26 maj 2020

Haftar lovar stoppa Turkiets kolonisatörer

Marskalk Haftar (t h) manar till "jihad" mot vad han beskriver som turkiska "kolonisatörer"
och vädjar om alla arabstaters hjälp.
Befälhavaren för den libyska nationella armén (LNA), marskalk Khalifa Haftar, har lovat att fortsätta kampen mot Turkiet och dess allierade, regeringen för Nationellt samförstånd (GNA) i Libyen, under ledning av Faiz Sarraj.
 

I och med att Turkiet har gått in i kriget med hjälp av jihadistiska förband som nyss har tvingats lämna Syrien antar Haftars krigföring mer och mer karaktären av nationellt försvarskrig.
Den libyska befälhavaren riktade sina ord delade sina framtidsplaner i ett vädjan till invånarna i det nordafrikanska landet i samband med Eid al-Fitr 23-24 maj, skriver den pan-arabiska tidningen Asharq Al-Awsat.

LNA-befälhavaren sade att ”de väpnade styrkornas heliga krig för att återställa Libyens säkerhet och stabilitet kommer att fortsätta.” Han uppmanade sina trupper att kämpa Turkiets ”kolonisering” av landet till fullständig seger.

”Vi för ett öppet heligt krig på alla fronter. Detta är ett omfattande krig som bara kan sluta i seger. Sedan vi utkämpat kriget mot terrorism kommer vi att slåss tills (de turkiska) kolonisatörerna besegrats”, lovade marskalken.

Lokala medier kontrollerade av den libyska nationella armén visade bilder av hur det 128: e infanteriregimentet från den östra staden Benghazi mobiliserades. Enheten har skickats till frontlinjen i Tripoli för att stärka de LNA-styrkorna som redan är utplacerade där. ”Vi reste 1 000 kilometer för att vinna. Vi ser ingen anledning till en reträtt”, sade befälhavaren för regementet .

Som BulgarianMilitary.com rapporterade förbereder LNA:s flygvapen attacker mot turkiska mål i ett nordafrikanskt land. "Under de kommande timmarna kommer ni att se den största luftoffensiven i Libyens historia," sa Sakra al-Jarusha, befälhavare för LNA-flyget, i ett skriftligt uttalande som cirkulerades 21 maj.

”Alla Turkiets positioner och intressen i alla (libyska) städer är legitima mål för våra flygplan, och vi uppmanar den civila befolkningen att hålla sig borta från dem”, tillade han.

Händelserna i Libyen utvecklades snabbt förra veckan. Den 18 maj förlorade Haftars trupper kontrollen över Al-Vatiyas flygbas söder om Tripoli, och övergav den under press från turkiskstödda GNA-förband. Den 20 maj meddelade LNA-kommandot ensidigt tillbakadragande 2-3 km från frontlinjen längs Tripolis omkrets, som ett tecken på god vilja innan slutet av den heliga månaden av ramadan (23 maj) och början av Eid al-Fitr-helgen. Men den vapenvila som föreslagits av Haftar förkastades av Saraj.

I Libyen pågår för närvarande väpnade konflikter mellan anhängare av olika ledare. Landet leds av regeringen för nationellt samförstånd (GNA), under premiärminister Fayez Saraj, medan den ”östra regeringen” som leddes av Abdullah Abdurrahaman at-Thani.

Den östra regeringen stöds av befälhavaren för den libyska nationella armén, Khalifa Haftar.

13 januari hölls förhandlingar
i Moskva mellan cheferna för den libyska nationella armén (LNA) Khalif Haftar och regeringen för nationellt samförstånd (GNA) Faiz Sarraj. Närvarande var också medlemmar av Rysslands och Turkiets utrikesministerier.

På mötet meddelade befälhavaren för den libyska nationella armén (LNA), fältmarskalk Khalifa Haftar villkoren för att fortsätta förhandlingarna om undertecknandet av ett fredsavtal i Libyen.

Enligt Haftars kraven måste miliserna som är verksamma i Libyen överlämna sina vapen under en tidsfrist på 45 till 90 dagar. Denna process bör kontrolleras av en särskild kommission inrättad av LNA tillsammans med FN.

Haftar vägrade också erkänna Turkiet som en mellanhand för att lösa situationen i Libyen, eftersom den turkiska sidan inte är neutral utan stöder regeringen för nationellt samförstånd (GNA).


BulgarianMilitary.com

Läs även: https://bulgarianmilitary.com/2020/05/26/turkey-russia-and-a-former-cia-informer-change-the-course-of-the-war-in-libya/

2 kommentarer:

  1. Turkiets inblandning måste fördömas. Men situationen i Libyen är motsägelsefull för mig: GNA är ju den av FN erkända regeringen. Mot den kämpar LNA med hjälp av ryska legosoldater enligt SR-nyheterna.
    Jag ser det inte som självklart att stödja LNA (som enligt samma nyheter slagits tillbaka) utan snarare stödja GNA eftersom den har FN:s stöd. Alla splittringsrörelser bör bekämpas. Kan du Stefan reda ut detta?

    SvaraRadera
  2. Haftar stöds av bl a Egypten och Förenade arabemiraten, men också av Grekland och Frankrike. LNA har sin legitimitet genom stödet av det valda parlamentet. GNA har sin legitimitet från FN. Turkiet har gått in tungt de senaste månaderna med legosoldater och vapen som hämtats från det syriska kriget. Haftar har också utländsk militär. Nyligen tvingades en grupp helikopterpiloter ta sin tillflykt i gummibåtar till Malta. Där fanns britter och sydafrikaner, inga ryssar. Det rapporteras återkommande om ryskt flyg, rysk militär etc. men det kan vara propaganda. Ryssland röstar i FN för vapenvila och vapenembargo av båda sidor. Så småningom klarnar väl korvspaden. Men på GNA-sidan verkar de krafter ha samlats som bär ansvar för våldtäkten på landet 2011-12, vilket gör mig mer misstänksam mot dem än mot Haftar.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.