23 apr. 2021

Kallt krig


President Vladimir Putin undertecknade idag en ukas om åtgärder för att motverka "ovänliga handlingar av USA och andra utländska stater".

Med stöd av ukasen kan den ryska regeringen begränsa och om nödvändigt helt förbjuda andra länders  diplomatiska beskickningar och konsulära kontor, representativa kontor för statliga organ och statliga institutioner att anställa ryska medborgare.Ryska federationens regering ska enligt ukasen fastställa listan över ovänliga utländska stater, för vilka åtgärderna för påverkan (motverkan) tillämpas och bestämma antalet individer som befinner sig på Ryska federationens territorium och med vilka dessa stater kan ingå anställningsavtal.

Putins beslut kommer sedan en rad västmakter (USA, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Estland, Lettland, Litauen) har utvisat rysk diplomatisk personal med hänvisning till bl a. fängslandet av bloggaren Aleksej Navalnyjs, trots att han dömts inte för politiska brott utan för en förskingring, i en rättegång som Europadomstolen för mänskliga rättigheter har granskat och godkänt.

Enligt Dmitrij Medvedev, vice ordförande för det ryska säkerhetsrådet, har  förbindelserna mellan USA och Ryssland "i huvudsak återvänt till det kalla krigets era." Enligt honom leder "trycket från sanktioner, hot, konfrontation och skydd av deras själviska intressen" världen till ett tillstånd av permanent instabilitet."

kremlin.ru, yandex.ru

2 kommentarer:

  1. Vart är Sverige på väg. Carl Bildt, Margot Wallström, Ann Linde, och i kväll Peter Hultquist? Vad har dessa "folkvalda" gemensamt?

    Om Jesus hade blivit född i Sverige skulle de stå i kö för att förråda honom.

    SvaraRadera
  2. Kkrig mot Ryssland är vansinnigt. NATO kommer aldrig klara.sådan krig. Ryssland är urstark.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.