23 maj 2020

Ryskt vaccin testas i sommar
Ryska forskare hoppas kunna påbörja tester av ett Covid-19-vaccin inom några veckor efter att ha provat det på sig själva först.

Om allt går smidigt kan det efterfrågade vaccinet komma in i produktionen i slutet av sommaren.

En vetenskaplig arbetsgrupp från det Moskva-baserade nationella forskningscentret för epidemiologi och mikrobiologi har redan avslutat tester av sitt coronavirusvaccin på djur, berättade Alexander Ginzburg, centrets chef, för ryska medier idag lördag.

De prekliniska testerna på små djur och primater visade ganska lovande resultat, avslöjade han och sa att prototypen verkar vara effektiv och säker. Nu kommer försöken att gå vidare till nästa steg, med mänskliga försök - för vilka forskarna måste få regeringens godkännande.

"Jag hoppas att vi får detta tillstånd senast den 15 juni, som vi har planerat, och kan börja kliniska studier på befolkningen", sade Ginzburg. Centret har redan valt en pool av volontärer för den fortsatta testningen.

Masstester som genomförts i Ryssland (över 8 miljoner) visar 14% av testade ryssar har antikroppar med coronavirus.

Även om det är svårt att förutse resultaten, verkar det som att pionjärerna i Covid-19-vaccinationen inte kommer att utsättas för något okänt ämne. Centrumets anställda har redan injicerat sig för att skydda sig mot viruset och för att fortsätta arbeta under pandemin, som har sett nära 336 000 ryssar  diagnostiseras med coronavirus och över 3 300 dö av smittan.

De inofficiella studierna har enligt uppgift varit framgångsrika eftersom forskarna blivit immuna  och förblivit "levande, friska och lyckliga", som Ginzburg uttryckte det.  Han anser att läkare och äldre bör vara de första som får vaccinet. Sedan kan omfattnimngen gradvis utvidgas.

rt.com

1 kommentar:

Underteckna med ditt namn.