26 maj 2020

Nato tål inga vita fläckar

Schweiz har sen generationer varit något av en europeisk ikon för självständighet och neutralitet.  Natos expansion via frontorganisationen ”Partnerskap för fred” (PFF), där också Sverige är med, har numera kraftigt underminerat bilden.

Schweizisk militär har  deltagit i Nato-krigen i Kosovo, Bosnien och Afghanistan.
Schweiz är inte medlem av Nato men gick med i ”Partnerskap för fred” (PFF) 1996 och ”Euroatlantiska partnerskapsrådet” (EAPR) (engelska: Euro-Atlantic Partnership Council). EARP inrättades 1997 som den politiska ramen för arbetet inom PFF. I Schweiz skedde detta utan godkännande i någon av landets berömda folkomröstningar.

Sedan dess har den schweiziska militären kunnat delta i Natos olika interventioner, till exempel i Kosovo, Bosnien och Afghanistan (ISAF); den schweiziska underrättelsetjänsten (NDB) leds nu av en general, utbildad av Nato.

Om schweiziska medier, trots Nato-partnerskapet, skulle rapportera alltför kritiskt om ingripanden från den amerikanska alliansen, kan det ses som "fientlig propaganda" - vilket naturligtvis skulle vara både politiskt och ekonomiskt skadligt både för medierna och enskilda journalister.

Resultatet har blivit en i stort sett Nato-anpassad mediepresentation av geopolitiska konflikter, till exempel om Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen eller Ukraina.

På USA:s begäran har Schweiz tvingats delta i västliga ekonomiska sanktioner ända sedan 1951. Journalister som kritiserade denna kränkning av neutraliteten dömdes på 1950-talet till 15 månaders fängelse för landsförräderi.

Censur och självcensur när det gällt att behandla geopolitiska konflikter är inte alls okända i Schweiz: det framgår av en titt på historien. För att inte utsätta landet för onödiga risker var media och bokförläggare tvungna att under första och andra världskriget liksom under det kalla kriget hålla sig inom en politiskt definierad åsiktskorridor, anpassad till de växlande världsomspännande maktförhållandena. De internationella händelserna 1990 och 2001 ökade så trycket på tredjeländer och deras media: "Antingen är ni med oss eller mot oss."

På grund av mediekoncentrationen domineras nu mer än 90 % av den schweiziska marknaden av endast fem mediehus: Tamedia, Ringier, NZZ Medien och AZ Medien, samt SRG. Först med Internet har en verklig mediediversitet uppstått - även om redan olika försök på censur kan observeras där. På denna bild visas hur USA/Nato och den ”Transatlantiska länken” via olika kanaler styr nyhetsflödet till schweizarna:





https://swprs.files.wordpress.com/2019/10/medien-netzwerk-schweiz-hdz.png

Men propagandan möter motstånd. I Schweiz har ett oberoende forsknings- och informationsprojekt om geopolitisk propaganda i schweiziska och internationella medier skapats - Swiss Policy Research (SPR). Uppgifterna ovan kommer från projekts hemsida https://swprs.org/ (på engelska eller tyska). Man kan via hemsidan prenumerera på deras artiklar (gratis).

3 kommentarer:

  1. Jag läste någonstans för länge sedan, tror det var i en debattartikel för svenskt Nato-medlemskap, att nationalekonomer räknat fram att Nato-medlemskap betyder mer för ekonomisk tillväxt i ett land än EU-medlemskap. Kapitalet anses väl av dagens kapitalister (placerare) helt enkelt vara tryggare i Nato än utanför Nato. I min värld säger det två saker: 1. Politiker har kraftigt övervärderat EUs betydelse för tillväxt. 2. Marknaden har kraftigt övervärderat Natos betydelse.


    Men eftersom marknaden alltid har rätt ("det är alltid banken som vinner", som Höglund så träffsäkert diktade) så blir ju marknadens placeringar självuppfyllande. /Pedro

    SvaraRadera
  2. Om man i en debattartikel för Nato-medlemskap räknat fram att Nato-medlemskap är bra för tillväxten, så kan man lugnt utgå från att det är en partsinlaga. Inga länder efter millennieskiftet har kommit med i EU utan att komma med i Nato, så det lär bli svårt att skilja gulan och vitan i den smeten.

    Och vad har det för betydelse när Nato är en krigspakt som hotar starta ett krig som utsläcker mänskligt liv på jorden?

    SvaraRadera
  3. Schweizaren Daniele Ganser som är en av Europas mest framträdande fredskämpar blev vänligt men bestämt anmodad att lämna sin universitetstjänst som en följd av vad han sade och skrev om NATO och USA. Nu aktuell med ny bok "Imperium USA"(på tyska). Efter att ha annonserat boken meddelar adlibris att den inte längre kan beställas, normalt har man skylten "tillfälligt slut". Boken är en bestseller i det tyska språkområdet och Gansers föreläsningsturné, som håller epidemipaus, genom det tysktalande centrala Europa är en sällsynt framgångshistoria, fulla salar och alla ålderskategorier.

    Schweiz har även ett antal duktiga jurister som t.ex. Nils Melzer. Det kan vara en tillfällighet men även ett tecken på att det är litet friare att tänka med eget huvud. Vill man ha dagens fars skall man söka på tyska regeringens pressinfon. Maken till vasallmentalitet får man leta efter - rena bananrepubliken. Fast det bör väl räknas som en erkänsla för Tyskland - att de inte helt slopar sina träffar utan lägger ut ynkedomen till allas påseende som ett rop på hjälp.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.