15 aug. 2021

Ashraf Ghani lämnar landet - spelet över

Ali Ahmad Jalali, interimspresident

Khaama press meddelar att Afghanistans president Ashraf Ghani beslutat att avgå och lämna landet.

Talibanerna rapporteras finnas i närheten av Kabuls internationella flygplats och flygbasen Bagram.

Källor säger att det pågår förhandlingar i det afghanska presidentpalatset ARG för att överföra makten till talibanerna. Källor har också sagt att den 77-årige diplomaten Ali Ahamd Jalali, inrikesminister några år på 00-talet, kommer att utses till chef för den nya interimsregeringen.

Samtidigt gör talibanerna försäkringar för att undvika skräck och panik bland dem som tror det värsta om de fundamentalistiska krigarna. Enligt
TRT World Now säger talibanernas talesperson Suhail Shaheen sa att den kommande regeringen kommer att respektera kvinnors rättigheter.

"Kvinnors rättigheter kommer att respekteras. De kommer att få tillgång till utbildning, arbete. De kommer att få lämna hemmet ensamma", sa Shaheen enligt turkiska TRT World.


Han tillade att talibanerna inte kommer att utmäta straff som avrättningar, steningar och amputationer. Det kommer precis som nu att vara domstolarnas prerogativ att besluta om straff.

Enligt en brittisk BBC-korrespondent har många flyktingar från landsbygden hastigt beslutat att återvända hem sedan de förstått att talibanerna är på väg att ta makten i staden.

Rysslands ambassad fortsätter arbeta med normal bemanning och uttalanden från Moskva uttalar förhoppningar om normala förbindelser med den nya regimen. Även Storbritanniens ambassadör rapporteras stanna, medan Sverige på uppmaning av USA drar bort all ambassadpersonal.

Khaama, https://www.trtworld.com/
1 kommentar:

  1. O så läser man på nyheter att i de ockuperade områden har kvinnor tvingats lämna jobbet...

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.