31 okt. 2018

Kina förbereder sig för krigDen kinesiska ledaren Xi Jinping uppmanade under ett besök i Guangdongprovinsen i torsdags landets södra militära kommando att öka sin beredskap. Han underströk i ett tal  behovet av att påskynda krigsmaktens förberedelsen för eventuella fientligheter.

"Vi måste koncentrera oss på att förbereda oss för krig. Vi måste ta hänsyn till alla möjliga situationer och utarbeta planer för åtgärder i nödsituationer", sa den kinesiska ledaren. "Vi måste öka vaksamheten, öva stridskrafterna och förbereda oss för krig." .Kinas president Xi Jinping har beordrat den södra militära region som ansvarar för övervakningen av Sydkinesiska havet och Taiwan att "öka sin kapacitet så att den kan hantera alla nödsituationer"  (citat i den kinesiska TV-kanalen CCTV).
 

Den oroliga situationen i Sydkinesiska havet, utanför Taiwans kust, dit Förenta staterna tänkt skicka fler krigsfartyg, pressar Folkrepubliken Kinas ledning till motåtgärder. USA:s försvarsminister James Mattis tillkännagav nyligen att amerikanska flottförband ska placeras vid Taiwans kust, vilket vittnar om den markanta försämringen av förbindelserna mellan USA och Kina.

Kinas försvarsminister Wei Fenhe upprepade i en kommentar att Kinas traditionella hållning att det aldrig kommer att ge upp sina anspråk på Taiwan som en del av Kina. Han sa också att Kina kommer att ge ett lämpligt svar - inklusive ett militärt sådant - på alla försök att ifrågasätta Kinas suveränitet över Taiwan. Med andra ord kommer Kina inte tillåta ökad amerikansk flottnärvaro i sina vatten.

Tidigare undvek Kina vanligtvis offentliga uppvisningar av militär makt, men omständigheterna har förändrats, och i dag är Kina redo att periodiskt visa sina militära muskler som en förebyggande åtgärd.

Signalerna från Beijing  bör inte betraktas som ett hot, utan som ett tecken på att Kina kommer att övergå till en hårdare och mer aktiv retorik om omständigheterna tvingar det och de diplomatiska möjligheterna uttömts, kommenterar ryska webbtidningen Pravda.ru.

https://www.pravda.ru/news/world/asia/30-10-2018/1397952-china-0/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.