14 nov. 2017

Ukrainakarta utlöser protester i Kiev

På den här kartan, som publicerades i New York Times i lördags har Krim samma färg som det övriga Ryssland, medan Ukraina har en ljusare ton. Texten anger att Krim är "omtvistat område".


Det ukrainska utrikesdepartementet ber om att New York Times ska "korrigera misstaget".


"Krim är inte ett omtvistat territorium, det är en tillfälligt ockuperad del av Ukraina. Inkräktaren är känd - det är Ryssland", heter det.

"Misstaget måste rättas", skrev talesmannen för utrikesministeriet Mariana Betsa på Twitter i måndags.

Och varför skulle de? Om New York Times påstod att Krim är ukrainskt territorium bara för att det kontrollerats av det självständiga Ukraina i 23 år (1991-2014) men tillhört Ryssland/Sovjetunionen i 234 år, skulle det kunna få många märkliga följder.

Hur länge har Texas varit en amerikansk delstat? 172 år. Oklahoma - 110 år. Korsika införlivades med Frankrike senare än Krim med Ryssland. Osv.

Tidningen har fortfarande inte ändrat någonting i sin karttext.

Den som lever får se hur FN:s domstol International Court of Justice kommer att bedöma frågan om Krims tillhörighet. Mot bakgrund av vad domstolen tidigare har sagt om fallet Kosovo är det svårt att tro att domstolen kommer att finna Ukrainas anspråk på Krim så självklara som inpiskarna i Kiev själva gör.

red
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.