12 dec. 2016

F d sovjetare tycker det var bättre förr


En majoritet av människorna i det forna Sovjetunionen som upplevt både hur det var då och hur det är idag säger att det var bättre på Sovjettiden.

Enda undantagen är Uzbekistan och Tadzjikistan.
Bland människor födda efter Sovjets upplösning  är meningarna mer skiftande. Om Sovjet kan de bara döma på hörsägen.

När nu år 2017 och 100-årsfirandet av Oktoberrevolutionen närmar sig blir det intressant att se hur olika politiska krafter värderar denna händelse som ledde till Sovjetunionens bildande några år senare.

President Putin sa nyligen i sitt årliga tal till nationen att Oktoberrevolutionen måste "analyseras ärligt" och att ryssarna "inte ska släpa med sig tvister från det förflutna".

Å andra sidan, menar nog mången ryss, måste man lära av historien och av historiska misstag.

2 kommentarer:

 1. Öppnandet av arkiven i Moskva förutspåddes bli sensationernas sensation. Och så blev det, fast i annan bemärkelse än landets fiender hade räknat med. Det visade sig att den sovjetryska internationella politiken varit nyktrare och mer balanserad än få hade kunnat föreställa sig. Inrikespolitiken är ett annat kapitel, de krokodiltårar som fällts om förtrycket kan besparas, förtrycket är något som ryssarna själva är bäst ägnade att reda ut. Och det tycks de göra genom en debatt som är långt mer nyanserad än västländer är förmögna till. I ett land som hotades av direkt utplåning, som Hitlertyskland syftade till med västmakternas goda minne, där måste man räkna med en politk som förs med stram kontroll som tidtals kan urarta.

  SvaraRadera
 2. Som exil-sovjet hoppas jag kunna få belysa här i kommentarsfältet livet som var.

  Vi hade inga skulder, vi hade det enkelt och djatskan var vår bästa inkomstkälla för att få mat - till oss själva.

  Ja våra affärer var väldigt toma, jag bar hem mest potatis, bröd, smör och salt till min mormor. De som bodde i Moskva kunde få tag i mer nyanserade produkter så som mjölkersättning. I Jaroslavl, som för all del är en utvecklad stad i västra Ryssland och knutpunkt för järnvägen, var det få gånger om året som vi hittade t.ex skinka i affären. De gånger matkontrollanter från Moskva skulle komma, ja då kunde jag faktiskt bära hem burkskinka till min mormor.


  Se i ett fattigt land är korruption på matbutiksnivå, vilket väst inkl. Sverige vägrar att förstå. Vi hade inte problem med våra politiker, de handlade oftast i god tro. Inte tycker jag att Svenska politiker är hederligare, efter mina 30 år i Sverige.

  Däremot sörjer jag min mormors situation i Ryssland idag, hon har det inte lättare nu, tvärtom, mindre lägenhet trots att hon inte längre är ensamstående flerbarnsmamma som då iyan idag är hon änka med pension från en general dessutom.

  Nä, det ÄR sämmre idag och matbutikskorruption det har jag förstått i vuxen ålder, att den beror på USAs sanktioner.

  Min moster drev fram till förra året en Kiosk centralt belägen. Lönsam, fram tills 2014 då Rubeln tog skada av sanktionerna.

  Att USA påstår att man är ute efter att byta ut "Diktatorn" Putin och inte skada Ryska folket är skitsnack. Ryska folket är de som drabbats av USAs och Sveriges sanktionspolitik, modell maffia.

  Om vi Ryssar byter ut Putin, vad har man då tänkt sig? Någon Spinning Boris kan de glömma. Är Zirinovskji bättre? Han blir mer och mer populär.. tillsammans med de som vill slå tillbaka mot USA...

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.