6 maj 2020

Misslyckat kuppförsök i VenezuelaNatten till söndag 3 maj gjorde en grupp legosoldater ett landstigningsförsök i delstaten La Guaira i ett nytt (nu misslyckat) kuppförsök mot Nicolas Maduro.

Landstigningsförsöket hade kontakt med en kommandogrupp i land som planerade ta över flygplatsen i Maiquetia i samma delstat. Även i två andra delstater genomfördes landstigningsförsök.

Legosoldaterna som landsteg i La Guaira och Chuao bestod av colombianska paramilitärer och fd venezolanska militärer som deserterat till Colombia och Peru. De ska ha tränats i Colombia.

Legosoldaterna tog sig till Venezuela med yachter när de stoppades av venezolanska försvarsstyrkor.

Det misslyckade statskuppsförsöket i #Venezuela är mer omfattande än vad som framgått. Hittills har 8 dödats i konfrontationer och 13 har häktats.

Bland dem, två legosoldater från USA från säkerhetsbolaget Silvercorp och en fd DEA-agent med venezolanskt medborgarskap. Även den som ledde operationen, f d kaptenen Antonio Sequea Torres, har tagits tillfånga. Sequea Torres deltog förra året i statskuppförsöket den 30 april 2019.

Trump nekade den 5 maj till USA:s inblandning. Dock har säkerhetsbolaget Silvercorp nära kontakter med Trump-administrationen.

Oppositionsledaren Guaidó menade först att detta var en fars men vände efter en dag och bad om att de häktade skulle få sina rättigheter respekterade. Guaidó förekommer med underskrift i ett kontrakt med USA-säkerhetsbolag Silvercorp för att leda en operation. Silvercorp drivs av en fd grön basker Jordan Goudreau som var med i Cucuta, Colombia, förra året på den ”välgörenhetsgala” som USA finansiera.

Källa: Nordicvene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.