13 sep. 2017

Bygger Sydkorea bomben?

Demonstrationer mot THAAD-systemet i Sydkorea.
Medan all uppmärksamhet är riktad mot Nordkoreas kärnvapen överväger även Sydkorea att skaffa sig egna kärnvapen - och inte längre nöja sig med att stå under USA:s s k kärnvapenparaply.

Frågan har nyligen tagits upp i Seoul, där tjänstemän sa att de skulle försöka vidareutveckla sitt ballistiska missilsystem, kanske omförhandla ett avtal med Förenta staterna som ställer gränser för dess missilkapacitet.
Sydkoreanska kärnvapen skulle vara ett steg längre, men de ligger inom det möjligas gräns. Sydkorea har ett nukleärt program och kan förmodligen samla kompetens till ett kärnvapenprogram på en relativt kort period, skriver Washington Post.

Tanken har ett betydande stöd inom Sydkorea. Win Yoo-chul, en ledare i det tidigare styrande konservativa partiet, sade förra året att hans land borde utveckla "fredliga" kärnvapen för att stå emot Nordkoreas "hotfulla" kärnvapen.

I mars 2016 sa Donald Trump att länder som Sydkorea och Japan kanske borde ha kärnvapen.

Sydkorea hoppades en gång att bli medlem i kärnvapenklubbenm. I början av 1970-talet, när landets kärnkraftprogrammet växte, började president Park Chung-hee undersöka möjligheterna att bygga kärnvapen. Avhemligade dokument visar att USA:s regering var djupt oroad av att Sydkorea, då en militärdiktatur, skulle få tillgång till kärnvapen och pressade landet att överge dessa ambitioner.

Man tror emellertid att Seoul fördjupat sina förberedelser för kärnvapen på senare år. År 2004 erkände landet att det bedrivit hemliga kärnförsök till Internationella atomenergiorganet (IAEA). Delvis på grund av sådana experiment anser vissa militära experter att Sydkorea skulle kunna utveckla ett kärnvapen på så kort tid som 18 månader, rapporterade den konservativa tidningen Chosun Ilbo förra året.

Sedan Koreakriget har landet stått under det amerikanska kärnparaplyet. Fram till 1991 hade USA kärnvapen direkt stationerade i Sydkorea men de drogs bort som ett led i försöken att få Nordkorea att släppa in IAEA:s inspektörer. På 1970-talet fanns det 680 nukleära stridsspetsar på landets territorium. År 1991 återstod 40 artilleripjäser med kärnladdning och 60 atombomber.

En offensiv åtgärd från USA:s sida i år som bidragit till oro inte bara i Nordkorea utan i Kina och Ryssland är installationen av THAAD-systemet i Sydkorea. Officiellt har detta endast defensivt syfte, att slå ut inkommande missiler. Men THAAD-systemets radar når långt in i Kina och påstås kunna skilja på nukleära och ickenukleära missiler, vilket skulle ge USA ett nytt trumf i en nukleär konflikt med Kina.

Varje  steg som ökar kapaciteten i USA:s strategiska styrkor rubbar balansen mellan kärnvapenmakterna och besvaras av Ryssland och Kina enligt urgammal logik, vilket stjäl resurser från annat.

Samtidigt som Sydkorea kanske fortsätter sitt kärnprogram i skuggan pågår förberedelser i Washington. Anthony Cordesman vid Center for Strategic and Defense Studies i Washington, betonade i en kolumn som publicerades på CNNs webbplats den 31 augusti att USA inte bara bör tänka på att använda sina egna kärnvapen i Sydkorea utan också på att låta Seoul skaffa sig ena kärnvapen.

washington post 31/7, cnn 31/8, rusvesna 2/9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.