17 juni 2020

USA försöker svälta Syrien till underkastelse

Den här bilden togs den 4 maj 2020 under den muslimska heliga fastemånaden Ramadan när en syrisk
familj bröt sin fasta i ruinerna av sitt  förstörda hem. (AFP.)
Iran, Ryssland och Kina fördömer USA:s sanktioner mot den krigshärjade syriska ekonomin. Den s k Caesarlagen som inom kort träder i kraft föreskriver sanktioner mot alla företag och enskilda som handlar med Syrien. 

Samtidigt aktiverar USA:s kvarvarande trupper och terroristgrupper sina sabotage i landet.


USA:s FN-ambassadör Kelly Craft, som talade vid ett säkerhetsrådsmöte på tisdagen, sa att de nya sanktionerna som träder i kraft idag onsdag syftar till att "hindra Assad-regimen från att säkra en militär seger", sade hon. "Vårt mål är att beröva Assad-regimen dess inkomster."

Caesarlagen är uppkallad efter en före detta syrisk militärfotograf som flydde 2014 med 55 000 brutala bilder som påstås vara tagna i Syriens fängelser men vars forensiska värde inte har undersökts eller bekräftats av oberoende organ.

Rysslands USA-representant Vasilij Nebenzija konstaterade att USA öppet bekräftar att ”att syftet med dessa åtgärder är att störta de legitima myndigheterna i Syrien”.

De amerikanska sanktionerna liksom EU:s som förlängdes i maj drabbar inte bara landets normala ekonomi utan hindrar också humanitärt bistånd, tillade han.

I sin tur framhöll Kinas FN-ambassadör Zhang Jun att sanktionerna är ett omänskligt slag mot landets befolkning, som redan har försvagats kraftigt av år av utlandsstödd krigföring. "Eftersom sårbara länder som Syrien kämpar med coronapandemin, är det bara omänskligt att införa fler sanktioner som kan orsaka ytterligare katastrofer," tilllade diplomaten.

Även Vietnam, som för närvarande sitter i säkerhetsrådet, framhöll civilbefolkningens lidande. Enligt FN:s generalsekreterare särskilde utsände för Syrien, Geir Pedersen, lever upp till 80 procent av syrierna under fattigdomsgränsen och 9,3 miljoner lider brist på mat.

Syriens FN-ambassadör, Bashar al-Ja'afari, som talade på mötet via videolänk, sa att sanktioner är en del en terroristisk politik som gjuter syriernas blod.

Att rikta sig mot den syriska valutan, försörjningen, medicinen och resa hinder för de statliga institutionernas förmåga att tillgodose människors grundläggande behov motbevisar västerländska påståenden om engagemang för humanitära principer, konstaterade han.
”När Förenta staterna stjäl 200 tusen fat olja från de syriska oljefälten dagligen, och 400 tusen ton bomull, och sätter eld på tusentals hektar vetefält, och skryter med att dela Syrien och avsiktligt försvagar värdet på det syriska pundet och när det införs tvångsekonomiska åtgärder ... är den berättigade frågan här: Är detta symtomen på politisk schizofreni? Vittnar det om en akut sjukdom?” frågade han.
Sanktionerna är inriktade på statliga anknutna individer och enheter "och begränsar också verksamheten inom finans-, bank-, olje- och gas- och militärsektorerna samt export och multilateral utlåning till och investeringar i Syrien," sade Geir Pedersen.

I en intervju med den ryska nyhetsbyrån Sputnik tidigare på tisdagen fördömde den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif Washingtons försök att öka den ekonomiska pressen på Syrien och sade att amerikanerna gör sitt bästa för att destabilisera regionen.

Zarif framhöll Teherans starka ekonomiska förbindelser med Damaskus och lovade att Iran och dess vänner kommer att arbeta för att ytterligare bredda det ekonomiska samarbetet med Syrien.

Syrien går nu in på tionde året av det krig som påtvingats landet utifrån. Liksom i grannlandet  Libanon, en gammal syrisk provins som är sammanknutet med Syrien med tusen och en trådar,  har priserna stigit kraftigt och värdet på den lokala valutan är rekordlågt.

Libanesisiska Hezbollahs ledare Nasrallah uppmanadei ett TV-sänd tal igår den libanesiska regeringen att "inte underkasta sig" Caesarlagen.

Assad har med stöd av Ryssland och Iran lyckats återta kontrollen över nästan hela Syrien utom Idlib-provinsen. Mer än 380 000 människor har dödats i ett krig som startade samma dag som FN:s säkerhetsråd släppte lös bombkriget mot Libyen. Det blev en signal till Muslimska brödraskapet och islamistiska grupper att ta till vapen.

Källor: PressTV, SANA,. Vietnam News, Times of Israel m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.