27 aug. 2021

Talibanerna utser säkerhetschefer

Abdul Qayyum i mitten.

Talibanerna som nu har makten i Afghanistan  har utsett ett antal representanter till nyckelpositioner i regeringen, rapporterade afghanska media på torsdagen.

Sadr Ibrahim blir tillförordnad inrikesminister och Mullah Abdul Qayyum, som tidigare suttit fängslad i i Guantanamo, blir tillförordnad försvarsminister.

Gol Agha utsågs för några dagar sedan till chef för finansdepartementet. Det finns dock ingen officiell bekräftelse på utnämningarna ännu.

Enligt en talesman för talibanerna som New Yoprk Times talat med vill de "återuppbygga landet som förstörts av årtionden av krig". "Vi vill bygga framtiden och glömma det som hände tidigare", sa talsmannen.

Rädslan för att talibanerna kommer att tvinga kvinnor att stanna hemma och täcka sina ansikten offentligt är ogrundad, sa han. Mujahiden tillade att kravet på att en kvinna skulle åtföljas offentligt av en manlig släkting missuppfattades. Enligt honom gäller detta bara resor som varar i tre dagar eller mer.

"Om de går till skolan, kontoret, universitetet eller sjukhuset behöver de inte en mahram (medföljande man)", sa talesmannen.

Beträffande de många människor som köar för att lämna landet sa han:

"Vi säger att personer utan ordentliga dokument inte får lämna. De behöver pass och visum till de länder de ska till, och sedan kan de flyga. Om deras dokument är giltiga, kommer vi inte att fråga vad de brukade syssla med".

Samtidigt kritiserade talibanernas talesman västmakterna för att uppmana till emigration. "De ska inte blanda sig i vårt lands angelägenheter och beröva oss mänskliga resurser: läkare, professorer och andra människor som vi behöver här. I USA kan de bli städare eller kockar."

Interfax 27/8


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.