16 sep. 2020

Berlin köpslår med utpressaren


Hur ska Berlin kunna ta sig ur amerikanernas skruvstäd? USA:s sanktioner mot gasledningen NordStream 2 kan få digra följder för tyskt näringsliv.


Washington kräver ingenting mindre än att projektet som snart är färdigt ska avbrytas. En del tyska politiker vill ge efter med  fallet Navalnyj som förevändning.

Men enligt Die Zeit har det dykt upp ett bättre förslag.

Det heter i Die Zeit att Berlin säger sig vara berett att investera upp till 1 miljard euro i byggandet av två terminaler i Tyskland för att kunna ta emot flytande LNG-gas från USA.

Det skulle göra USA-gasen mer attraktiv, men skulle ändå knappast kunna konkurrera ut den ryska gasen. 

I utbyte för detta skulle USA tillåta att Nord Stream 2 obehindrat slutförs och tass i drift, citerar TASS texten i ett brev från den tyska finansministern Olaf Scholz, som den 7 augusti skickades till chefen för USA: s finansministerium Stephen Mnuchin.

Det var i början av augusti som situationen trappades upp genom att amerikanska senatorer skickade ett brev till operatören av den tyska hamnen Mukran i Sassnitz där man krävde ett slut på arbetena med  Nord Stream 2 och lovade att i annat fall ödelägga den tyska hamnen med målinriktade sanktioner.

Den tyska regeringens förslag visar än en gång Tysklands - och EU:s - oförmåga att stå upp emot amerikansk utpressning.


Die Zeit 16/9

 

1 kommentar:

 1. Det här är superspännande då Polen har investerat miljarder Euro i just LNG terminaler för att ta emot gas. Polens affärsmodeller är att blockera Northstream 2 och bygga gasledning till Tyskland.

  Minerna i Warzava kan knappast vara särskilt positiva nu. Polens dröm om att både få betalt som gastransitland och få billig gas (både öta och ha kvar kakan) grusas. Osvsett historien med Northstream2 ser Tyskarna ut att hellre bygga egen terminal än bygga gasledning med Polen.

  Som extra lök på laxen måste sägas att Ryssland är en av världens största LNG exportörer.. till USA!

  Ryssland investerar just nu i ökad LNG-export.
  Det har grott en tid i mitt bakhuvud vilken ironi EUs Russofobi kan bli om Northstream2 blir av ändå fast i fotm av amerikanska gasfartyg fraktar Rysk LNG mellan Ryska och Tyska hamnar.

  Hälsningar Alexander S

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.