21 nov. 2017

Facebook övertrumfat av Kinas Tencent

Symbolen för "WeChat" - appen för allt.
Det kinesiska IT-företaget Tencent är nu högre värderat på börsen än Facebook. På tisdagen noterade företagets samlade börsvärde i Hong Kong cirka 522 miljarder dollar, ett par procent mer än Facebook.

Tencent, som är mest känt för sin mobila messengertjänst WeChat, har dock "bara" en miljard användare medan Facebook skryter med att ha två miljarder.
Tencent  har hittills i huvudsak nöjt sig med  den kinesiska marknaden på otroliga 1 399 miljoner invånare. Där har företaget en privilegierad status eftersom västerländska konkurrenter som Facebook och Twitter blockeras av regeringen.

Men Tencent är redan en ivrig investerare utomlands. Tidigare i år köpte företaget en andel på 12% i Snap, ägare till Snapchat, och 5% i elbilsjätten Tesla.
Tencents aktien har fördubblat sitt värde i år, särskilt sedan Tencents onlinespel redovisade 50 % ökad vinst.Företagets nya börsrekord gör det till Kinas högst värderade. E-handelsförertaget AliBaba kommer närmast med 480 miljarder dollar. Alibabas aktiekurs har också fördubblats under det senaste året.Tencent har dock en bit kvar innan det kan gå om Apple, f n värderat till  870 miljarder dollar, Googles moderbolag Alphabet med ett marknadsvärde på 710 miljarder dollar och postorderföretaget Amazon med ett marknadsvärde på 543 miljarder dollar.

 CNN Money

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.