8 dec. 2016

"Toppmötet" en skam för SVT

https://www.allriot.com/shop/tony-blair-mugshot-political-t-shirt

Föreningen IrakSolidaritet protesterar kraftfullt mot SVT:s planer att låta Fredrik Reinfeldt intervjua Tony Blair, Condoleezza Rice, Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg för programmet "Toppmötet".

Till: hanna.stjarne@svt.se; jan.helin@svt.se
Bästa Hanna Stjärne och Jan Helin!

Tony Blair är, vid sidan av USA:s president George W Bush, den främste ansvarige för den brottsliga USA-ledda invasionen av Irak 2003 och dess följder:


raserandet av Iraks samhällsstruktur, dödande, lemlästande och tortyr av hundratusentals människor, fördrivandet av över två miljoner människor som flyktingar utomlands och otaliga internflyktingar samt uppkomsten av terroristgrupper och det fortgående kriget i Irak och Syrien. Hans ansvar har belysts och han har skarpt kritiserats i Sir John Chilcots rapport om Storbritanniens deltagande i detta folkrättsbrott.

Condoleezza Rice spelade en central roll i den USA-administration som startade den illegala och förödande invasionen och ockupationen av Irak. Hon har också aktivt försvarat användandet av tortyr.
De bägge Natocheferna Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg har aktivt agerat för medverkan till eller försvarat den USA-ledda invasionen i Irak.

Även Anders Fogh Rasmussen och Jens Stoltenberg kan förväntas släta över detta och andra folkrättsbrott, till exempel i Libyen och Syrien.

Skrota programmet! Det går helt på tvärs med SVT:s anspråk på att vara ett public service-företag, dvs ett tv-företag i allmänhetens tjänst, självständigt i förhållande till såväl staten som politiska och andra intressen och maktsfärer i samhället.

SVT kunde istället bidra till givande och intressanta intervjuer med till exempel Kofi Annan, Hans Blix, kongresskvinnan Barbara Lee från Kalifornien, Frankrikes utrikesminister Dominique de Villepin, eller någon före detta irakisk politiker. Med sådana personer kan man ha ett djuplodande och givande samtal. Krigsförbrytare som Tony Blair och Condoleezza Rice bör höras av åklagare och domare i en domstol och ställas till svars för sina brott i Irak.

Vi kräver att SVT avstår från att undergräva FN-stadgan genom att legitimera grova folkrättsbrott, massmord som kostat miljoner människor livet.

Stockholm, 6 december 2016
Föreningen IrakSolidaritet

Sigyn Meder, ordförande
Kontakt:info@iraksolidaritet.se

1 kommentar:

  1. För Fredrik, Jan, Hanna liksom för Tony, Condi, Anders och Jens är irakiers liv bara statistik. Irakierna existerar inte i deras värld som mänskliga individer. Nämnda personer odlar en rasism gentemot omvärlden som får sverigedemokraternas rasism att framstå som barnkammargnabb.
    Anders Fogh of War och Jens Stoltenberg har mångfalt fler oskyldiga människoliv på sitt samvete än Anders Breivik men bemöts som hjältar av SVT som redan hyllat Stoltenberg upprepade gånger på "Skavlan".
    Läs Harold Pinters tacktal med anledning av hans Nobelpris och ni förstår vad det handlar om för dessa maktberusade "Masters of the Universe".

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.