28 sep. 2022

Sikorski: "Tack, USA!"

Carl Bildt tillsammans med sin tidigare kollega Radoslaw Sikorski.

USA varnade den tyska regeringen för flera veckor sedan att det förelåg risk för angrepp på Nord Stream och Nord Stream 2, rapporterar den tyska tidningen Spiegel.

Polens tidigare utrikesministern Radoslaw Sikorski skrev på Twitter sedan sprängningarna i Östersjön blivit kända:  "Tack, USA."

"För några veckor sedan varnade USA den tyska regeringen för möjliga attacker på gasledningar i Östersjön," skriver Spiegel och tillägger att denna information överfördes till Berlin av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA i sommar.

Enligt Bloomberg, Tyskland och Danmark utesluter inte att läckage på Nord Stream 1 och Nord Stream 2 har orsakats av sabotage. Och svenska myndigheter sa på tisdagskvällen att det rör sig om ett sabotage.

Så nu börjar den stora operationen för att mörklägga händelsen. Carl Bildt som kan konsten att utpeka sovjetiska ubåtar där inga (eller amerikanska) ubåtar finns har genast intresserat sig för fallet. Hans tidigare kollega och nära samarbetspartner i EU (bl.a. under förspelet till Majdanrevolutionen),  Polens tidigare utrikesministern Radoslaw Sikorski, tvivlar inte på att det är USA som ligger bakom.

USA är den störste förmånstagaren av att all rysk gasexport till Tyskland stoppas - för månader och kanske år. Dessutom lovade Joe Biden i februari att stoppa Nord Stream 2 oavsett den tyska regeringens ståndpunkt, vilket bara kan tolkas som hot om sabotage.

"Är detta en officiell bekännelse om ett terrordåd?" frågade ryska UD:s talesman Maria Zacharova på sin Telegramkanal.

"En småsak, men trevligt!" svarade Sikorski.

Senare publicerade Sikorsky videon där USA:s president Joe Biden hotade att förstöra gasledningen Nord Stream 2.

Enligt ex-ministern kommer olyckan vid Nord Stream att försämra Rysslands förhandlingspositioner, eftersom Moskva i händelse av ett återupptagande av gasförsörjningen till Europa måste förhandla med de länder som "kontrollerar gasledningarna Druzjba och Jamal".

Druzjba är dock en oljeledning, vilket Sikorski inte verkar veta om. Gasledningen Jamal går genom Polen och Ukraina och har stoppats av dessa länder.

I en analys på det sociala nätverket WeChat skriver biträdande chefredaktören vid den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua, Liu Hong, att "misstankar om Polen inte kan uteslutas. Platsen för explosionen var ligger nära Polen. Polen är det mest anti-ryska landet i Östeuropa och de mest gynnsamt inställda till Ukraina."

Ria-Novosti m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.