4 juni 2020

Donbass berövas vatten med fransk hjälp

Donbass lider brist på dricksvatten. Här samlas regnvatten i ett badkar. Foto: Unicef./Filippov.
Regeringen i Kiev har planer på att avbryta vattenförsörjningen av Donbass.

Vice premiärministern  Aleksej Reznikov förklarade nyligen i TV-programmet "Ordet är fritt"  att Frankrike ska  hjälpa Ukraina att bygga en ny akvedukt till Mariupol, som kommer att göra det möjligt att avbryta vattenförsörjningen till de två utbrytarrepublikerna LNR och DNR.
Regeringen i Kiev nonchalerar Minskavtalen och tänker nu även formellt bryta med dem, förklarade Reznikov, som ansvarar för "återintegreringen av de tillfälligt ockuperade territorierna".

Istället för att bemöta nynazistiska krav på en folkutrotningspolitik föll han undan för dem i det nära tre timmar långa TV-programmet. 

Andrey Biletsky, den tidigare chefen för Azovregimentet och ledaren för de ukrainska nynazisterna, krävde att vatten och el till de ca 3,2 miljoner, varav en halv miljon barn, som bor i DNR och LNR ska stängas av. För att kunna göra det utan att ställa det Kievkontrollerade Mariupol utan vatten krävs att man bygger en akvedukt till Mariupol.


Att en sådan åtgärd bryter mot artikel 7 i Romstadgan för Internationella brottmålsdomstolen besvärar inte nynazisterna.

Vice premiärminister Aleksej Reznikov svarade Biletsky att det för närvarande inte är möjligt att tillämpa en sådan vattenblockad, eftersom det också skulle beröva staden Mariupol vatten. Faktum är att akvedukterna går över frontlinjen i Donbass. Om vattnet skärs bort till en av delarna, berövas också andra också.

Reznikov sa ingenting om Donbass-befolkningens mänskliga rättigheter. Han som ansvarar  för ”återintegrering av de tillfälligt ockuperade territorierna” bryr sig inte om befolkningen som han påstår sig vilja ”återintegrera” i Ukraina. De kan dö av törst! Han säger också att han håller med Biletskij om behovet av att avbryta vattenförsörjningen till territorier som inte är under kontroll av Ukraina.

Detta är precis vad Kiev tidigare har gjort mot civilbefolkningen på Krim som lider av svår vattenbrist, till följd av att vatten från Dnepr (som rinner upp i Ryssland!) skurits av.

Reznikov förklarade att projektet att stänga av Donbass kan bli möjligt tack vare ekonomiskt stöd som Frankrike. Ukraina väntas inom kort skriva ett kontrakt med Frankrike, som kommer att investera 60 miljoner euro i byggandet av ett vattenförsörjningssystem för Mariupol som kommer att kringgå den del av Donbass som inte kontrolleras av Kiev. Ett avtal hade redan tecknats 2019 mellan Frankrike och Ukraina om denna investering.

Och när denna akvedukt har byggts kommer Ukraina att kunna skära av vattnet till Donbass. Så ser den ut, president Zelenskijs plan för Donbass. Inte fred, inte genomförande av Minskavtalen. Utan en total blockad för att försöka tvinga befolkningen att kapitulera!

Frankrike är ironiskt nog en av garanterna för Minskavtalen. Det säger en del om Macrons ordhållighet att franska pengar nu ska plöjas ner i ett folkmord på Donbass-befolkningen.

Under 2018 stördes vattenförsörjningen i östra Ukraina 89 gånger, och under de första månaderna 2019 nästan 60 gånger, sa UNICEF i en rapport som publicerades i mars 2019.

En total avstängning av vattnet ligger i förlängningen av nynazisternas politik. Länder som Sverige som håller Kiev under armarna stöder en folkmordspolitik.
http://www.donbass-insider.com/2020/05/29/france-will-financially-help-ukraine-to-deprive-the-donbass-of-drinking-water/

1 kommentar:

  1. Man tror att man har hört det mesta, men detta var helt otroligt! Hur kan man agera så för att strypa vattenförsörjningen till ett folk? Detta måste andra länder få veta så folk reagerar och fördömer detta! Inget om det på nyheterna inte ens på SVT !

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.