10 sep. 2020

Berlin bluffar


Det ryska utrikesministeriet kallade i tisdags upp den tyska ambassadören i Moskva Geza Andreas von Geyr för att diskutera situationen kring bloggaren Aleksej Navalnyj.

"Vi förväntar oss att Berlin kommer att förse oss med alla tillgängliga data, inklusive resultaten av laboratorietester som genomförts av Bundeswehr samt de 'bevis' som det tyska utrikesdepartementet har", sa ministeriets talesman Maria Zacharova.

Moskva fick vid mötet i onsdags beskedet att bevisen skulle skickas till OPCW. Men dit har de inte kommit ännu.


Den tyska regeringen sa den 2 september, med hänvisning till resultaten av en toxikologisk analys utförd av Bundeswehrs experter, att Navalnyj hade förgiftats med nervgiftet Novitjok.

Ryssland sa att det var intresserat av att utreda händelsen men förväntade sig att Tyskland skulle svara på Moskvas officiella begäran om information.

Kremls talesman Dmitry Peskov påpekade att ryska läkare inte hade upptäckt några spår av giftiga ämnen i Navalnyjs kropp.

Ryska utrikesministeriets talesman Maria Zakharova noterade i sin tur att Tyskland inte hade lämnat några bevis för förgiftning.

Samtidigt har Angela Merkel mobiliserat NATO, EU och idag även Vita huset och G7 till en massiv smädeskampanj mot Ryssland för påstått ansvar för ett påstått mordförsök på Navalnyj.

"Det är uppenbart att Berlin bluffar och serverar en smutsig politisk agenda", hävdar Maria Zacharova.

Ryska federationens ständiga uppdrag vid Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) kallar Berlins uttalanden om överföring av material om händelsen med den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj till OPCW för osanna.

Den 9 september meddelade det tyska försvarsministeriet att det hade skickat resultaten av Navalnyjs forskning till OPCW och såg ingen anledning att överföra dem direkt till Ryssland.

Men OPCW:s tekniska sekretariat bekräftar att det varken den 9 september eller den 10 september kommit några prover från Tyskland, endast ett brev från Tysklands utrikesministerium.

Tidigare i veckan meddelade Angela Merkels kontor att projektet NordStream 2 kan komma att omprövas till följd av affären.

Eller är det kanske tvärtom att Navalnyjaffären är en följd av ett osjälvständigt Tysklands behov av att kröka rygg för Washington?

red

2 kommentarer:

 1. Jag HOPPAS att affären spricker. Moskva växer sönder redan så där går ingen nöd, förutom de svindyra lyxgalleriorna möjligen.

  Som Rus ser jag ett Ryssland som fjäskar för mycket åt väst och politikern prioriterar detta framför inhemska problem.

  Mindre fokus på vara till lags är bara bra för oss. Vi måste växa upp och inse att realpolitisk makt handlar bara om att stjäla våra resurser, vilket vi måste vara vaksamma över. Och att våra sopberg utanför Moskva orsakar flygkrasch medans folk shoppar lyx några km bort visar på hur snett allt är.

  Varför ska vi närmast ge bort vår gasresurs till en som beter sig fientligt som Tyskarna har varit i över 80 år?

  G7.. Låter som samma gäng som låg bakom första världskriget. Något vi Ryssar minns bättre än våra västerländska ”partners”

  Hälsningar Alex

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror många håller med om att Ryssarna är väldigt hovsamma mot väst trots alla fula påhopp från väst. Men det måste finnas en logisk förklaring tex att Ryssland trots västs retoriska tirader erhåller en del fördelar bakom kulisserna.

   Så var det speciellt under de två sista årtiondena före Sovietunionens upplösning trots utrikespolitisk demonisering.

   Och det har fortfarande inte blivit det offentliga narrativet så vem vet vad som pågår nu.

   Man kan förutom den tålmodiga attityden gentemot väst även dra upp hur den liberala falangen verkar(?) ha så stort utrymme trots att dom tycks försöka underminera Ryssland i västs intresse.

   Båda dom fenomenen kanske har samma för oss okända förklaring.

   Radera

Underteckna med ditt namn.