1 juni 2020

Sex nätter av våld i amerikanska städer

En polisbil brinner i Boston.
Mer än 50 Secret Service-agenter har skadas i sammanstötningar utanför Vita huset i Washington. Demonstranter kastar Molotovcocktails i DC medan plundrare ödelägger Gucci- och Chanel-butiker i New York City under sjätte natten av våld i amerikanska städer.

Demonstrationer från Washington DC till Los Angeles har svällt från fredliga protester - som framkallades av att en afrikan-amerikan, George Floyd, avled av polisvåld i Minneapolis förra måndagen till upplopp.

Floyd var misstänkt för att ha använt en förfalskad 100-dollarsedel, men avled sedan en polisman hållit sitt knä mot hans hals i åtta minuter inför filmande åskådare.

Nationalgardet har satts in i minst 15 delstater och Washington DC

Mer än 4 100 personer arresterades i helgen då våldet fortsatte att eskalera och städer införde strikt utegångsförbud.
 
Demonstranter satte byggnader i brand  bara några meter från Vita huset, folkmassorna attackerade lyxbutiker i New York och San Francisco och kastade sten och Molotov-cocktails på polisen i Philadelphia

Polisen sköt tårgas och bedövningsgranater utanför Vita huset sent på söndagen då den historiska St. John's Episcopal Church och Lafayette Park framför Vita huset brandhärjades.

Protesterna har utvecklats i minst 145 städer över hela landet under den senaste veckan när människor samlas i raseri över den skrämmande dödsmisshandeln av George Floyd.
Demonstrationerna har visat en civil oro som USA inte har skådat sedan mordet på pastor Dr. Martin Luther King Jr.

Donald Trump tillbringade söndagen med att angripa sina fiender på Twitter och krävde "lag och ordning" i demokratiskt styrda städer, men gick inte ut med något  TV-tal för att inte hälla bränsle på brasan.

Det har senare framkommit att Trump fördes av Secret Service-agenter till en bunker i Vita huset på fredag​​kvällen när hundratals demonstranter samlades utanför
.

Till bilden hör att allmänheten känner stark misstro mot myndigheterna för covid19-karantänen som gjort att många människor med andra sjukdomar farit illa och i många fall avlidit. Till de mer bisarra inslagen hör att den tidigare Obamarådgivaren Susan Rice skyller upploppen på Ryssland. 

Källor:  Daily Mail, Reuters

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.