3 dec. 2016

Rosenbergs söner vädjar om att mamman ska rentvås

Michael, till vänster, och Robert Meeropol, söner efter de avrättade USA-kommunisterna Julius och Ethel Rosenberg, poserar med ett gammal fotografi innan de försöker överlämna ett brev till president Obama om åtgärder som skulle rentvå deras mamma.

Rosenberg avrättades 1953 efter att ha dömts för påstått atomspionage för Sovjets räkning. Dokument som frisläpptes i juli 2015 från den "grand jury" som förhörde vittnen visar att Ethel aldrig berördes av ett avgörande vittnesmål som hennes bror David Greenglass avgav.

Som unga pojkar besökte Robert och Michael Meeropol Vita Huset i 1953 i ett misslyckat försök att få president Dwight Eisenhower att förhindra avrättningarna av deras föräldrar. Ett halvt sekel senare närmade sig bröderna på nytt vaktkuren utanför Vita Huset och bad att få leverera sina brev till mister Obama.

USA:s Secret Service avvisade de. "OK, vi försökte i alla fall", sa Michael Meeropol där han stod och  kikade in genom porten mot den västra flygeln. "Tack så mycket, ändå."

Bröderna Meeropol vill inte utverka postum benådning av sin mor, eftersom det vore att säga att hon var skyldig. De i stället söker ett offentlig frikännande, som liknar ett uttalande 1977 av dåvarande Massachusetts-guvernören  Michael Dukakis angående Nicola Sacco och Bartolomeo Vanzetti, två italienska invandrare som dömts för ett mord 1920. "All skuld och skam ska för evigt vara borttagen från deras namn", sa Dukakis.

"Vår mor dödades för något som hon inte hade gjort", säger Robert Meeropol. "Hon togs bort från oss. Det är så personligt som det kan bli. Men, det faktum att regeringen underlättade fabriceringen av bevis för att få henne fälld är något som berör alla."

1951 sade Greenglass att han hade sett sin syster i paret Rosenbergs New York-lägenhet  1945 skriva ut handskrivna anteckningar för att överlämna till Sovjet.

Men ett år tidigare hade Greenglass inte sagt någonting sådant till "grand jury". Där förnekade han att hon var inblandad:  "Jag sade tidigare, och säger det igen, ärligt talat, detta är ett faktum: jag har aldrig talat med min syster om detta alls."

Bröderna Meeropol adopterades bort efter föräldrarnas avrättning och gavs efternamn efter styvpappan Abel Meeropol.

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.