22 sep. 2017

Schröder kritisk mot tysk trupp i Baltikum

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder (SPD) kritiserar den tyska krigsmakten Bundeswehrs närvaro i de baltiska staterna.

Det är inte ett direkt hot mot Ryssland, men det är "en helt falsk signal när tyska soldater är stationerade på den ryska gränsen, för det visar en brist på känsla för vår gemensamma historia."


Schröder uttalade sig i en större intervju i tidskriften STERN 39/2017, som utkom i torsdags.

Som ett led i Nato:s strategi för "förstärkt framskjuten närvaro" finns det för närvarande 450 tyska armésoldater i Litauen.

Förra gången tyskar var där var det som ockupanter. I Litauen skedde massakrer på judar och ryssar med hjälp av inhemska krafter.

Schröder, som engagerat sig för gasledningen Nordstream, anser att den "negativa" termen "Putin-Versteher" ("de som förstår Putin") är "farlig". Man bör göra sig mödan att försöka först sin motpart, menar han.

"Naturligtvis måste man förstå Ryssland och dess president." Ur ryskt perspektiv har landet omringats av Nato, i en ring från Turkiet, genom södra och centrala Östeuropa till Östersjön.

"På grund av vår gemensamma historia är många ryssar besvikna över den tyska attityden, särskilt på sanktionspolitiken."

Om och om igen har Schröder fått höra i samtal med ryssar: "Vi hjälpte Tyskland att återförenas." Krim har varit en del av Ryssland sedan 1700-talet. "Jag förutspår att ingen rysk preisdent någonsin kommer att avskilja Krim från Ryssland", sa Schröder.

Stern 39/2017

1 kommentar:

  1. "Vi hjälpte Tyskland att återförenas". Det är riktigt, tyskarna vill dock sällan vidkännas att Tysklands delning inte heller var någon rysk idé. Västalliansen var för tyskarna själva viktigare än en bevarad enhet.

    Det utgavs massor om Hitler och hans anhang i Tyskland speciellt efter återföreningen på 90-talet. I efterhand infinner sig tanken huruvida detta var ett led i en process där Tyskland frigjorde sig från ansvaret. Numera är man mest angelägen bara om judarnas öde men vill inte veta av att man förstörde Sovjetryssland. "Det var Hitler och inte Tyskland" är en vilseledande och farlig slutledning.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.