8 juni 2020

Tyskland protesterar mot färre USA-soldater

Äntligen på väg hem. Vem kan vara emot det?
Trumps beslut att hemkalla 9 500 USA-soldater av 34 500 från Tyskland har mött perversa reaktioner i den tyska politiska ledningen.

Istället för att uppskatta att USA:s grepp om Europa minskar till följd av den statsfinansiella krisen i Washington slår ledande tyska politiker vakt om det amerikanska förmyndarskapet.

President Trump är beredd att ta hem 9 500 amerikanska soldater från Tyskland senast i september, rapporterade Washington Post förra veckan.

USA:s ockupation av Västeuropa, som pågått sedan andra världskriget, men döpts om till Nato och "transatlantiska länken" är naturligtvis en  historisk anomali. Men de tyska politikerna som vuxit upp under detta amerikanska förmyndarskap har tydligen svårt att leva utan det.

Peter Beyer, Tysklands koordinator för transatlantiskt samarbete, säger att Trumps beslut är "helt oacceptabelt."

För närvarande finns det cirka 34 500 amerikanska soldater i Tyskland, vilket utgör cirka 70 procent av det totala antalet amerikanska trupper i Europa, vilket har gjort Tyskland till en språngbräda för USA och Nato mot Ryssland.

De två amerikanska infanteridivisionerna ovan är inte bara välutbildade utan också extremt välutrustade. De har de mest avancerade amerikanska militära helikoptrarna, som Apache, Black Hawk och Chinook, samt de bästa stridsvagnarna.

I enlighet med Pentagons planer kommer nästan 10 000 soldater att dras hem inom på tre månader och ska transporteras i 30 stora C-17 militära transportplan och mer än 10 fartyg. Inom två år ska cirka 30 000 amerikanska soldater evakueras från sex stridsbrigader i Europa och 14 militärbaser avvecklas.

Enligt tyska Der Spiegel inte ens informerade Washington de tyska myndigheterna på förhand utan började dra tillbaka sina väpnade styrkor på egen hand.

Berlin betraktar detta som en provokation, eftersom Tyskland är partner i Nato och därför borde ha informerats.

Är det inte en form av "Stockholmssyndrom" som yttrar sig här? Den tyska regeringen som så länge utsatts för Washingtons iblandning (avlyssningen av Merkel liksom miljontals tyska medborgare, sanktionerna mot Nord Stream 2 etc) har tydligen svår att tänka sig ett liv utan de begränsningar som USA:s förmyndarskap sätter.

Business Insider

1 kommentar:

  1. John Pilger har på consortiumnews.com ett utdrag ur sin bok där han beskriver statskuppen mot Australiens regering 1975, där denna hade eftersträvat större oberoende. CIA, MI6 och Australiens egen säkerhetstjänst låg bakom kuppen. Därefter har Australien följt USA som ler och långhalm.

    Det är samma mönster vi ser i Tyskland. Politikerna anpassar sig till vasallrollen och finner den så bekväm att de inte kan föreställa sig hur friheten skulle se ut. Friheten är skrämmande för då måste man själv ta ansvar för sina beslut i en föränderlig värld.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.