24 juni 2020

Sista satelliten för Beidou uppe

Den 23 juni lanserade Kina den slutliga satelliten i sin globala positioneringssystemet Beidou, som är en motsvarighet till GPS, Glonass och Galilei. Detta är en historisk prestation för Kinas flygindustri och kinesisk vetenskap och teknologi.

För Kinas befolkning och stora delar av Asien erbjuder systemet fördelar.
Från lanseringen av Beidou I 1994 till slutförandet av ett globalt positioneringssystem 2020, tog det Kina 26 år  att bygga Beidou-systemet. Tillsammans med GPS från USA, Glonass från Ryssland och Galileo från Europa har Beidou blivit ett av de fyra stora satellitnavigeringssystemen i världen.

Beidou har inrättat en bilateral samarbetsmekanism med de tre andra navigationssystemen för att främja samtrafik och tjänster. Dessutom har Kina också delat teknik, produkter och applikationer med det internationella samfundet, som ASEAN-länder, Pakistan och andra "Belt and Road" -länder.

Rymdsexperter säger att Beidou-systemet har stärkt världens kapacitet för satellitnavigering och kommer att bidra till att erbjuda bättre tjänster för globala användare.

Beidou-systemet är Kinas första stora rymdinfrastruktur som tillhandahåller offentliga tjänster till världen. Slutförandet av positioneringssystemet kommer utan tvekan att spela en viktig roll för social utveckling, katastrofhjälp och ekonomisk omvandling i olika länder.

Som en viktig rumslig tidsinfrastruktur har Beidou-systemet tre funktioner: navigering och positionering, exakt tidtagning och kommunikation med korta meddelanden.

Med Beidou kan man mer intelligent samordna resurser inom områdena transport, jordbruk, skogsbruk, fiske, meteorologi och kommunikation. Exakta tjänster tillhandahålls inom områden som lagring, logistik och inspektioner av elektrisk kraft.

Beidous korta meddelandefunktion kan förbättra noggrannheten och effektiviteten för katastrofhjälp. De åtgärder som Kina vidtagit för att bekämpa spridningen av COVID-19 i år är mer exakta och intelligenta tack vare precisionen i Beidou-systemet. Till exempel hjälpte Beidou att förbättra byggnadseffektiviteten för två provisoriska sjukhus genom att tillhandahålla mätningar med hög noggrannhet. Det vägledde också de tunga drönare som med kort varsel levererade nödvändiga material.

Fram till är 2035 kommer Kina att på grundval av Beidou bygga ett ännu mer omfattande, integrerat och intelligent helhetssystem för positionering och navigeringstid.

CGTN 24/6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.