23 sep. 2017

Sanktioner undergräver respekten för FN

En 50 m hög staty kallad "Afrikas pånyttfödelse" som byggts av Nordkorea
i Senegal. Kostnad: 27 miljoner dollar.
FN:s sanktioner mot Nordkorea innebär förbud att köpa textilier, mineraler mm från landet.
Men en rad stater i Afrika fortsätter trotsigt att handla med Nordkorea.

I själva verket kan FN-sanktionerna slå tillbaka mot organisationen, särskilt i Afrika där den västerländska "rättvisan" redan är i vanrykte.



Medan det sista nordkoreanska kärnvapentestet får det internationella samfundet att koka, fortsätter vissa afrikanska länder att handla med Nordkorea, rapporterar Bob Woodward, USA-journalisten som en gång avslöjade Watergateskandalen.

Handeln mellan den afrikanska kontinenten och Nordkorea nådde nära 200 miljoner euro år 2016.

I vilken stad kan man hitta en Kim Il-sung-aveny? I  Pyongyang förstås, men även i Ugandas huvudstad Kampala.

Nordkorea har utvecklat som en specialitet att bygga enorma monument i Afrika. Mansudae Overseas Project har byggt statyer i nio afrikanska länder, som  Independence Memorial i Namibia eller det afrikanska renässansmonumentet i Senegal,.

Men statyer är inte den enda inkomstkällan.

Samuel Ramani, Nordkoreaspecialist vid universitetet i Oxford, säger att  två nordkoreanska militära konglomerat har varit verksamma i Namibia funnits sedan 2016. Nigeria har samarbetsavtal med Pyongyang; Angola, Ekvatorialguinea, Eritrea och Etiopien är länder där den nordkoreanska regeringen kunnat hålla bankkonton och bl.a. vapenaffärer.

En FN-rapport i år bekräftar dessa relationer mellan många afrikanska länder och Nordkorea.

Nordkoreanska vapen har till och med har hittats bland FN:s fredsbevarare i Centralafrikanska republiken! Och Nordkorea har levererat vapen till Joseph Kabilas regim i Folkrepubliken Kongo.

Demokratiska folkrepubliken Koreas samarbete med afrikanska länder beskrivs som storskaligt i FN-rapporten.

Elva afrikanska länder av femtiofyra respekterar inte sanktionerna mot Korea.

I augusti 2016 genomsöktes ett nordkoreanskt fartyg i Suezkanalen. Ombord fanns 30 000 pansarskott på väg till Kongo, gömda under 2 300 ton järnmalm, i strid med FN: s resolutioner.

I Namibia avslöjar FN-rapporten också byggandet av en vapenfabrik och ett militärt träningscenter av nordkoreanska företag Mansudae Overseas Project och Korea Mining Development Trading Corporation (KOMID).

Fiskprodukter, mineraler och vapen är Nordkoreas främsta exportvaror.

"Pyongyang är fortfarande en mycket attraktiv partner för vissa afrikanska länder, trots FN-sanktionerna. För det första eftersom det säljer vapen och erbjuder utbildning och tekniköverföring. Kina, Ryssland och USA säljer vapen, men tillåter inte köpare att till exempel producera ammunition eller någon utrustning. Nordkorea erbjuder försäljning, utbildning och till och med lokal produktion. Allt detta till mycket attraktiva kostnader och långt under det internationella samfundets radar", avslutar Samuel Ramani.


http://www.decryptnewsonline.com/2017/09/la-coree-du-nord-investit-elle-en-afrique.html

1 kommentar:

  1. Utan att ha någon förståelse för sättet på vilket Nordkorea talar för sin lagliga rätt att värna sitt territorium, bör man dock bemöta redogörelser från FN med skepsis. FN liksom många västliga utredningsinstitut har sedan länge förlorat sin objektivitet i de flesta sammanhang som gäller den tidigare Tredje världen. Nordkorea bidrog efter landets påtvingade delning till Afrikas befrielsekamp på flera fronter. Det är bl.a. därför landet fortsatt åtnjuter respekt i Afrika. Nordkorea har varit mindre rasistiskt gentemot Afrika än till exempel Sverige - sug på den karamellen "antirasister".
    Vidare är det naturligt att lågkostnadsländer handlar och samarbetar med varandra och stöder varann i en utveckling som gynnar dem alla. Och vad gäller vapentillverkning är svaret inte så självklart. Skall vapnen användas till krig mot grannar eller till självförsvar ? Om det gäller det sistnämnda måste försvaret ha tillgång till vapen. Fler krig pågår i Afrika än allmänheten i Europa har en aning om. Googla på namnet Nick Turse och läs om antalet hemliga krigsoperationer som USA bedriver i Afrika bortom all insyn. Och bör tilläggas: med Europa som bas, Tyskland och Italien. Eller som Angela Merkel skulle säga: "Det hade vi inte en aaning om."

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.