22 sep. 2020

Samlade hon in "bevisen" innan Navalnyj insjuknade?

BBC har gjort en lång intervju (på ryska) med Marija Pevtjich (bilden), en medarbetare i Aleksej Navalnys Anti-korruptionsfond som lever i London och som var den som förde ut vattenflaskan som påstås innehålla Novitjok.

Det är en intervju som kastar starka tvivel över hela förgiftningshistorien.

Pevtjich har en lång karriär i London bakom sig och har samarbetat med, delvis varit anställd hos tre av Navalnyjs finansiärer, tre ryska oligarker i exil: Jevgenij Tjitjvarkin, Michail Chodorkovskij och Vladimir Asjurkov.

Var hon befinner sig nu är oklart, men sannolikt i Storbritannien där hon har asyl. Den tyska polisen har inte förhört henne, trots att hon - enligt egen uppgift - korsat gränsen med bagage som kontaminerats med ett av världens mest potenta nervgifter.

Enligt Pevtjich hade hon och hennes kollegor från Navalnyj-gruppen ätit frukost i restaurangen på hotellet i Tomsk när de fick nyheten att Navalnys flyg till Moskva hade omdirigerats till Omsk och att han var på sjukhus med förgiftningssymtom.

Hon gick sedan till hans hotellrum, sade hon, för att ta hand om bevis på förgiftningen - tre flaskor Saint Springs-vatten som Navalnyj druckit av under natten.

Tiden som visas på Pevtjichs armbandsur, i filmen som hon regisserade och släppte förra veckan, 28 dagar efter händelsen, visar ett klockslag då Navalnys flyg fortfarande var i luften. Det var mer än en timme innan hans förgiftning upptäcktes och rapporterades till hans team i Tomsk och till resten av världen.

Pevchikh berättade för BBC att hon och hennes grupp återvände till hotellrummet där, enligt henne, Navalnyj hade sovit under natten innan. Han hade checkat ut mellan 05:30 och 06:00 den morgonen för att kunna flyga 07:55 till Moskva. Inne i rummet regisserade Pevtjich en film som Navalnyj-gruppen publicerade den 17 september. Den redigerade filmen år på 59 sekunder.

En klocka på ett nattygsbord visar 11:45. Vid den tiden var Navalnyj redan på sjukhus i Omsk.

Men problemet är alltså att en förstorad närbild på Pevtjichs egen klocka i Tomsk-filmen verkar ange en tid mellan 09:00 och 09:30. Men vid det ögonblicket var Navalnyj fortfarande i luften. Pevtjich kan inte ha känt till "förgiftningen" om hon inte förutsåg den.  

Tiden i Tomsk på Pevtjichs klocka kan jämföras med tiden på klockan som bärs av en av männen i hennes grupp som leddes av Pevtjich i hanteringen av vattenflaskorna. Det är svårt att säga exakty men den klockan verkar visa en tid mellan 07:30 och 08:50. 

Pevtjich säger att hon hade med sig "flaskbeviset" (okart om det bestod av 1, 2 eller 3  flaskor) till Omsk och sedan ombord på det plan som förde Navalnyj till Berlin.

Tyska källor nära förbundskansler Merkels kansli i Berlin tror att hennes avsikt är att låta Navalnyj-berättelsen förblekna i brist på bevis.

http://johnhelmer.net/navalny-pevchikh-are-barking-dogs-merkel-and-nord-stream-2-are-the-caravan-which-moves-on/#more-40364

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.