30 dec. 2016

Trepartssamtal om Afghanistan i Moskva

Nattligt Kabul.
En konferens  om Afghanistan med representanter för Ryska federationen Folkrepubliken Kina och Pakistan hölls i Moskva 27 december.

En talesman för de afghanska talibanerna välkomnade resultatet av samrådet i Moskva. Enligt afghanska medier idag har presssekreteraren vid talibanernas kontor i Qatar, Suha Shokhi, sagt att mötet var välkommet, i synnerhet uppmaningen till talibanerna att delta i nästa förhandlingsrunda.


Shokhi uppgav även att de tre länderna begärt att de afghanska talibanerna ska strykas från FN:s terroristlista. Till skillnad från rörelser som Islamska staten har de afghanska talibanerna inga anspråk på utländskt territorium och de har hela tiden förespråkat en förhandlingslösning av den afghanska konflikten.


Initiativet att stryka talibanerna från FN:s svarta lista "är ett initiativ som bidrar till fredsprocessen i landet och talibanerna välkomna det", sade Shokhi.

Vad trepartsmötet enades om var att fortsätta arbetet med att främja den afghanska nationella försoningsprocessen. Förutsättningarna är att processen ska ledas av Kabul och de tidigare rebellerna integreras i det civila livet.  

Som permanenta medlemmarna i FN: s säkerhetsråd, Ryssland och Kina har lovat att visa en flexibel attityd till FN:s sanktionslistor.

Eftersom Kabul uttryckt missnöje med  att inte ha inbjudits till konferensen, som emanerat ur de tre grannstaternas egna säkerhetsintressen, beslutade mötet att Kabul - och alltså även talibanerna - ska inbjudas nästa gång.

afghanistan.ru
warandpeace.ru

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.