11 juni 2020

Är storfinansen emot rasism?

Några av världens största finanskapitalister uttrycker sympati, stöd och uppskattning för protesterna efter mordet på George Floyd. Så skriver den amerikanska betal-TV-kanalen CNBC.

Det inkluderar toppcheferna på BlackRock, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs och Citigroup, kort sagt nästan alla finansinstitutioner på Wall Street. Pål Steigan har tittat närmare på dem.


Citigroup

Citigroup är den tredje största finansbanken i USA och därmed en av de största finansiella institutionerna i världen. Mark Mason, finanschef för Citigroup, säger i sin kommentar:


Liksom många av er har jag sett videon av hans död med en kombination av skräck, avsky och ilska. Och under efterföljande nätter har jag sett vreden som utspelas på gatorna i Minneapolis och många andra amerikanska städer med förödande konsekvenser. Jag har diskuterat om jag gör rätt att tala ut. Men efter några känslosamma samtal med min familj tidigare denna vecka insåg jag att jag måste.

Det måste vi alla.

Och Mason tillägger:

Jag är stolt över att arbeta i Citi, en organisation som värnar om mångfald och inkludering och är villig att stå upp för dessa värden när de hotas, vare sig det gäller att minska löneskillnader på grund av kön inom vår bransch eller att distansera oss från våldet från vita supremacister i Charlottesville.

BlackRock
BlackRock är världens absolut största finansiella institution. Direkt genom egna medel och indirekt genom sitt system Aladdin kontrollerar de ett kapital på mer än 20 biljoner dollar, dvs. 20 000 miljarder dollar. Det är i storleksordningen ett års BNP i USA. De kontrollerar tusentals företag inom alla strategiska branscher, finans, vapenindustri, läkemedel, jordbruk, media, internet, teknik, energi (allt från kol och olja till vindkraft). De befinner sig nu också i den privilegierade positionen att de styr obligationshandeln för både USA:s centralbank, ”Fed”, och Europeiska centralbanken. Deras verkställande direktör Larry Fink, som tänker ta över som USA:s finansminister om Joe Biden vinner valet, säger:

De senaste veckorna har varit djupt smärtsamma för det svarta samfundet. Jag är förfärad - liksom alla som bryr sig om mångfald, rättfärdighet och rättvisa - över händelserna de senaste veckorna som blandat in rasrätt i USA. Morden på Ahmaud Arbery och George Floyd och incidenten i Central Park visar hur mycket arbete vi behöver göra för att bygga ett starkare, mer jämlikt och säkrare samhälle.

Många av oss kämpar med dessa händelser. Våra anställda som lider av dessa tragedier vill jag ska veta att företagsledningen står med er och vi lyssnar. Vi kommer att göra allt vi kan för att stödja dig och låta dig uttrycka dina känslor och bekymmer.

Goldman Sachs
Innan BlackRock kom in på scenen var Goldman Sachs den giriga gigantiska bläckfisken i nom det internationella finanskapitalet. Deras anställda eller tidigare anställda fick jobb som finansministrar och guvernörer över hela Europa. De tog till och med kontroll över Vatikanens bank IOR vid ett historiskt möte mellan dess internationelle direktör Peter Sutherland och alla kardinalerna i Vatikanen. Deras moraliska kompass tillhör mer första delen av Dantes Divinia Comedia - Infernot, än Bergspredikan, för att hålla oss i dessa kretsar.

David Solomon, VD eller koncernchef för Goldman Sachs, säger:

Jag är förfärad över de fortsatta attackerna mot det svarta samhället, senast representerade i USA med Ahmaud Arberys och George Floyds död och med vad Christian Cooper upplevde i Central Park i New York förra måndagen.

Jag vill påminna er om  att det inom Goldman Sachs´ gemenskap inte finns någon plats för rasism eller diskriminering av någon grupp i någon form.

Bank of America
Bank of America är USA:s näst största bank. Efter finanskrisen var den tvungen att betala  16,65 miljarder dollar i böter på för att ha manipulera marknaden. Tidskriften Rolling Stone skrev om Bank of America: Too Crooked to Fail, ”Allt för kriminell för att få gå i konkurs". Tidskriften beskrev banken som själva definitionen av en "ansvarslös företagsskurk”. Banken köpte antagligen sin moraliska kompass på samma loppmarknad där Goldman Sachs hittade sin.

Brian Moynihan, VD för Bank of America säger:

Vi delar en djup känsla av smärta och förlust av det vi ser och upplever just nu i många av våra samhällen. Ahmaud Arbery, George Floyd, Breonna Taylor och andra medborgare har dött under djupt tragiska omständigheter. Många av er har delat sina egna uttryck för ångest och ilska med mig över vad som har hänt och vad som pågår runt om i landet. Jag har lyssnat och lärt av er alla, från våra företag och under de senaste tio åren från mina kollegor i styrelsen för National Museum of African American History and Culture. Alla dessa engagemang har hjälpt mig att bättre förstå hur dessa tragedier påverkar ”färgade samhällen” och de historiska rötterna till dessa känslor.

Wells Fargo
Charlie Scharf, VD för Wells Fargo säger:

Detta är en smärtsam tid för vår nation. Som en vit man, så mycket som jag kan försöka förstå vad andra känner, vet jag att jag inte riktigt kan sätta mig in i och förstå vad "färgade människor" upplever och effekterna av den diskriminering andra har att leva med.

Men som VD för Wells Fargo kan jag lova att vårt företag gör allt vi kan för att stödja våra olika samhällen och främja en företagskultur som i grunden värderar och respekterar mångfald och inkludering.

Chase Bank
JPMorgan Chase Bank, eller Chase Bank, är ett dotterbolag till den finansjätten JPMorgan Chase. Det är den största banken i USA. De spelade en nyckelroll i Enron-skandalen och var tvungna att betala 2 miljarder dollar i böter för detta. De är också dömda för att ha manipulerat den amerikanska energimarknaden. 2014 gick de med på att betala böter på över 2 miljarder dollar för sin roll i Madoff-skandalen. I en artikel i Financial Times år 2020 anklagades företaget, tillsammans med Fidelity och Vanguard, för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Thasunda Duckett, VD för Chase Consumer Bank säger:

Vi kan inte läka våra sår utan att verkligen förstå djupet av denna sjukdom. Ja, det är smärtsamt och mina tårar är verkliga. Men för att säkerställa att vår framtid blir ljusare ... att verkliga hållbara framsteg kan göras ... måste vi göra denna vår resa till som en enad mänsklig ras.
Finanskapitalister har inget behov av rasism
Alla dessa uttalanden är naturligtvis fulla av hyckleri och krokodiltårar. Men inte bara. Många har sagt att antirasism och antikapitalism är en och samma sak. Så var det också en gång i tiden. Men dagens finanskapital har ingen användning för rasism. De föredrar att utnyttja och plundra oss alla, oavsett ras, kön, läggning och etnicitet. De har emellertid mycket god användning av en missförstådd "antirasism", det vill säga en uppfattning att den huvudmotsättningen i dagens samhälle står mellan rasister och antirasister.

Deras mardröm är att människor kan komma att samlas tvärs över alla dessa "identiteter" i en gemensam klasskamp mot dem, de 0,001 % som kontrollerar större delen av världen. De är ju så få, så om den överväldigande majoriteten lyckades samla sig i en klasskamp mot dem, skulle deras tid vara ute.

För dem är det mycket, mycket bättre att folket slåss inbördes mot varandra. Låt svarta ungdomar bekämpa vita ungdomar, låt studenterna fördöma "rasistiska" vita fattiga människor. Och låt de "progressiva" icke-statliga organisationerna ges fickorna fulla med sponsringsfonder från miljardärernas penningpåsar, pengar som för de senare endast utgör snusören och glansiga barnbilder jämfört med vad de själva har plundrat från folket. Så kan rovdjursregimen fortsätta ostört.

steigan.no

1 kommentar:

  1. Den djupa statens strategiska plan med udden riktad mot Trump och till stöd för Joe Biden. De kostar dem inte ett nickel göra dessa "inspel", värre är nog vad de gör i det fördolda.
    Det blir stora överraskningar de närmaste månaderna och inte som de tror sig kunna styra och ställa.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.