2 nov. 2017

Kravet på Assads avgång överspelat

Den syriska oppositionens Högsta förhandlingsråd kräver inte längre president Bashar al-Assads avgång utan prioriterar kampen mot terrorism. Inte heller de västmakter som stödjer oppositionen kräver längre Assads omedelbara avgång.

Enligt Hassan Abdel-Azim, som är chef för den syriska oppositionen koordinationsråd liksom representant för dess förhandlingsråd, kommer de närmaste månaderna att mötas i Saudiarabien för att lägga fast den nya linjen. Men inte heller Saudiarabien kräver längre Assad omedelbara avgång så som man gjort hittills under hela den sex år långa konflikten.

”För närvarande är högsta prioritet att angripa terrorismen i Syrien, som leds av grupper som IS och Nusrafronten”, säger Hassan Abdel-Azim. Och det är inte bara Saudiarabiens ställning utan också USA, Frankrike, Storbritannien, EU och Turkiet har upphört att kräva Assads omedelbara avgång.

Abdel-Azim talade kommenterade också spekulationerna om en ”federalisering” av Syrien. Han menade att för ett land som Syrien med bara 25 miljoner invånare och 14 provinser, så kan krav på autonomi leda till en olycklig fragmentarisering av staten. Även USA:s tidigare ambassadör i Syrien Robert Ford betonar att Assadregeringen har stärkt sin position i västra och östra delarna av landet, och att inbördeskriget har gått in i en ny fas: ”Tack vare det stöd som Assadregimen har fått från Ryssland och Iran kommer regeringsstyrkorna uppenbarligen att gå framåt också i den östra delen av landet, och situationen där förändras. Och USA måste nu bestämma hur och när det är bäst att lämna Syrien".

Robert Ford betonade att "USA har inga lämpliga alternativ i Syrien, och alla tillgängliga alternativ är antingen bara dåliga eller sämre." När det gäller den nuvarande presidenten i Syrien uttalade Ford att det inte längre finns något hopp om Assads avgång. Han anser också att USA:s stöd åt oppositionen måste upphöra, eftersom allt talar för att de syriska regeringsstyrkorna kommer att lyckas återta kontrollen över hela landet.

Det har till och med gått så långt att USA:s kontroversiella och inkonsekventa inställning till Syriens president och hans framtid utsätts för kritik i saudiska media. Tidningen Al-Hayat har analyserat de möjliga effekterna av den senaste tidens uttalanden från USA:s utrikesminister Rex Tillerson om Syriens och Bashar al-Assada framtid, och kom till slutsatsen att hans ord inte tjänar som incitament för den syriska oppositionen men inte heller har önskad effekt i Damaskus. Vad Tillerson sa i förra veckan, var att ”Assaddynastin går mot sitt slut och det enda problem som återstår är hur det ska åstadkommas”.

Enligt den syriska tidningen Al-Kudus har Ali Mamlouk, chef för Syriens nationella säkerhetsråd, hållit möten med företrädare för SDF, den USA-stödda kurdiska armén ”Syriens demokratiska styrkor”, i ett område som kontrolleras av regeringsstyrkor runt staden Qamishli i Al-Hasakah provinsen och sökt en uppgörelse. Regeringen driver enligt vissa media linjen att föreslå kurderna att bilda legitima förvaltningar i kurdiska områden men låta centralregeringen ta över de arabisktalande områdena.

I ett uttalande i den ryska duman sägs att den ryska militären räknar med att syriska regeringsstyrkor återtagit kontroll över hela landet till årsskiftet.

Källa: etelaat.com

Dagens Nyheter rapporterar idag att Utrikesdepartementet avrått två sverigedemokratiska riksdagsmän från att besöka regeringssidan i Syrien:

”Genom att träffa representanter for den syriska regimen riskerar de att utnyttjas i propagandasyfte av den syriska regimen… Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död och miljontals flyktingar…”, skriver kabinettssekreterare Annika Söder.

Ska Sverige bli den sista stat i västvärlden som håller fast vid stödet åt terroristerna i Syrien och demoniseringen av landets legitima regering?

red



2 kommentarer:

  1. Ja, die dummen Schweden. Utom de två från SD, som reste till Damaskus.

    SvaraRadera
  2. Idag berättade Rapport om dessa SD ledamöter. Men märkte ni hur SVT Rapport i detta inslag använder det pejorativa ordet regim " om den syriska regimen" men använder ordet regering om "den svenska regeringen". Då det tyvärr vimlar av medvetna ordval " i försvaret av "det demokratiska statsskickets grundidéer.." så kan jag undra varför staten USA och dess Nato-länder kan föra krig i ett suveränt Syrien utan ett FN beslut eller den med syriska regeringen medgivande och ändå av samma SVT Rapport aldrig utsättas för samma pejorativa epitet. Är Sverige en del i detta krig?

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.