22 apr. 2021

Stora vapenleveranser till Ukraina

Ett Nato-Herculesplan av den typ Sverige är med och finansierar.

Minst tre militära transportflygplan från USA, Storbritannien och Kanada har anlänt till Ukraina under de senaste tre dagarna.

Det uppger västerländska luftfartsobservatörer, som spårat deras rutt med hjälp av signaler från transpondrar ombord.Ett militärtransportflygplan C-130J Hercules flög till Kiev från en amerikansk bas i den tyska staden Stuttgart, där huvudkontoret för det europeiska befälet för USA:s väpnade styrkor är beläget, och en Bae 146-200 inkom från Storbritannien. Ett annat tungtransportflygplan C-17 Globemaster III från det kanadensiska flygvapnet landade i Lvov efter en transatlantisk flygning.

Dessutom registrerades ett flyg från USA till Lviv av ett flygplan från Omni Air International, som tillhandahåller chartertjänster till Pentagon.

Från 2 till 12 april gjorde Natos militära flygplan minst sex flygningar till Ukraina:

- Två amerikanska militära transportflygplan av typ C-130J Hercules  flög till Kiev från Stuttgart och Riga. 

- Dessutom anlände ett C-130J Hercules och ett C-17 Globemaster III till den ukrainska huvudstaden från den amerikanska Ramstein-flygbasen i Tyskland.

- Ett annat  C-17 Globemaster III landade i Lvov efter en transatlantisk flygning från USA.

- Det brittiska transportplanet Bae 146-200, som tog fart från den polska staden Poznan, där högkvarteret för den amerikanska arméns femte kår ligger, landade också i Ukrainas huvudstad.

USA:s president Joe Biden sa under ett telefonsamtal med sin ukrainska motsvarighet Volodymyr Zelenskij den 2 april, att USA inte skulle lämna Ukraina utan stöd.

22 december 2017 beslutade president Trump att dödliga vapen skulle kunna levereras till Ukraina.

Ett faktum är att sådana vapenleveranser till inbördeskriget i Ukraina strider mot folkrätten. Arms Trade Treaty som trädde i kraft den 24 december 2014 förbjuder försäljning av vapen om det bryter mot vapenembargon eller andra internationella förpliktelser, eller användas för att begå folkmord, brott mot mänskligheten, brott mot Genèvekonventionerna, attacker mot civila eller civila föremål eller andra krigsförbrytelser. Båda USA och Ukraina har skrivit under  traktaten.

Källa: Interfaks

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.