har inte hittats.

Tanden har nu återlämnats till familjen vid en ceremoni i Bryssel.

Soetes makabra impuls att spara kroppsdelar som ett minne var en handling som upprepade vad många europeiska koloniala tjänstemän för honom hade gjort. Men det var även en sista förödmjukelse av en man som Belgien betraktas som en fiende.

Soete beskrev i en dokumentär 1999 tanden och fingrarna han tog han som "en typ av jakttrofé". Språket antyder att för den Belgiska polisen var Lumumba mindre än människa.

För Lumumbas dotter, Juliana, är frågan om förövarna var mänskliga.

"Hur mycket hat måste du ha för att göra en sådan sak?" frågar hon och jämför med nazisterna.

Lumumba hade blivit premiärminister vad 34 års ålder. Vald de sista dagarna av kolonialstyret, ledde han landets första oberoende regering.

Lumumba talade klartext om de miljoner som dödats och förnedrats undre belgarna. Bakom mordet låg framför allt belgiska och amerikanska gruvintressen som ville bryta loss Katanga i söder och för vilka Lumumba var en stötesten.

I årtal visste Lumumba familj inte exakt vad som hade hänt med deras far. Men det var inte förrän nästan 40 år senare, år 1999, som Soete offentligt erkände att han var inblandad och att han fortfarande hade  en tand i sin besittning.

Med återlämnandet av tanden kommer den Patrice Lumumba att få en sista viloplats i ett särskilt mausoleum i huvudstaden Kinshasa.

En bra bok om Lumumba är Ludo de Wittes: The Assassination of Lumumba

https://www.bbc.com/news/world-africa-61838781

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.