15 apr. 2021

Talibaner lovar ”mardröm” för Nato

Nya rekryter i Afghanistans regeringsarmé väntar på att
få vapen av amerikanerna. Ca 70 000 av dem har dött för att
försvara USA:s lydregim.

Att USA bryter sin överenskommelse med talibanerna om att lämna Afghanistan till 1 maj tas inte väl upp. Talibanerna lovar att Natos förlängda ockupation av landet ska bli en ”mardröm”.

President Bidens beslut att uppskjuta tillbakadragandet till den 11 september är en genomskinlig manöver för att förlänga ockupations på oviss tid, menar de.


Förlängningen på fem månader är vad Pentagon behöver för att 1) på nytt visa att talibanerna är en "mordisk" rörelse som inte kan tillåtas få del i makten i landet och 2) dra igång propagandakvarnarna på nytt om "kvinnobefrielse" etc. för den uppväxande generationer som inte ympats med den propaganda som ledsagade invasionen för 20  år sedan.

USA:s Afghanistankrig har varat under fyra presidenter och allmänheten har sedan länge glömt vad det handlar om, eller rättare sagt vad Pentagon påstår att det handlar om.

I verkligheten handlar blodbadet i Afghanistan naturligtvis om geopolitik. Runt 120 000 militärer och civila har mist sina liv på grund av striderna - som alltid talibanernas liv oräknade. Antalet internflyktingar har ökat under Nato:s närvaro från under en halv miljon till nära 3 miljoner och utanför landet lever ännu 2,7 miljoner flyktingar. (Se här.)

Att under sådana förhållanden fortsätta att tala  om talibanernas "blodiga styre" på 1990-talet är groteskt.

När Biden flyttar fram tillbakadragandet och bryter ingånget avtal glömmer han vem han har att göra med. För afghanerna är ett givet löfte en helig sak. Från sin sida har de hållit överenskommelsen från Doha minutiöst. Inte en enda USA-soldat har dödats i Afghanistan sedan fredsavtalet i Doha i februari 2020.

Inför president Bidens beslut om Afghanistan har talibanerna varit tydliga med att de åter kommer att inrikta sig på amerikanska trupper om de stannar i landet efter den 1 maj.

"
Vi är stolta över att besegra cirka 100 000 inkräktare från [olika] länder i Afghanistan. Några tusen kommer inte att vara ett problem alls", sade talibanernas talesman Zabiullah Mujahid via Twitter på onsdagen. "Om överenskommelsen bryts och utländska styrkor misslyckas med att lämna vårt land vid det angivna datumet kommer problem säkert att förvärras och de som underlåtit att följa avtalet kommer att hållas ansvariga".

Mullah Salih Khan, en befälhavare för talibanerna i Helmandprovinsen, berättade för Daily Beast på onsdagen att gruppen är beredd att slå "mycket hårt" mot USA/Nato:s trupper och afghanska regeringsstyrkor och varnar för att talibanerna kommer att göra Afghanistan "till en mardröm" för dem.

Mullah Mujahid Rahman, en underbefälhavare från Taliban från Ghazni-provinsen, sade också att USA har "bevisat att de inte är att lita på efter att ha dragit sig tillbaka från tidsfristen den 1 maj" och att talibanerna är villiga att "slåss till slutet" av den utländska ockupationen. 

antiwar.org  15/4

 

2 kommentarer:

  1. "Talibanerna vann, bara att gilla läget", skriver Vietnam-inkallade sedermera CIA-anställde filosofiedoktorn Philip Giraldi på unz.com. Landet med den gigantiska militärbudgeten har lidit nederlag mot en folkmilis vars budget är så futtig att den knappast går att fastställa.

    Giraldi påpekar med sin erfarenhet från Vietnam att det som saknas är stridsviljan. Ett folk som kämpar för sitt eget land kan inte övermannas av stridsovilliga främlingar som inte vet vad de kämpar för. Giraldi pekar även på överklassens personliga offerovilja. Av de fyra levande presidenterna som kunde ha tagit värvning till Vietnam smet samtliga från uppdraget, Clinton, Bush d.y. Trump och Biden, genom att på olika sätt trixa sig undan inkallelsen.

    Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien. Ingenstans hägrar segern skriver Giraldi och undrar om man tänker ta sikte på Iran härnäst eller äntligen dra några lärdomar.

    SvaraRadera
  2. Hur det "suveräna och alliansfria" Sverige nu tänker agera ska bli mycket intressant att följa. USA:s president liksom det USA lojala SVT använder eufemismen "dra sig tillbaka". Om jag minns rätt användes samma ordval om kriget i Vietnam, Lapos och Kampuchea. Kanske är det hela bara en omförflyttning till andra Nato-länder som exempelvis Polen, Baltstaterna Turkiet eller varför inte till dagens blomstrande framgångsstat Ukraina?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.