16 sep. 2020

Fler litar på Putin än på Trump


En färsk undersökning från Pew Research visar att 23% av invånarna i 13 utvecklade länder i världen litar på Rysslands president. Trump däremot åtnjuter det lägsta förtroendet (16%) bland sex utvalda världsledare.

Även Kinas Xi Jinping inger mer förtroende än Trump.

Studien genomfördes i Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kanada, Belgien, Nederländerna, Italien, Spanien, Sverige, Danmark, Japan, Sydkorea och Australien. Deltagarna tillfrågades om sitt förtroende för sex världsledare - Donald Trump, Vladimir Putin, Frankrikes president Emmanuel Macron, tyska förbundskanslern Angela Merkel, den brittiska premiärministern Boris Johnson och Kinas president Xi Jinping.

Merkel kom på första plats med 76% av de tillfrågade. Macron kom på andra plats (64%), Johnson på tredje (48%) - siffror som kanske inte säger så mycket mer än att västeuropéer litar på västeuropéer.

23% av de tillfrågade litar på Vladimir Putin som internationell ledare, Xi Jinping - 19%, Trump minst av allt - 16%.

Störst förtroende för den ryska presidenten uttryckte invånarna i Italien (37%) och Tyskland (31%). USA:s president är mest betrodd av japaner (25%).

”Sedan Donald Trump blev president har bilden av USA försämrats i många delar av världen", konstaterar forskarna.

I Storbritannien, som är en traditionell allierad av USA, har förtroendet för USA under de senaste 20 åren sjunkit med mer än 40%. Så år 2000 hade 83% av britterna en positiv inställning till USA, nu - 41%. I Frankrike sjönk förtroendet för USA från 62 till 31% under samma period, i Tyskland - från 78 till 26%, i Japan - från 77 till 41%, i Kanada - från 72 till 35%. Invånarna i Sydkorea visar det största förtroendet för USA (59%).

https://www.rbc.ru/politics/16/09/2020/5f615bd99a794726a4e11e76?from=from_main_9

1 kommentar:

 1. Trumps stora 'fel' är att han inte trappat upp de krig som rivalerna i Usa tänkte göra.
  Kommer Trumps utrikespolitik på sikt att leda till fred och utveckling i MÖ?
  Isf en stor besvikelse för det angloamerikanska etablissemanget.
  Och han är beroende av deras IT-monopol för att nå ut.
  Man kan ju föreställa sig hur det skulle låta om han använde ryska alternativ.
  JFK tog på sig skulden för Bay of Pig debaclet för att inte berätta om att den tidens djupa stat helt underminerade det folk trodde var demokrati.
  Trump är troligen ännu mer kringskuren än JFK var.
  Xi har i jämförelsen ganska fria händer och kan använda det konstruktivt.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.