23 aug. 2021

Häxsabbat i Kiev

Häxsabbat av Goya.
Statsminister Stefan Löfven besöker Kiev den 23 augusti för att delta i invigningen av det ukrainska initiativet ”Krimplattformen”. Vid besöket deltar även försvarsminister Peter Hultqvist.

Stor uppslutning förväntas, ungefär av samma stater som ingick i Nato/Isaf i Afghanistan.
USA kommer att representeras vid mötet av en "presidentdelegation” som leds av energiminister Jennifer Granholm, sade Vita huset på fredagen. Mötet kommer att diskutera frågan om "återförande" av kontrollen över Krim. Som tidigare uttalats av Ukrainas utrikesminister Dmitrij Kuleba kommer 44 länder och internationella organisationer att delta i toppmötet. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kallade Krimplattformens forum en häxsabbat där "västvärlden kommer att fortsätta att vårda sina nynazistiska, rasistiska känslor för den moderna ukrainska regeringen".

Krim blev en rysk region efter en folkomröstning som hölls där i mars 2014, där 96,77 procent av Krimväljarna och 95,6 procent av Sevastopols invånare uttalade sig för anslutning till Ryssland.

Ukraina anser fortfarande Krim vara sitt eget, men tillfälligt ockuperade territorium. Den ryska ledningen har upprepade gånger uttalat att invånarna på Krim demokratiskt, i full överensstämmelse med internationell lag och FN -stadgan, röstade för återförening med Ryssland. Enligt Rysslands president Vladimir Putin är Krimfrågan "definitivt avgjord”.

Ukraina begår folkrättsbrott mot Krim genom att bl.a. ha stängt av färskvattentillförseln från Dnepr.
Ukraina väntar samma öde som Afghanistan, förklarade sekreteraren för det ryska säkerhetsrådet Nikolaj Patrusjev i veckan.

- Den militära operationen i Afghanistan var en guldgruva för det amerikanska militärindustriella komplexet och de inom de väpnade styrkorna som hade ansvaret för finansieringen av den afghanska armén, enligt hans uppfattning.

- De amerikaner som tjänade på detta krig är inte särskilt oroliga för vad världen tycker om USA, sa han. Han noterade att cirka 90 miljarder dollar lagts ut på utbildning av de afghanska soldaterna, varav betydande summor förskingrades. - Dessutom brydde sig USA inte ens om att ta med sig ut ett stort antal vapen och militär utrustning från landet, utan bara övergav allt.

- Washington pumpar även Ukraina fullt av vapen som landet inte har någon användning för och stöder tillväxten av extremism, narkotikahandel och etnisk oenighet.

Enligt Patrusjev är Ukraina på väg mot upplösning och vid en given tidpunkt i framtiden kommer USA inte ens att minnas sina supportrar. På samma sätt som hänt i Afghanistan.

- Räddade det faktum att Afghanistan hade status som en av USA:s främsta allierade utanför NATO den proamerikanska regimen i Kabul från att falla? En liknande situation väntar dem som förlitar sig på USA i Ukraina, förklarade Patrusjev.

moscow times 18/8,
svt 22/8, ria-novosti 20/8

(Artikeln först publicerad i Ryska posten; provprenumerera gratis genom att skriva ett mail till ryskanyheter@gmail.com)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.