14 dec. 2016

Robert Fisk om Aleppos befrielse

Många av "rebeller" som vi i Väst har stött är bland de grymmaste och mest hänsynslösa soldaterna i Mellanöstern... vi har medvetet ignorerat rebellernas beteende i Aleppo.

Så skriver nestorn bland västliga Mellanösternkorrespondenter, Robert Fisk i en rasande uppgörelse i med västligt hyckleri i dagens Independent.

- Västerländska politiker, "experter" och journalister kommer att behöva starta om sitt historieberättande under de närmaste dagarna nu att Bashar al-Assads armé har återtagit kontrollen över östra Aleppo.


- Vi kommer att få reda på om det verkligen var så många som 250 000 civila "instängda" i staden. Vi kommer att få höra mycket mer om varför de inte kunde ta sig ut när den syriska regeringen och ryska flygvapnet iscensatte sitt grymma bombardemang av den östra delen av staden.

- Och vi kommer att lära oss mycket mer om "rebellerna" som vi i Väst – USA, Storbritannien och våra halshuggarkompisar runt Persiska viken har stött.

- Våra politiska herrar är i förbund med de syriska rebellerna, och av samma skäl som får rebeller att kidnappa sina offer – pengar.

- Det är dags att berätta den andra sanningen: att många av "rebeller" som vi i Väst har stött är bland de grymmaste och mest hänsynslösa soldaterna i Mellanöstern... vi har medvetet ignorera rebellernas beteende i Aleppo.

- För bara några veckor sedan intervjuade jag en av de första muslimska familjer som flydde östra Aleppo under en vapenvila. Fadern hade just fått veta att hans bror hade dödats av rebellerna eftersom han försökt ta sig över frontlinjen med sin fru och son. Han fördömde rebellerna för att ha stängt skolorna och ställt vapen nära sjukhus.

- Det är mycket lärorikt att titta på våra rapportering av dessa två parallella händelser (Mosul och Aleppo). Nästan varje rubrik i dag talar om att Aleppo "faller" för den syriska armén – när vi i alla andra fall säkert skulle ha sagt att armén hade "återtagit" staden från "rebellerna".

Robert Fisk berättar om en man, 82 år gammal , som avrättades av rebellerna i fjol. En lärd man som försökte skydda skatter från Romartiden. Han halshöggs och glasögon sattes tillbaka på hans avhuggna huvud.

Han slutar i hoppfull ton:

- För Bashar al-Assad innebär slutet av Aleppos belägring att terroristerna inte längre kan göra anspråk på en bas, eller skapa en inkomst, i den långa raden av stora städer som bildar ryggraden i Syrien: Damaskus, Homs, Hama och Aleppo.

http://www.independent.co.uk/voices/aleppo-falls-to-syrian-regime-bashar-al-assad-rebels-uk-government-more-than-one-story-robert-fisk-a7471576.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.